Băieţi, mai bine vă lăsaţi bătuţi!

Ultima actualizare:

    Stanciu este cel mai scump jucător din lotul naţionalei României Foto: sportpictures.eu
Stanciu este cel mai scump jucător din lotul naţionalei României Foto: sportpictures.eu

Liga Naţiunilor, noua competiţie creată de UEFA, pune unele naţionale în situaţia de a ceda intenţionat anumite meciuri. E şi cazul României, care poate ajunge mai uşor la următorul turneu final dacă sacrifică acum partidele cu Armenia, Muntenegru, Kazahstan şi Danemarca.

Naţionala lui Daum are mâine meci cu Armenia şi, în mod normal, ar fi trebuit să facem calcule fanteziste despre cum batem tot până la finalul preliminariilor şi prindem la mustaţă un loc la barajul pentru Mondiale. Toată lumea, inclusiv selecţionerul, ştiu însă că acest lucru nu se va întâmpla, astfel că putem trece CM 2018 la capitolul ratări. Pentru tricolori, ar urma campania de calificare la Euro 2020, una extrem de importantă, în condiţiile în care ţara noastră va găzdui patru meciuri, trei în grupe şi o optime de finală. 

Europeanul de peste trei ani va avea un sistem de calificare complicat, cu 20 de locuri asigurate de preliminariile clasice şi alte patru oferite de Liga Naţiunilor. Competiţia inventată de UEFA în locul meciurilor amicale e una împărţită pe divizii, în funcţie de ierarhia forului european la capătul preliminariilor CM 2018. În acest clasament, România e momentan în liga a treia (C), dar foarte aproape de ultimul loc în liga a doua (B). Aşadar, rezultatele meciurilor cu Armenia (joi), Muntenegru (luni), Kazahstan (5 octombrie) şi Danemarca (8 octombrie) vor stabili poziţia finală a tricolorilor în Liga Naţiunilor. La această oră, cert e un singur lucru: una e să joci cu Olanda, Ucraina sau Turcia în Liga B şi cu totul alta e să te baţi pentru calificare la Euro cu Albania, Bulgaria sau Cipru. Iar ca să ne securizăm prezenţa în Liga C, suntem obligaţi să nu facem mare brânză în meciurile care urmează, începând cu cel de mâine de pe Arena Naţională.

Federaţia lui Burleanu, campioană la «şmecherii»

N-ar fi pentru prima dată când naţionala ar adopta o strategie aparent pierzătoare, dar cu efecte pozitive. România a prins miraculos un loc în urna capilor de serie în preliminariile CM 2018 cu un şiretlic. Pe ultima sută de metri înaintea tragerii la sorţi, FRF a evitat cu bună ştiinţă amicalele, pentru a nu-şi strica ierarhia FIFA.

Simulare: cum ajungem la Euro 2020 din Liga Naţiunilor C

  • În toamna lui 2018, din postura de cap de serie în Liga C, câştigăm o grupă lejeră cu, de exemplu, Scoţia, Cipru şi Finlanda (meciuri tur-retur).
  • În 2019 ratăm calificarea la Euro prin intermediul preliminariilor clasice (grupe de cinci-şase echipe din care se califică primele două).
  • În primăvara lui 2020, câştigăm un play-off (semifinale şi finală) cu celelalte trei câştigătoare de grupe din Liga Naţiunilor C. Tot ca exemplu, am putea avea o semifinală cu Danemarca şi o finală cu Slovenia.
  • LIGA A: Germania, Portugalia, Belgia, Spania, Italia, Anglia, Elveţia, Rusia, Polonia, Franţa, Croaţia, Islanda
  • LIGA B: Austria, Olanda, Slovacia, Suedia, Ucraina, Bosnia, Ţara Galilor, Irlanda, Turcia, Irlanda de Nord, Cehia, Ungaria
  • LIGA C: Slovenia, ROMÂNIA, Danemarca, Albania, Grecia, Israel, Scoţia, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Norvegia, Cipru, Lituania, Finlanda, Belarus
  • LIGA D: Azerbaidjan, Estonia, Georgia, Armenia, Letonia, Feroe, Macedonia, Moldova, Kazahstan, Luxemburg, Liechtenstein, Malta, Andorra, San Marino, Kosovo, Gibraltar.
image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net