Avem cea mai săracă Ligă I din ultimii ani

Ultima actualizare:

    Fatai, golgeterul Astrei,  a revenit în această  vară la echipa  giurgiuveană după 6 luniFoto: Mediafax
Fatai, golgeterul Astrei, a revenit în această vară la echipa giurgiuveană după 6 luniFoto: Mediafax

S-au dus vremurile când Steaua, Dinamo, Rapid, Vaslui sau CFR plăteau milioane de euro pe jucători în fiecare pauză de mercato. Din lipsa banilor, achiziţionarea de jucători liberi e acum la modă, rareori vreo echipă încumetându-se să cumpere fotbalişti direct de la alt club.

Asta a făcut ca azi, la finalul perioadei de transferuri în Liga I, bilanţul plecări-veniri să arate incredibil. De la echipele din Liga I au plecat 272 de jucători şi în locul lor au venit tot atâţia. Ca valoare de piaţă, cei vânduţi au fost ceva mai scumpi decât cei cumpăraţi şi asta mai ales din cauza steliştilor Florin Gardoş şi Mihai Pintilii, vânduţi la Southampton, respectiv Al-Hilal pentru un total de 10 milioane de euro.

Steaua a cheltuit cel mai mult

În rest, tot ce s-a mutat în Liga I s-a făcut pe troc sau gratis. În acest context, 12 cluburi din 18 n-au cheltuit niciun leu pe achiziţii, iar celelalte şase foarte puţin. Astra, CFR, Botoşani, Ceahlăul, Oţelul, „U” Cluj, Viitorul, Gaz Metan, Chiajna, Iaşi, Rapid şi FC Braşov sunt cele care n-au băgat deloc mâna în buzuar în această vară, chiar dacă au rulat zeci de jucători. În rest, de luat în seamă nu sunt decât Steaua, care a cheltuit cel mai mult, în jur de 1,5 milioane de euro, pe Luchin, Breveld şi Lemnaru. Petrolul, care a dat vreo 750.000 de euro pe Pastorini şi CSU Craiova, care a plătit în jur de 900.000 de euro pentru aducerile lui Mateiu, Băluţă şi Bancu. Târgu Mureş, Pandurii şi Dinamo nici nu merită puse la socoteală în această analiză, toate trei cheltuind sume derizorii, care nu depăşesc 100.000 de euro fiecare.

Profit de 10 milioane de euro


    Foto: Mediafax
Foto: Mediafax

Dacă la capitolul achiziţii, cele 18 echipe se prezintă deplorabil, la capitolul vânzări stau ceva mai bine. Liga I a vândut în vară jucători de 15 milioane de euro, din care scăzuţi cei aproximativ cinci milioane cât au costat veniţii, rezultă un profit de 10 milioane. Lideră la venituri este Steaua. Dinamo a încasat un milion de euro pe Dragoş Grigore, vândut la Toulouse, CFR a adunat 2,5 milioane de euro din plecările lui Ogbu şi Chanturia, iar Pandurii a încasat 600.000 de euro pe Breeveld. „U” Cluj e şi ea în top la profit, cu 450.000 de euro luaţi pe Lemnaru, în timp ce Viitorul a încasat 550.000 de euro pe Toşca şi Băluţă.

De cinci ori mai puţini străini ca sezonul trecut

Faţă de anul trecut, în Liga I sunt de cinci ori mai puţin fotbalişti de alte naţionalităţi decât cea română. Dacă în stagiunea 2013-2014, pe prima scenă au evoluat 197 de străini, până acum avem pentru acest sezon doar 45. Cum aceştia erau cei mai scumpi, devine explicabilă sărăcia cluburilor noastre.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net