5 greşeli de arbitraj au dus Steaua în picaj

steaua-arbitraj.jpg

Steaua n-a mai câştigat un meci în Liga I de pe 3 octombrie, de la Iaşi
Foto: Sportpictures.eu

“Centralul” Sebastian Colţescu şi asistenţii săi, Mircea Grigoriu şi Sebastian Stoianov, au fost cei care au decis soarta meciului. Astra a câştigat cu scorul de 2-0, dar Steaua a avut trei goluri anulate eronat! Sebastian Colţescu, un “fluieraş” cu un trecut controversat, nu s-a dezminţit şi a făcut praf jocul de la Giurgiu. A avut şi ajutoare, pe cei doi tuşieri. Cu toţii se fac vinovaţi de viciere de rezultat. Click! vă prezintă fazele imputate.

 1. Minutul 5. Papp a marcat după o lovitură liberă, dar “centralul” oltean a decis că l-a faultat în atac pe Junior Moraes. Însă stelistul a lovit mai întâi balonul cu capul după care, din inerţie, a existat un contact cu adversarul. “Papp sare şi loveşte mingea. Apoi există un contact! E gol valabil”, a declarat fostul mare arbitru internaţional Ion Crăciunescu. 
 2. Minutul 21. Adi Popa a punctat şi el, dar asistentul Sebastian Stoianov l-a zărit pe Hamroun pe linia porţii şi a ridicat steagul, considerând că elevul lui Rădoi, aflat în poziţie de ofsaid, a influenţat faza. În realitate, Hamroun nu a atins mingea. “Jucătorul e în spatele rivalului şi era în ofsaid doar dacă el atingea mingea cu o parte a corpului înainte ca aceasta să intre în poartă. Decizia corectă era acordarea golului”, a explicat acelaşi specialist.
 3. Minutul 42. Guilherme a fost iertat de o eliminare, după ce l-a “rupt” pe Boldrin, apărătorul trupei din Ghencea primind doar “galben”. A fost singura hotărâre pro-Steaua a arbitrilor.
 4. Minutul 70. Budescu s-a lansat spre poartă, dar portarul roş-albaştrilor, Cojocaru, a ieşit şi a prins balonul. În trecerea sa pe lângă goalkeeper vedeta Astrei i-a tras o palmă rivalului. Din nou doar “galben” într-o fază ce cerea trimiterea lui Budescu la vestiare.
 5. Minutul 75. Tade a punctat, însă celălalt asistent a ieşit şi el la rampă. Tuşierul Mircea Grigoriu a văzut un ofsaid inexistent şi a anulat cel de-al treilea gol al bucureştenilor. “O fază simplă. Vedeai de la centrul terenului că nu e ofsaid”, a spus un alt specialist în arbitraj, Adrian Porumboiu.

Ca o primă măsură legată de prestaţia sub orice critică  a lui Colţescu, el a fost înlocuit de CCA din brigada desemnată să conducă, la 20 august, un meci din manşa tur a play-off-ului Ligii Europa. În locul lui va fi prezent Alexandru Tudor, reprezentantul României în First Category.

Alte gafe făcute de Colţescu de-a lungul timpului

 • Sezon 2012-2013, etapa 21: CFR-Oţelul 0-1, nu a dat penalty pentru ardeleni după un henţ în careu al lui Ljubinkovici;
 • Sezon 2012-2013, etapa 31: Dinamo-Steaua 0-2, nu a eliminat trei jucători, deşi faulturile au fost clare de cartonaş roşu, doi dinamovişti şi un stelist;
 • Sezon 2013-2014, etapa 6: Mediaş-Steaua 2-2, nu le-a acordat ardelenilor un penalty pe finalul meciului;
 • Sezon 2013-2014, etapa 7: Oţelul-Astra 0-4, a eliminat uşor doi jucători ai gazdelor;
 • Sezon 2013-2014, etapa 10: Vaslui-Steaua 0-1, moldovenii au avut trei jucători eliminaţi;
 • Sezon 2014-2015, etapa 6: Petrolul-CFR 1-2, a lăsat gazdele fără doi jucători de bază, cartonaşele „roşii” fiind date extrem de uşor;
 • Sezon 2014-2015, etapa 31: Steaua-Chiajna 2-2, a acordat eronat penalty ambelor echipe, oaspeţii primind gratuit şi o lovitură liberă, fază ce a dus la marcarea unui gol; 
 • Sezon 2014-2015, etapa 33: Astra-ASA 3-1, s-a produs o bătaie generală, i-a arătat „roşu” lui Junior Morais de la gazde, dar l-a lăsat să joace până la final;
 • Sezon 2015-2016, etapa 1: Viitorul-CFR 2-2, a dat două penalty uşor pentru primii, iar clujenilor le-a refuzat unul mult mai clar.

Şumudică, gesturi obscene după meci

sumudica-b.jpg

Şumudică nu s-a putut abţine să nu facă gesturi indecente
Foto: Sportpictures.eu

Antrenorul Astrei, Marius Şumudică, s-a dat în spectacol după victoria în faţa Stelei, anunţând încă o dată că-i urăşte pe cei din Ghencea şi că nu se va da la o parte niciodată în faţa lor. “Am riscat ca să-i bat pe Steaua, dar am avut şi noroc. Mi-a adus nevastă-mea icoana de la duhovnicul meu, că o uitasem acasă. M-a ajutat Dumnezeu, chiar dacă sunt mai slobod la gură. Mă bucur că i-am bătut, îmi place să-i văd trişti, dar m-a supărat că rapidiştii mei m-au acuzat că le-am dat titlul după ce am bătut-o pe ASA”, a anunţat “Şumi”.

Apoi, tehnicianul a răbufnit: “Şumudică e unul dintre ţigani, dintre gunoieri, cum le place fanilor FCSB să spună, dar am arătat că nu stau în poziţia maxi-taxi. Pe stelişti nu-i halesc şi nu o să-i halesc niciodată”. Şumudică a avut şi un conflict cu fanii roş-albaştri din tribune, cărora le-a răspuns prin semne obscene, şi a comentat ironic greşelile de arbitraj. “Au fost trei goluri anulate? Ale cui? Ale Stelei? Asta e viaţa!”

«Ar trebui să se lase, că sunt meserii mai uşoare»

porumboiu-virulent.jpg

Faza celui de-al doilea gol anulat Stelei, Hamroun sărind peste mingea trimisă de Adi Popa
Foto: Sportpictures.eu

Prestaţia jenantă a “fluieraşului” nu a rămas netaxată. Adrian Porumboiu, fostul patron al vasluienilor şi totodată ex-mare arbitru internaţional, dă de înţeles că olteanul e cumpărat, Gigi Becali îi recomandă să urmeze un tratament, iar oficialii din Ghencea îi cer demisia. 

“Plec pentru că e un fel de protest, un semnal de alarmă pentru FRF, LPF, aşa nu se mai poate. Ce să fac? Să văd goluri anulate, un penalty care n-a fost? Eu ca şi creştin l-aş îndruma să meargă undeva la tratament… nu mai ia nimeni şpagă şi înseamnă că greşeala e omenească, dar nu cred că s-a mai întâmplat niciodată în istoria fotbalului un asemenea arbitraj”, a răbufnit Becali, care nu a rezistat să urmărească tot meciul de la Giurgiu. În schimb, preşedintele Stelei, Valeriu Argăseală, a fost mai dur: “Să arbitrezi astfel în 2015 este o ruşine naţională. Am dat trei goluri şi s-a terminat 2-0 pentru Astra. O să cer scoaterea din arbitraj a lui Colţescu şi a asistentului care ne-a anulat două goluri în prima repriză”. Cel mai tranşant la adresa lui Colţescu a fost Porumboiu. “Un arbitraj penibil, marca Colţescu. O manieră tendenţioasă şi periculoasă. Au venit chitiţi la acest meci. Au operat cu barda. Nu e problema CCA-ului cu Colţescu, ci a medicilor”, a spus fostul “cavaler al fluierului”. Ex- patronul celor de la Vaslui a încheiat pe un ton înţepător: “Rar vezi trei greşeli atât de grave comise de toţi din brigadă. Ar trebui să se lase, că sunt meserii mai uşoare. Colţescu e unul dintre cei mai buni arbitri din lume. El face totul premeditat, ştie bine regulamentele şi are un talent incredibil”.

În etapa a patra, Tudor i-a ajutat pe stelişti

Cei din Ghencea nu au numai duşmani printre arbitri, ci şi prieteni de nădejde, Alexandru Tudor fiind un adevărat „talisman”. În etapa a patra, în meciul cu Botoşani, el a refuzat un penalty clar moldovenilor, iar roş-albaştrii s-au impus cu 1-0. Legătura e una veche şi pentru a enumera doar două exemple: în 2005-2006, într-un meci cu Dinamo nu a lăsat-o pe Steaua cu un om mai puţin, deşi se impunea eliminarea lui Nicoliţă, rezultatul final fiind 2-2, iar în 2007-2008 a refuzat două penalty clare CFR-ului şi „militarii” s-au impus cu 3-1.

 

Loading...

Citește și