26 de ani de la victoria cu Argentina! Rivaldo: ”Brazilienii au sărbătorit victoria voastră”

Ultima actualizare:

    Ilie Dumitrescu a marcat două goluri în victoria istorică obținută în fața Argentinei la CM 1994Foto: Guliver/ GettyImages
Ilie Dumitrescu a marcat două goluri în victoria istorică obținută în fața Argentinei la CM 1994Foto: Guliver/ GettyImages

La 26 de ani de la cea mai bună performanță a României la o Cupă Mondială, calificarea în sferturi la Mondialul american din 1994, brazilianul Rivaldo și bulgarul Dimităr Berbatov povestesc pentru fanii din România cum au trăit acel mondial, dar și ce impresie le-a lăsat Generația de Aur.

Au trecut 26 de ani de la cel mai mare succes al României pe scena fotbalului internațional. Pe 3 iulie 1994, România învingea Argentina, atunci vicecampioana mondială, cu 3-2, grație unei duble de senzație a lui Ilie Dumitrescu și golului marcat de Hagi și se califica în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din Statele Unite. Deși a fost eliminată de Suedia, naționala României a lăsat o impresie durabilă.

Rivaldo, campion mondial cu Brazilia în 2002, își aduce aminte cu plăcere de Generația de Aur a fotbalului românesc: „Îmi amintesc de echipa României, cu Gheorghe Hagi impresionând la acel turneu final. Aveam 22 de ani și îmi plăcea mult să îl urmăresc jucând într-o poziție similară celei pe care evoluam eu. Acea echipă a României era foarte impresionantă. Îmi amintesc și de Popescu, un alt jucător excelent”, a declarat campionul mondial din 2002.

Un apropiat al fotbalului românesc, prin prisma faptului că fiul său, Rivaldinho, joacă la Viitorul, Rivaldo, care în prezent este ambasador Betfair, recunoaște că victoria României cu Argentina, din optimile de finală ale CM, a provocat bucurie în Brazilia: „Sigur că rivalitatea pe care o poartă Brazilia cu Argentina a dus la bucurie din partea noastră atunci când România a reușit să elimine Argentina din turneu. Brazilienii își doresc mereu să vadă Argentina eliminată, la fel cum și invers, argentinienii și-ar dori ca Brazilia să nu obțină rezultate bune. E normal că brazilienii au sărbătorit acea victorie a României în fața Argentinei”.

Rivaldo își amintește cu plăcere de victoria României cu Brazilia
Rivaldo își amintește cu plăcere de victoria României cu Brazilia

După succesul răsunător cu Argentina, România a ratat calificarea în semifinala cu Brazilia, fiind eliminată în sferturi de Suedia. „Sunt sigur că România ar fi oferit un joc mai deschis și mai interesant decât Suedia în semifinale, din cauză că era o echipă ofensivă. Probabil că Brazilia și-ar fi asumat rolul de favorită, în timp ce România ar fi jucat fără presiune și ar fi putut folosi acest lucru în avantajul ei pentru a produce o surpriză. Ar fi fost un meci entuziasmant, sunt sigur. Hagi era într-o formă grozavă, la fel ca restul echipei României și ar fi fost interesant să vedem un astfel de meci”, a declarat Rivaldo. La acea ediție a Mondialului, Brazilia avea să cucerească trofeul, după ce a învins la penalty-uri pe Italia.

Dimităr Berbatov: ”Îmi aduc aminte cel mai mult de Hagi”

Coechipier acum cuRivaldo în echipa ambasadorilor casei de pariuri, internaționalul bulgar Dimităr Berbatov, dublu campion al Angliei cu Manchester United, se declară impresionat de acea națională a României și îl compară pe Hagi cu Maradona: „Îmi aduc aminte cel mai mult de Hagi, care e un prieten bun al lui Stoichkov – amândoi stângaci. Stângul lui Hagi era incredibil, iar ca statură semăna cu Maradona. Amândoi reușeau aveau aceeași viziune pe teren și semănau - prin marcarea golurilor, pasele decisive, felul în care improvizau pe teren și tot ce îți mai poți dori de la un jucător grozav de fotbal. Nu există dubiu că Hagi este cel mai bun jucător pe care l-a dat România. Mereu mi-a plăcut să-l urmăresc jucând, pentru că mereu făcea lucruri neobișnuite pe care îmi plăcea să le văd într-un meci. Gheorghe Popescu era, de asemenea, un fundaș grozav și un alt prieten bun al lui Stoichkov. Știa cum să se apere și gândea mereu cu doi-trei pași înaintea celorlalți jucători”.

Berbatov a fost dublu campion al Angliei cu Manchester United
Berbatov a fost dublu campion al Angliei cu Manchester United

În vârstă de 13 ani la momentul disputării Mondialului din 1994, Berbatov nu a ratat atunci nici un meci și crede totuși că Bulgaria ne-ar fi învins dacă ne întâlneam la acel turneu final. Vecinii de la sud de Dunăre au fost învinși în semifinale de Italia, ocupând în final locul 4 în lume. „Dacă Bulgaria întâlnea România în 1994, cred că am fi câștigat acel meci. Ar fi fost dificil, ambele echipe fiind extraordinare, însă cred că am fi câștigat la mustață. Cred că amândouă au surprins pe toată lumea, fiindcă erau două țări balcanice care au jucat un fotbal foarte bun și au demonstrat că au jucători grozavi. Bulgaria și România sunt țări care respiră fotbal, precum Croația, Serbia sau Macedonia. Mereu avem jucători talentați. Din păcate, campionatele noastre naționale nu sunt la nivelul din Anglia, Italia sau Germania, și din acest motiv mulți fotbaliști tineri pleacă din țară pentru a demonstra cât de buni sunt”, a declarat Dimităr Bernbatov.

Bulgaria a reușit atunci cea mai bună performanță din istoria sa fotbalistică ajungând în semifinale, însă Berbatov are și regrete: „Meritam să ne calificăm în finală, însă acel meci cu Italia a fost ciudat. Arbitrul a luat multe decizii împotriva noastră, așa că am pierdut. În final, locul patru a fost o mare realizare, totuși. După meci îmi amintesc că ieșeam pe stradă fluturând steaguri, mașinile claxonau și erau o mulțime de artificii.”

La 3 iulie 1994, naționala României reușea să se califice pentru prima dată în sferturile de finală ale unui Campionat Mondial. Victoria cu 3-2 obținută în fața Argentinei, în optimile de finală ale Mondialului american, a rămas una dintre paginile de aur ale fotbalului românesc.

Iată cele două formații de pe stadionul Rose Bowl, din Pasadena:

România: Prunea - D. Petrescu, Prodan, Belodedici, Mihali, Selymes - Lupescu, Gh. Popescu, D. Munteanu - Hagi (căp.) (85 Gâlcă), I. Dumitrescu (88 Papură).

Argentina: Islas - Sensini (62 Medina Bello), Caceres, Ruggeri (căp.), Chamot - Ortega, Basualdo, Simeone, Redondo - Balbo, Batistuta.

Au marcat: Ilie Dumitrescu (11, 18), Hagi (58)/ Batistuta (15 penalty), Balbo (73).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Zinedine Zidane (EPA) jpg
Farul Constanta CFR Cluj (Sportpictures) jpg
Rapid FCSB (Sportpictures) jpg
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net