20 de ani de Mondiale fără România. Am ajuns a 25-a „forţă” a Europei!

Ultima actualizare:

    Naţionala României a strâns 20 de ani de absenţă de la Mondiale
Naţionala României a strâns 20 de ani de absenţă de la Mondiale

Aproape jumătate din cele 54 de ţări care participă în preliminariile europene au gustat în ultimii 20 de ani din savoarea unui Mondial. Nu şi România, care împarte locurile 25-29 cu alte patru naţionale la fel de nefericite.

Vara viitoare, în Rusia, tricolorii „serbează” două decenii de absenţă de la cea mai importantă competiţie fotbalistică a lumii. Din 1998, adică de pe vremea „Generaţiei de Aur”, s-au adunat deja cinci campanii consecutive eşuate (2002, 2006, 2010, 2014 şi 2018) în calificările pentru Cupa Mondială.

În toată această perioadă am privit cu jind la alţii şi nu ne referim aici la granzii Europei. Lăsând la o parte marile puteri tradiţionale, ne doare sufletul când vedem ce echipe de pe Bătrânul Continent s-au perindat pe la Mondiale. Islanda de acum (calificată la CM 2018) e cel mai bun exemplu, dar în trecut au mai fost cazuri similare cu Bosnia, Slovacia, Slovenia, Irlanda, Ucraina, Suedia, Grecia sau Turcia, formaţii la îndemâna noastră în ceea ce priveşte calitatea jucătorilor.


    Hagi a jucat în ultimul meci de Mondiale al României, 0-1 cu Croaţia în 1998
Hagi a jucat în ultimul meci de Mondiale al României, 0-1 cu Croaţia în 1998

Per total, la ultimele cinci turnee finale, s-au dus nu mai puţin de 24 de naţionale europene, asta în timp ce noi am stat acasă, în faţa televizoarelor. Aşadar, e un clasament în care România ocupă un loc trist, al 25-lea, în aceeaşi „oală” cu tricolorii fiind bulgarii, norvegienii, austriecii şi scoţienii. Mai rău decât noi nu sunt decât Ungaria, Irlanda de Nord, Israel şi Ţara Galilor, echipe a căror aşteptare e mult mai lungă, de peste treiu decenii.

Cele 24 de naţionale europene calificate la CM în perioada 2002-2018:

Germania, Spania, Anglia, Franţa, Italia, Portugalia, Rusia, Belgia, Polonia, Olanda, Serbia, Elveţia, Croaţia, Suedia, Danemarca, Bosnia, Grecia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Cehia, Turcia, Irlanda, Islanda

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net