Ne batem cu «restul lumii»

Ultima actualizare:

    De origine albaneză, Shakiri este cel mai periculos atacant al ElveţieiFoto: AP
De origine albaneză, Shakiri este cel mai periculos atacant al ElveţieiFoto: AP

Dacă naţionala României n-are nici un fotbalist născut în afara graniţelor ţării, Elveţia e la polul opus, adversarii noştri de miercuri fiind adunaţi din toate colţurile lumii.

Elveţia nu mai e de mult o naţională elveţiană, globalizarea punându-şi puternic amprenta asupra reprezentativei din Ţara Cantoanelor. Aşa se face că miercuri vom avea în faţă o echipă cu mai mulţi albanezi, cu câteva nume legate de fosta  Iugoslavie, dar şi cu camerunezi, congolezi sau ivorieni. Practic, de la mijloc în sus, cu excepţia mijlocaşului Fabien Frei, toate armele ofensive ale Elveţiei ar fi putut evolua fără mari probleme pentru alte naţionale.

Cei mai cunoscuţi străini din lotul aflat la dispoziţia selecţionerului Petkovic sunt „albanezii” Granit Xhaka (Arsenal) şi Xherdan Shaqiri (Stoke City), aceştia fiind elveţienii de care trebuie să avem o grijă specială în partida de astăzi de la Paris. Dacă Xhaka şi Shaqiri intră în categoria consacraţilor, starul în ascensiune al elveţienilor e puştiul de 19 ani Breel Embolo, legitimat la FC Basel, dar curtat de marile echipe ale Europei. Acesta n-are nici o legătură cu naţionala pentru care joacă în prezent, mama sa emigrând din Camerun cu cei doi copii ai săi pentru o viaţă mai bună. Din cauza unei probleme medicale, Embolo n-a evoluat decât jumătate de oră în meciul cu Albania, dar are şanse mari să fie aruncat în luptă din primul minut contra României.

Selecţionerul are trei paşapoarte!

Antrenorul unei naţionale atât de „colorate” nu putea fi decât un străin. Este vorba de Vladimir Petkovic (52 de ani), născut în Bosnia, la Sarajevo, din părinţi croaţi. „Doctorul” Petkovic a obţinut ulterior şi cel de-al treilea paşaport, cel elveţian, datorită faptului că a jucat şi a antrenat foarte mult timp în Ţara Cantoanelor.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net