Islandezii au prins peştele cel mare

Ultima actualizare:
Islandezul Sigthorsson s-a aruncat în braţele iubitei
Islandezul Sigthorsson s-a aruncat în braţele iubitei

După ieşirea din UE, trufaşa Anglie s-a „retras” şi de la Campionatul European din Franţa. Britanicii au fost făcuţi „pachet” de fenomenala echipă a Islandei, venită de nicăieri pentru a ajunge în primele opt naţionale ale Europei.

În urmă cu două decenii, râdeam şi făceam glume cu „pescarii”, după ce formaţia islandeză Knattspyrnufelag Reykjavik o elimina pe Dinamo din cupele europene. Acum, nimeni nu-şi mai permite să ia la mişto fotbalul din Islanda, naţionala nordică depăşind toate aşteptările la Euro 2016. O ţară cu aproximativ 300.000 de locuitori (cât Clujul sau Timişoara) şi-a permis luxul de a trimite în Franţa 23 de fotbalişti şi peste 30.000 de fani, înjumătăţind practic populaţia activă a insularilor. Cealaltă jumătate a rămas acasă să scoată peştele din Oceanul Atlantic, să ducă oile la păscut sau să supravegheze numeroşii vulcani activi existenţi pe teritoriul Islandei. În aceste condiţii, victoria cu Anglia (2-1) poate fi considerată una dintre marile minuni fotbalistice din istoria turneelor finale. Se poate oare mai mult de atât? Vom vedea duminică, în sfertul pe care Islanda îl va juca împotriva „cocoşilor” francezi. „După ce am reuşit să depăşim hopul Anglia, orice obstacol ni se va părea mic. Jucătorii şi-au schimbat mentalitatea”, a spus unul dintre cei doi selecţioneri ai Islandei, Heimir Hallgrimsson.


    Islandezul Sigthorsson s-a aruncat în braţele iubitei
Islandezul Sigthorsson s-a aruncat în braţele iubitei

Islandezii şi secretele lor

  • Acum patru ani, Islanda era pe locul 130 în clasamentul FIFA. Acum, după prestaţia de la Euro, nordicii bat la porţile Top 20.
  • Islandezii au doar 22.000 de jucători de fotbal înregistraţi, o treime fiind femei.
  • Calificarea la Euro 2016 a fost precedată de o altă campanie strălucită, în care Islanda a trecut de puţin pe lângă prezenţa la CM 2014. În urmă cu doi ani, islandezii au fost eliminaţi de Croaţia la „baraj”.
  • La o populaţie de 300.000 de locuitori, Islanda are un număr de 800 de tehnicieni care au absolvit cursuri organizate de UEFA, adică un antrenor la 400 de locuitori.
  • Iernile lungi şi friguroase din Islanda i-au făcut pe nordici să construiască aproximativ 200 de terenuri artificiale de diverse dimensiuni, multe acoperite, pe care copiii să poată juca fotbal pe tot parcursul anului.
  • 99 la sută din populaţia ţării a privit la televizor finalul meciului cu Anglia.
  • Unul dintre cei doi selecţioneri ai Islandei, Heimir Hallgrimsson (49 de ani), este dentist de meserie, job pe care îl practică în paralel cu atribuţiunile de la echipa naţională. După Euro, suedezul Lars Lagerback (67 de ani) se va retrage, iar Hallgrimsson va continua de unul singur la cârma islandezilor.
  • 16 din cei 23 de jucători cu care Islanda face furori la Euro au jucat sau evoluează în prezent la echipe din campionatul Angliei, Premier League.

Cele mai tari glume după Anglia – Islanda

  • Anglia e singura ţară care a ieşit din Europa de două ori într-o săptămână.
  • Antrenorul Angliei are un salariu de 4,6 milioane de dolari pe an. Cel al Islandei e part-time dentist.
  • Anglia a fost învinsă de o ţară care are mai mulţi vulcani decât jucători profesionişti.
  • Islanda este o ţară ieftină, dar Joe Hart n-a salvat nimic.
  • Anglia permite libera circulaţie a străinilor, în special în interiorul propriului careu.
  • Marcus Rashford a reuşit mai multe pătrunderi în careu (3) decât orice alt englez. A jucat doar şase minute...
image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net