S-a terminat finala CM 2018! „Cocoşii” stăpânesc din nou lumea

Ultima actualizare:

    Trofeul Cupei Mondiale a intrat pe mâna căpitanului Franţei, Hugo Lloris
Trofeul Cupei Mondiale a intrat pe mâna căpitanului Franţei, Hugo Lloris

Două decenii au trecut de la titlul mondial cucerit de generaţia lui Zinedine Zidane, în 1998. Azi, Griezmann, Mbappe şi ceilalţi „cocoşi” au pus din nou stăpânire pe lumea fotbalului, câştigând meritat Mondialul din Rusia, 4-2 în finala cu Croaţia.

*Start mai bun al Croaţiei. În primul sfert de oră, naţionala antrenată de Zlatko Dalic a avut o posesie a mingii de 60 la sută şi i-a ţinut pe francezi în propria jumătate. Dominarea tactică a Croaţiei nu s-a materializat însă decât prin două incursiuni ale lui Perisic, rămase fără rezultat.

*Franţa deschide scorul din nimic. Ca la fiecare meci al lor din faza eliminatorie, „cocoşii galici” marchează primul gol din fază fixă. De această dată, Griezmann a bătut o lovitură liberă, iar Mandzukic a avut ghinionul să devieze mingea în proprie poartă. 1-0 Franţa, la prima încercare ofensivă a trupei lui Deschamps.

*Perisic dă gol, apoi face penalty! Răspunsul Croaţiei vine rapid, cu momente de presiune şi cu o finalizare de mare fotbalist a mijlocaşului Ivan Perisic, eroul semifinalei cu Anglia. După numai 10 minute, acelaşi Perisic e imprudent la un corner al francezilor şi face henţ. Arbitrul Pitana e trimis la camera video (VAR), iar argentinianul acordă pe bună dreptate penalty, transformat cu siguranţă de Griezmann. 2-1 pentru Franţa la pauză.


    Kylian Mbappe, unul dintre marcatorii Franţei în finala cu Croaţia
Kylian Mbappe, unul dintre marcatorii Franţei în finala cu Croaţia

*Pogba şi Mbappe zdrobesc Croaţia. Croaţii forţează egalarea în startul reprizei secunde, dar golul pică în poarta lui Subasic. Paul Pogba e cel care îşi dezarmează adversarii cu un şut plasat de la 20 de metri, în urma unui contraatac iniţiat tot de el. Mai trec câteva minute şi Mbappe şutează la fel de precis din afara careului. La 1-4, croaţii sunt groggy.

*Gafa lui Lloris n-a mai contat. Inexplicabil pentru acest nivel, portarul francez Hugo Lloris le-a făcut cadou croaţilor golul de 4-2, cu o încercare de dribling eşuată în faţa lui Mandzukic. Finala era însă jucată de mult.

*Didier Deschamps, al treilea din istorie. Selecţionerul francez a intrat pe o listă scurtă a campionilor mondiali atât ca jucător (în 1998, Deschamps a fost căpitanul „cocoşilor”) cât şi ca antrenor. E o performanţă atinsă în trecut doar de brazilianul Mario Zagallo (în 1958 şi 1962 ca jucător, în 1970 ca antrenor) şi de germanul Franz Beckenbauer (jucător în 1974, antrenor în 1990).

image
image
image
image
image
image
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net