Rusia la Campionatul Mondial 2018

Ultima actualizare:

    Citiţi în acest articol tot ce trebuie să ştiţi despre naţionala Rusiei, cea care va încerca să facă o surpriză frumoasă la Mondialul de pe teren propriuFoto: GettyImages
Citiţi în acest articol tot ce trebuie să ştiţi despre naţionala Rusiei, cea care va încerca să facă o surpriză frumoasă la Mondialul de pe teren propriuFoto: GettyImages

Cele mai mari aşteptări sunt la turneele finale de Campionat Mondial de la ţara sau ţările gazdă, iar acum felinarele sunt, exceptând granzii clasici, pe Rusia.

"Sbornaya", aşa cum este supra-numită echipa naţională a Rusiei, are o istorie scurtă şi doar trei prezenţe la Campionatele Mondiale: SUA 1994, Coreea şi Japonia 2002 şi Brazilia 2014. Toate s-au terminat prost cu întoarcerea acasă după faza grupelor şi locuri modeste la finalul turneului final, 18 la americani, 22 la competiţia din Asia şi 24 în America de Sud. Nu ridicaţi din sprâncene, ceea ce ştiţi din istore este adevărat, dar nu trebuie confundată Rusia de acum cu super-naţionala Uniunii Sovietice de dinainte de 1990.

Spre deosebire de perioada post-destrămare, URSS a fost, într-adevăr, o forţă în lumea fotbalului. “Armata Roşie”, aşa cum erau supranumiţi sovieticii, au început mai prost, cu necalificări la primele cinci Campionate Mondiale, Uruguay 1930, Italia 1934, Franţa 1938, Brazilia 1950 şi Elveţia 1954. Apoi a fost nebunie, URSS calificându-se la şapte din următoarele nouă Mondiale. Cea mai bună performanţă, locul 4, a fost obţinută la Campionatul Mondial din Anglia 1966.

Cum s-a calificat Rusia la Campionatul Mondial 2018

În ceea ce priveşte accederea Rusiei la Campionatul Mondial din 2018 ea este foatre simplă şi fără ceva de povestit. Asta pentru că s-a calificat din oficiu, ca ţară gazdă, şi nu a jucat preliminarii, ca toate celelalte 31 de participante. S-a pregătit doi ani doar în amicale şi, din păcate pentru Dzagoev şi ai lui, asta nu prea le-a priit. Rusia n-a mai câştigat un meci cam de un an, de la acel 4-2 cu Coreea de Sud, şi ultimele teste de dinainte de startul de pe 14 iunie au relevat multe slăbiciuni. Cele două amicale puternice, cu Brazilia şi Franţa, au fost pierdute fără drept de apel, 0-3 şi 1-3, dar ruşii s-au înclinat şi în faţa unei echipe necalificate la CM 2018, Austria, scor 0-1, şi a terminat la egalitate cu o alta, Turcia lui Mircea Lucescu, scor 1-1.

Asta i-a făcut pe mulţi să spună că dacă Rusia ar fi fost nevoită să treacă prin preliminarii oficiale pentru a accede la Mondialul de pe teren propriu, probabil nu s-ar fi calificat. Mai multe ar fi de spus despre obţinerea de la FIFA a organizării acestui Mondial, care a calificat apoi naţionala Rusiei direct, dar asta e altă poveste lungă şi, se pare, presărată cu multe fapte de corupţie.

Lotul nationalei Rusiei pentru Mondialul din 2018

Staff-ul tehnic al naţionalei Federaţiei Ruse a chemat pentru cantonamentele pre-Mondial 28 de jucători, din care se va renunţa înainte de meciul de start la trei. Ca în vremurile bune ale URSS, Rusia are în componenţă aproape doar jucători din campionatul intern, cu foarte mici excepţii. Fundaşul Roman Neustadter  joacă în Turcia, la Fenerbahce, portarul Vladimir Gabulov la belgienii de la Club Brugge şi mijlocaşul Denis Cheryshev la Villarreal. În rest, toţi provin în general de la granzii din Moscova, CSKA, Spartak, Lokomotiv şi Dinamo, dar şi de la Zenit sau Krasnodar.

Vezi mai jos întreg lotul Rusiei de la Campionatul Mondial din 2018!

Portari: Igor Akinfeev (CSKA Moscova), Vladimir Gabulov (Club Brugge), Soslan Dzhanaev (Rubin Kazan), Andrey Lunev (Zenit St Petersburg)

Fundaşi: Vladimir Granat, Ruslan Kambolov, Fedor Kudryashov (toţi Rubin Kazan), Ilya Kutepov (Spartak Moscow), Roman Neustadter (Fenerbahce), Konstantin Rausch (Dinamo Moscova), Andrey Semenov (Akhmat Grozny), Igor Smolnikov (Zenit St Petersburg), Mario Fernandes (CSKA Moscova)

Mijlocaşi: Yuri Gazinskiy (Krasnodar), Alexsandr Golovin, Alan Dzagoev (ambii CSKA Moscow), Aleksandr Erokhin, Yuri Zhirkov, Daler Kuzyaev (toţi Zenit St Petersburg), Roman Zobnin, Alexsandr Samedov (ambii Spartak Moscova), Anton Miranchuk (Lokomotiv Moscova), Aleksandr Tashaev (Dinamo Moscova), Denis Cheryshev (Villarreal)

Atacanţi: Artem Dzyuba (Arsenal Tula), Aleksey Miranchuk (Lokomotiv Moscova), Fedor Smolov (Krasnodar), Fedor Chalov (CSKA Moscova).

Vedeta nationalei Rusiei la CM 2018

Aşa cum spuneam, ruşii nu mizează la acest turneu final pe prea mulţi jucători legitimaţi în campionatele tari ale Europei şi astfel e greu să scoţi pe cineva în faţă, chiar dacă “Sbornaya” are totuşi câţiva oameni interesanţi în lot. Căpitanul Igor Akinfeev este unul dintre cei mai importanţi, dar multe se aşteaptă şi de la vârful lui FK Krasnodar, Fedor Smolov. Campionul Rusiei din 2018 cu Lokomotiv, Aleksey Miranchuk, în vârstă de 22 de ani, pare o perlă neşlefuită, dar cel mai valoros om al ruşilor şi vedeta acestei naţionale, cel puţin până la proba contrarie, este Aleksandr Golovin, mijlocaşul de 22 de ani al lui CSKA Moscova. Acesta e şi cel mai scump fotbalist rus al momentul, evaluat la 18 milioane de euro.


    Puştiul lui CSKA, Aleksandr Golovin, poate fi una dintre vedetele Mondialului din 2018foto: EPA
Puştiul lui CSKA, Aleksandr Golovin, poate fi una dintre vedetele Mondialului din 2018foto: EPA

Selecţionerul Rusiei e eternul Cherchesov

Majoritatea echipelor calificate la Campionatul Mondial din Rusia au cam lăsat partea naţionalistă la o parte şi au numit pe postul de selecţioneri antrenori cu anvergură europeană. Rusia este una dintre excepţii şi la acest capitol, Federaţia de la Moscova mergând pe un conaţional cu experienţă doar la nivel local. Stanislav Cherchesov provine dintr-un fotbalist sovietic bun, de două ori campioni cu Spartak la finalul anilor ’80, dar ca tehnician nu se poate lăuda decât cu eventul în Polonia, din 2016. În Rusia, unde a antrenat doi dintre granzi, Spartak şi Dinamo, n-a reuşit nimic, dar a fost totuşi numit selecţioner în 2016.


    Rusia a ales să meargă la acest turneu final pe un localnic anonim pe plan european: Stanislav CherchesovFoto: GettyImages
Rusia a ales să meargă la acest turneu final pe un localnic anonim pe plan european: Stanislav CherchesovFoto: GettyImages

Obiectivele nationalei Rusiei la Campionatul Mondial din 2018

Naţionalismul gazdelor e la cote de inundaţie în buza Campionatului Mondial şi fiecare rus visează în funcţie de câtă votcă apucă să bea înainte de somn. Desigur că “nirvana” cu trofeul ridicat deasupra capului de Akinfeef pe 15 iulie nu poate fi interzis nimănui, dar nici cei mai optimişti ruşi de pe această planetă nu cred cu adevărat în acest obiectiv. Obiectivul pe hârtie al naţionalei condusă de Stanislav Cherchesov este accederea în sferturi, dar noi credem că pot fi foarte fericiţi şi doar cu calificarea din grupe, adică bifarea optimilor. Mai mult de atât nu prea sunt în stare, şi nu o spunem noi, ci chiar specialişti din Rusia.

Ce cota are Rusia la pariuri

Faptul că nu suntem nici răi, nici prea pesimişti în ceea ce priveşte şansele Rusiei de a face vreo mare brânză la Campionatul Mondial din Rusia 2018 o demonstrează şi cota acestora la pariuri. Cei de la Superbet îi vede favoriţi 11 şi le oferă o cotă de 37 pentru câştigarea trofeului, în timp ce în viziunea şi analiza celor de la Fortuna şi Stanleybet, ruşii sunt favoriţi 12, cu o cotă de 41 de a ieşi campioni mondiali. Să între în top 8, adică să-şi atingă obiectivul fixat pe hârie şi să prindă sferturile de finală, e premiată cu o cotă de 2,65, pentru o eventual finală mică câştigată tot Stanleybet îi dă o cotă de 8, iar pentru o finală mare pierdut de ruşi vă poate aduce de 16 ori suma pariată.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net