Fundaşii au dus Franţa în finala CM. "O ruşine pentru fotbal!"

Ultima actualizare:

    Faza golului marcat de Umtiti contra Belgiei
Faza golului marcat de Umtiti contra Belgiei

Atacanţii Griezmann şi Mbappe ar fi văzut finala Mondialului la televizor dacă n-ar fi existat momentele de strălucire ale fundaşilor. Cu goluri de aur şi pase decisive, aceştia din urmă au fost adevăratele staruri ale Franţei.

Pentru a treia oară în istorie, după ediţiile din 1998 şi 2006, francezii au ocazia să joace cu trofeul pe masă la Campionatul Mondial. Semifinala de marţi cu Belgia a fost una sub aşteptări din punct de vedere al spectacolului, show-ul din teren fiind „ucis” de bătălia strategică a selecţionerilor Deschamps şi Martinez. Şi, aşa cum se întâmplă de obicei în asemenea partide, învingătoarea a fost stabilită în urma unei clipe de inspiraţie. La un banal corner, fundaşul Samuel Umtiti a păcălit marcajul belgianului Fellaini şi a marcat unicul gol al meciului. Nu e însă o întâmplare că Franţa a fost salvată de un apărător. Analizând parcursul „cocoşilor” la această Cupă Mondială, remarcăm că fundaşii lui Deschamps şi-au adus contribuţia ofensivă exact atunci când francezii aveau mai multă nevoie. Lăsând la o parte meciurile din grupe, acolo unde „Les Bleus” s-au calificat la pas, toate cele trei victorii din faza eliminatorie au fost în cea mai mare parte opera fundaşilor. Mai întâi, contra Argentinei în optimi, la scorul de 1-2, lateralul dreapta Benjamin Pavard a găsit un şut magnific care i-a deschis drumul lui Mbappe să pună la pământ naţionala lui Messi (4-3). Golul lui Pavard n-ar fi fost posbil însă fără contribuţia fundaşului stâmga Lucas Hernandez, autorul pasei decisive care a traversat careul argentinienilor.


    Samuel Umtiti
Samuel Umtiti

Pentru francezi a urmat duelul din sferturi cu alţi sud-americani, reprezentativa din Uruguay. A fost un 2-0 sec deschis de Raphael Varane. Fundaşul de la Real Madrid a înscris din interiorul careului după o lovitură liberă executată de Griezmann. Schema a fost repetată în semifinala cu Belgia (1-0). În minutul 51, un corner bătut de Griezmann l-a găsit nepermis de liber pe Umtiti, iar stoperul Barcelonei n-a iertat.

Învins de „capul” lui Umtiti, portarul belgian Thibaut Courtois s-a plâns de felul în care Franţa a ajuns până în finala CM 2018. „Echipa din faţa noastră n-a fost mai bună decât noi. Ei s-au apărat bine, la 35 de metri de poartă şi asta au făcut tot turneul. Cu Uruguay au dat gol din lovitură liberă, iar cu noi din corner. Asta e, contează micile detalii, dar e o ruşine pentru fotbal că Belgia n-a câştigat”, a declarat Courtois.

În istoria naţionalei Franţei, fundaşii au marcat patru din ultimele şase goluri în semifinalele Cupei Mondiale. Astfel, reuşita de acum a lui Umtiti vine după ce fundaşul Marius Tresor a înscris în poarta Germaniei de Vest în 1982, iar celebrul Lilian Thuram a fost autorul unei duble în semifinala cu Croaţia de la CM 1998.

image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net