Datorită tehnologiilor VAR şi Goal Line avem cel mai corect Mondial din istorie

Ultima actualizare:

    Arbitrajul Video, VAR, şi sistemul Goal Line, au făcut dreptate de şapte ori la turneul final din Rusia. Fără ele aveam o competiţie dominată de scandaluriFoto: GettyImages
Arbitrajul Video, VAR, şi sistemul Goal Line, au făcut dreptate de şapte ori la turneul final din Rusia. Fără ele aveam o competiţie dominată de scandaluriFoto: GettyImages

Mulţi romantici ai fotbalului au strâmbat din nas când FIFA a implementat cele două tehnologii pentru Mondialul din 2018, dar după doar cinci zile acestea se dovedesc miraculoase. VAR-ul a fost de cinci ori consultat, camerele de pe linia porţii de două ori, toate asigurând decizii corecte care altfel ar fi fost imposibil de luat fără riscul de a greşi.

De VAR şi de Goal Line a fost practic nevoie din a doua zi a Mondialului din Rusia, când Portugalia şi Spania ne-au oferit un meci pe muchie de cuţit şi foarte greu de arbitrat de un singur om. După doar 24 de minute, Costa a câştigat cam neortodox un duel cu Pepe şi a marcat apoi golul egalizator în poarta lusitanilor. Toată lumea a cerut fault în atac la fudaşul lui Beşiktaş şi sub această presiune centralul italian, Rochi, a solicitat ajutorul reluărilor video. În urma vizionărilor a menţinut însă reuşita Spaniei, care a devenit prima din istorie acordată cu tehnologia VAR. Câteva minute mai târziu, la scorul de 1-1, a fost nevoie şi de celălalt miracol, Goal Line, când Koke a trimis o minge bombă în bara transversală, care a căzut undeva în apropierea liniei porţii. Spaniolii au cerut gol, portughezii au spus că nici vorbă şi doar mesajul primit de la aparat a calmat spiritele: „no goal”, pentru că mingea nu a depăşit linia porţii cu toată circumferinţa. Fără aceste două ajutoare şi aşa tensionatul meci încheiat 3-3 ar fi căzut poate într-un haos total dacă Rochi ar fi luat deciziile greşite.

Francezii nu ar fi câştigat fără tehnologie

Apoi, în a treia zi a Mondialului din Rusia, două meciuri din patru au avut nevoie de ajutor suplimentar în împărţirea dreptăţii. Franţa a deschis scorul cu Australia în minutul 58 prin Griezman, dintr-un penalty acordat de uruguaianul Cunha tot după ce a refăzut faza pe televizor. Şi acesta a intrat în istorie fiind primul penalty acordat la un Mondial după consultarea noii tehnologii. Mai mult decât atât, şi golul victoriei înscris de oamenii lui Deschamp a avut nevoie de asistenţă video. De această dată a fost vorba de Goal Line pentru că niciun ochi nu a putut fi sigur că mingea deviată de Pogba şi trimisă puţin dincolo de linia propriei porţi de Behic a fost bună sau nu.


    Mulţi arbitrii de mâna a doua sunt prezenţi la Mondialul din Rusia şi multe partide ar fi avut alt rezultat din cauza lor, dacă nu ar fi existat noua tehnologieFoto: HEPTA
Mulţi arbitrii de mâna a doua sunt prezenţi la Mondialul din Rusia şi multe partide ar fi avut alt rezultat din cauza lor, dacă nu ar fi existat noua tehnologieFoto: HEPTA

Două ore mai târziu, gambianul Gassama şi-a corectat eroarea din minutul 45 al meciului dintre Peru şi Danemarca, acordând penalty după consultarea VAR-ului, deşii iniţial lăsase jocul să continue. Că l-a ratat până la urmă Christian Cueva, nu mai e problema centralului african. Dreptatea a fost făcută, fără ea sud-americanii considerându-se probabil ulterior furaţi pe faţă. Duminică am avut un nou VAR, la Costa Rica – Serbia, scor 0-1, dar nu pe penalty sau fază de gol, ci pe cartonaş roşu. Sârbul Prijovic l-a pălmuit pe costaricanul Acosta, iar centralul senegalez, Diedhiou, nu ştia dacă vârful antrenat de Răzvan Lucescu la PAOK Salonic merită eliminat sau nu.

Suedia a luat trei puncte datorită VAR-ului

Tehnologia video a fost din nou de mare ajutor, jucătorul primind doar cartonaş galben, roşul fiind prea mult pentru acel mic incident. Nu în ultimul rând, Suedia – Coreea de Sud a fost tranşat tot de VAR, în minutul 65, când Claesson a fost faultat clar în careu de asiaticul Kim Min-Woo. Arbitrul salvadorian, Joel Aguilar, ratase momentul contactului şi nu avea nicio intenţie să dicteze penalty pentru nordici, dar tehnologia video l-a salvat şi Suedia a câştigat prin acel gol, pe merit. Şi probabil vor urma multe alte faze de acest gen care vor elimina din hazardul de până acum şi vor evita multe din dramele de la precedentele turnee finale.

Brazilia şi Argentina, "ucise" de doi căpoşi

Un argument în plus în favoarea tehnologiei pe care o au acum la dispoziţie arbitrii este faptul că de fiecare dată când un central s-a încăpăţânat să nu o consulte, a greşit grav. Prima dată s-a întâmplat în Argentina – Islanda, la scorul de 1-1, care avea să fie şi final, când polonezul Szymon Marciniak a refuzat să se mai uite o dată la intrarea lui Birkir Saevarsson la Cristian Pavon. Ar fi însemnat penalty clar şi probabil că Messi nu ar mai fi ratat încă o dată. Apoi, şi brazilienii au păţit-o cu mexicanul Cesar Ramos. Acesta nu a vrut să consulte VAR după ţinerea în careu a elveţianului Zuber la Miranda, iar sud-americanii au pierdut două puncte mari la debut.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net