„Cocoşul” Thierry Henry întoarce armele. Franţa - Belgia, prima semifinală de la CM

Ultima actualizare:

    "Belgianul" Henry a fost campion mondial cu naţionala Franţei în 1998
"Belgianul" Henry a fost campion mondial cu naţionala Franţei în 1998

Prima semifinală de la Cupa Mondială (marţi, ora 21.00) e un meci cu totul special pentru fostul atacant al Franţei, aflat acum pe banca Belgiei. Când avea 20 de ani, în 1998, adolescentul Henry câştiga titlul mondial cu Franţa. După alte două decenii, golgheterul all-time al naţionalei „Les Bleus” se pune acum în calea francezilor la Mondialul din Rusia.

Marţi seară, la Sankt-Petersburg, legendarul Thierry Henry va cânta „Marseilleza” în gând, iar apoi se va aşeza cuminte pe banca tehnică a Belgiei pentru a-i da o mână de ajutor selecţionerului Martinez. Da, vorbim despre unul dintre cei mai valoroşi fotbalişti din istoria Franţei, aflat acum într-o postură ingrată, pe care nici el nu şi-a dorit-o. Ca antrenor secund al belgienilor, Henry se va afla faţă în faţă cu principalul francez Didier Deschamps, cei doi fiind colegi în perioada 1998-2000, atunci când „cocoşii” au subordonat planeta, cu un titlu mondial urmat de un altul european. „Este ceva ciudat, pentru că el e francez şi se va afla în tabăra adversă. Va fi ciudat şi pentru noi, dar şi pentru el”, a recunoscut Deschamps înaintea semifinalei Franţa – Belgia.


    Henry se bucură de victoriile Belgiei la CM 2018
Henry se bucură de victoriile Belgiei la CM 2018

Oricare ar fi deznodământul întâlnirii de mâine, Thierry Henry nu poate fi considerat un trădător. Asta pentru că federaţia franceză nu i-a propus niciodată să lucreze pentru naţionala „cocoşilor”, în ciuda faptului că e golgheterul din toate timpurile al acestei reprezentative, cu 51 de reuşite în 123 de selecţii. „Aceasta e viaţa, el stă de mult timp în Anglia şi nu am păstrat legătura. Am pierdut contactul cu el”, a declarat preşedintele forului de la Paris, Noel Le Graet.

Didier Deschamps (49 de ani) e cu nouă ani mai în vârstă decât Henry, astfel că cei doi n-au făcut parte din aceeaşi generaţie la naţionala Franţei. Interesant e însă faptul că Deschamps şi Henry au evoluat împreună în 21 de meciuri ale „cocoşilor galici”, iar bilanţul e impresionant: 16 victorii, 5 rezultate de egalitate şi nici o înfrângere.

Cariera internaţională a lui Thierry Henry a început minunat, cu trofeele de la CM 1998 şi Euro 2000, dar s-a încheiat trist. În 2010, la Mondialul din Africa de Sud, veteranul Henry a fost unul dintre artizanii faimoasei greve a jucătorilor îndreptate împotriva selecţionerului Domenech, care îl exclusese din lot pe Nicolas Anelka. A fost o competiţie încheiată în genunchi de Henry şi colegii săi, Franţa fiind eliminată încă din faza grupelor. De altfel, după turneul final din 2010, Thierry Henry şi-a anunţa retragerea de la naţională.

Marţi, contra Franţei, atacanţii belgieni, în frunte cu tridentul Romelu Lukaku - Eden Hazard - Dries Mertens, vor beneficia de sfaturile lui Thierry Henry. Acesta este rolul pe care selecţionerul spaniol Roberto Martinez i l-a rezervat francezului Henry începând din 2016. „Învăţ de la el în fiecare zi, cum să folosesc spaţiile libere şi cum să controlez mingea”, a recunoscul actualul golgheter al Belgiei, Romelu Lukaku.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evghenia Gutul Vladimir Putin FOTO Facebook jpeg
image
image
image
image
image
image
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Bianca Ghelber (Facebook) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net