Ce șanse are Portugalia, în Rusia, la, probabil, ultimul Campionat Mondial pentru Cristiano Ronaldo

cristiano_ronaldo_euro_2016.png

Cristiano Ronaldo, sărutând trofeul după ce Portugalia a cucerit Campionatul European de fotbal din 2016
Va mai reuși Cristiano Ronaldo să conducă Portugalia spre glorie, așa cum a făcut-o la Euro 2016?
Foto: Getty Images

În jurul lui Cristiano Ronaldo se va concentra tot jocul Portugaliei la Campionatul Mondial din Rusia. Dar, mai poate atacantul lui Real Madrid să își conducă naționala spre glorie așa cum a făcut cu echipa de club?

În urmă cu doi ani, Cristiano Ronaldo părăsea terenul cu ochii plini de lacrimi. Nimeni nu bănuia, însă, că Portugalia va reuși să se încoroneze Regina Europei chiar în Franța, pe marele stadion Stade de France, în fața țării gazdă. Accidentat la picior de Dimitry Payet, Ronaldo era schimbat din cel mai important meci al carierei sale. Dar, soarta le-a surâs portughezilor care, dând dovadă de un remarcabil spirit de luptă, au decis meciul în prelungiri, prin golul marcat de cvasi-anonimul Eder. Interesant este că acesta nu se mai regăsește, acum, printre selecționații Portugaliei la Mondialul din Rusia.

La doi ani după ce Portugalia a cucerit Campionatul European, Cristiano este în continuare starul naționalei portugheze și omul în care toată națiunea își pune speranțe. De ce? Păi, ce doi fundași titulari centrali, Pepe și Bruno Alves, sunt la un pas de retragere. Rezervele sunt și mai și... Jose Fonte, de exemplu, a avut un sezon catastrofal la West Ham iar, acum, evoluează în China. Nici ceilalți doi înlocuitori care au debutat în ultima lună, Ricardo Pareira (Leicester City) și Ruben Dias (Benfica) nu au rupt gura târgului.

În atac, Portugalia are mai multe opțiuni decât la Euro 2016. Bernardo Silva (Manchester City), Andre Silva (AC Milan) și Gelson Martins (Sporting Lisabona) sunt jucători de calitate care îl pot ajuta în avanposturi pe Cristiano Ronaldo.

Din 2016, Ronaldo a mai câștigat, la Real Madrid, 2 Ligi ale Campionilor și două Baloane de Aur. Așadar, Portugalia va fi una dintre marile favorite la Campionatul Mondial din Rusia. Cu toate acestea, naționala lui Ronaldo este sub Brazilia, Germania, Franța, Argentina sau Spania. Apărarea este bătrână iar performanțele Portugaliei la Mondiale au fost rare. Magia lui Eusebio i-a adus Portugaliei medalia de bronz în 1966 iar a doua generație de aur a portughezilor, din care făceau parte Rui Costa, Figo sau Simao Sabrosa a reușit doar să prindă semifinalele, în 2006.

cristiano_ronaldo_campionatul_mondial_2006.png

Cristiano Ronaldo in duel cu Steven Gerrard în sfertul de finala Portugalia - Anglia de la Campionatul Mondial din 2006
Cristiano Ronaldo in duel cu Steven Gerrard în sfertul de finala Portugalia - Anglia de la Campionatul Mondial din 2006
Foto: Getty Images

Cu toate că Ronaldo deține recordul de selecții și de goluri marcate pentru țara sa, căpitanul Portugaliei a marcat doar 3 goluri în cele 13 meciuri disputate de naționala lui la ultimele trei turnee finale mondiale.

Cristiano a debutat pentru Portugalia în anul 2003 și s-a impus în echipa condusă de pe margine de Felipe Scolari la Euro 2004. Doi ani mai târziu, Portugalia avea să ajungă în semifinale, dar Ronaldo se făcea remarcat cu un gest nesportiv, contribuind decisiv în meciul jucat împotriva Angliei la eliminarea lui Wayne Rooney, colegul său de la acea vreme de la Manchester United.

cristiano_ronaldo_campionatul_mondial_2010.png

Cristiano Ronaldo privește deziluzionat după ce Portugalia a fost eliminată din optimi de Spania la Mondialul din Africa de Sud
Cristiano Ronaldo privește deziluzionat după ce Portugalia a fost eliminată din optimi de Spania la Mondialul din Africa de Sud
Getty Images

Patru ani mai târziu, la Mondialul din Africa de Sud, Ronaldo era cotat a fi cel mai scump fotbalist din lume. Avea 25 de ani iar toată lumea se aștepta de la el să dea marea lovitură cu naționala Portugaliei. A fost desemnat cel mai bun jucător în toate cele trei meciuri jucate în grupă de portughezi însă, nu a reușit să marcheze decât un singur gol, în victoria fără istoric obținută în fața Coreei de Nord cu scorul de 7-0. Aventura la Mondiale a Portugaliei s-a încheiat în optimi, după o înfrângere cu 1-0 în fața Spaniei.

cristiano_ronaldo_campionatul_mondial_2014.png

Cristiano Ronaldo, frustrat după o prestație lamentabilă a Portugaliei la Campionatul Mondial din Brazilia
Cristiano Ronaldo, frustrat după o prestație lamentabilă a Portugaliei la Campionatul Mondial din Brazilia
Getty Images

La Mondialul din Brazilia, în 2014, Ronaldo era ieșit total din formă. Suferea de o tendinită acută iar relația cu coechipierii săi era în piuneze. Rezultatul? Portugalia a fost eliminată încă din faza grupelor.

Acum înainte de Campionatul Mondial din Rusia, Portugalia are șanse importante să meargă în optimi, la braț cu Spania, dintr-o grupă din care mai fac parte Maroc și Iran. Dar jocul portughezilor va depinde, în continuare, de Cristiano Ronaldo care, la cei 33 de ani, este la apogeul carierei. Probabil, în Rusia acesta va fi și ultima sa prezența la un Campionat Mondial.

Loading...

Citește și