Aurul Franţei a venit din gunoi. Uite cine sunt eroii "Les Bleus" de la Mondialul din Rusia!

samuel_umtiti_gettyimages-995573188.jpg

Franţa a câştigat Campionatul Mondial din Rusia cu un lot de jucători în majoritate de origini străine şi cu istorii de viaţă dramatice
Foto: GettyImages

Originile băieţilor lui Didier Deschamps sunt mai nou studiu de caz în presa mondială şi acest aspect a fost atacat din diferite unghiuri. Unii au avut, într-adevăr, reacţii rasiste, alţii au făcut nişte glume mai mult sau mai puţin sărate, dar cei mai mulţi doar au constatat acest aspect.

Fără să ştirbim în vreun fel meritul „Cocoşilor”, în mod clar cea mai bună echipă a acestui turneu final, vă prezentăm şi noi cine sunt mai exact eroii Franţei.

Hugo Lloris. Portarul „Le Bleus” este printre puţinii fericiţi ai sorţii, şi nu ne referim la origine, să fie clar, pentru că nici la el nu e cazul. Căpitanul Franţei s-a născut la Nisa, pe Coasta de Azur, într-o familie foarte bogată. Mama lui e un avocat născut în zonă, iar tatăl său un bancher de origine catalană.

Benjamin Pavard. Puştiul minune s-a născut la Maubeuge, Nord, într-o familie franceză 100% din clasa de mijloc. Este un produs al şcolii de copii şi juniori al celor de la Lille şi înainte de Mondial a semnat un contract cu nemţii de la VFB Stuttgart.

Raphael Varane. S-a născut la Lille, în regiunea Nord-Pas-de-Calais, şi e rodul iubirii dintre Annie, o franţuzoică din Saint-Amand-les-Eaux, şi Gaston, un imigrant din Le Morne-Rouge, Martiniqa, o insuliţă din Marea Caraibelor. Îi place cartea şi i-a respins apelul lui Zidane când acesta l-a sunat să-l aducă la Real Madrid pentru că învăţa pentru Bacalaureat.

Samuel Umtiti. Este unul dintre cei doi actuali campioni mondiali care s-au născut în afara Franţei. Jucătorul Barcelonei a văzut lumina zilei la Yaounde, capitala Camerunului, într-o sărăcie cruntă şi este fiul lui Annie Ngo Um şi al unui bărbat necunoscut. La vârsta de doi ani a fost dat unor rude care au fugit cu el în Franţa pentru o viaţă mai bună. A trăit greu, dar scouterii lui Lyon l-au salvat luându-l de la Menival şi făcându-l ce e azi.

h_54480750.jpg

Umtiti nu şi-a cunoscut tală şi a fost dat de mamă unor rude pentru că nu putea să-l crească singură
foto: EPA

Lucas Hernandez. Este fiu de fotbalist şi s-a născut la Marsilia în timpul când tatăl său juca pentru Olympique. La patru ani s-a mutat în Spania, pentru că Hernandez senior s-a transferat la Compostela, iar pe creaţia sa ca fotbalist scrie Atletico Madrid, unde este legitimat şi în prezent.

N'Golo Kante. Povestea lui este cea mai reprezentativă pentru modul în care s-a format această naţională campioană mondială şi explică titlul materialului nostru. S-a născut într-o suburbie rău famată a Parisului dintr-un cuplu de imgranţi africani veniţi în 1980 tocmai din Mali. Ambii lucrau ca oameni de serviciu pe unde apucau şi inclusiv micuţul N'Golo a participat la asta. Actualul mijlocaş colinda suburbia şi colecta din gunoaie tot ce putea fi reciclat pentru un bănuţ rapid.

h_54493934.jpg

Kante, un năpstuit al sorţii în copilărie, dar un campion la maturitate. Mijlocaşul îi datorează ascensiunea fulminantă din ultimii ani lui Claudio Ranierii, care l-a adus la Leicester când nu însemna nimic în fotbal
foto: EPA

Paul Pogba. Este un alt jucător cu un istoric tulburător. S-a născut în Lagny-Sur-Marne, una dintre cele mai dure suburbii ale Parisului, din Fassou, un bărbat din Guineea, şi Yeo Moriba, o femeie din Congo. Ambii au fugit din centrul Africii la începutul anilor 90, în timpul marii crize a refugiaţilor. Fassou şi Yeo i-au lăsat la Conakry, cu bunicii, pe gemenii Florentin şi Mathias, fraţii mai mari ai lui Paul, care sunt şi ei fotbalişti, dar la naţională joacă pentru Guineea. Paul a fost conceput şi născut pe teritoriul Franţei pentru ca Fassou şi Yeo Moriba să poată obţine permis de şedere permanent. După ce au reuşit şi-au adus şi ceilalţi doi copii la Paris, iar restul poveştii îl ştiţi.

Kylian Mbappe. Este fiul lui Wilfried, un imigrant camerunez cu origini nigeriene, şi al lui Fayza, o algeriancă ce dobândise deja cetăţenia franceză şi care l-a ajutat şi pe Wilfried să obţină permis de şedere în „Hexagon”. Kylian s-a născut la Bondy, la şase luni după ce Franţa câştiga Mondialul din 1998, şi se afla pe străzi în timpul revoltelor sângeroase ale imigranţilor din suburbiile Parisului, de la începutul anilor 2000.

Antoine Griezmann. Unul dintre favoriţii la Balonul de Aur al anului 2018 are şi el o combinaţie foarte interesantă de gene în ADN. S-a născut la Macon, în departamentul Saône-et-Loire, dintr-un consilier local de origine germană, venit din Munster, Alain, şi o femeie de serviciu de la spitalul din comună, Isabelle, ai cărei părinţi sunt portughezi emigraţi în Franţa pentru a munci în construcţii.

Blaise Matuidi. Şi el primul francez get-beget din familie. S-a născut la Toulouse, în 1987, dintr-un tată din Angola, Faria, şi o mamă din Congo, Elise. Mai are trei fraţi şi nu mai trebuie să specificăm că au trăit de la o lună la alta până când Blaise a încasat primul salariu de profesionist, de la Troyes.

blaise_matuidi_gettyimages-995544884.jpg

Matuidi n-a avut o copilărie uşoară, dar Franţa le-a dat o şană şi ei au confirmat
Foto: GettyImages

Olivier Giroud. S-a născut la Chambery, în sudul Franţei, într-o familie de localnici liniştiţi şi fără griji. E al doilea fiu al familiei şi tot norocul lui cu fotbalul a fost fratele său cu 10 ani mai mare, Romain, care a jucat pe la cluburile din zonă. Olivier a dus acest sport la alt nivel, şi cu sfaturile lui Romain, şi totul a culminat cu câştigarea Campionatului Mondial din Rusia.

Loading...

Citește și