Aşa se vede fotbalul în Irak

Ultima actualizare:

    Florin Costea a avut un șoc la primul meci al echipei FC Zakho
Florin Costea a avut un șoc la primul meci al echipei FC Zakho

Cei patru români plecaţi să cucerească Irakul au parte de o experienţă de neuitat într-o ţară măcinată de războaie şi de sărăcie. Felul în care arată stadionul din Zakho spune totul despre condiţiile în care se joacă fotbalul în acea parte a lumii.

După ce a antrenat în trecut pe Steaua sau FC Vaslui, Ilie Stan a luat o decizie ciudată în această vară, atunci când a acceptat o ofertă venită tocmai din Irak. Tehnicianul în vârstă de 46 de ani a dat dovadă în primul rând de curaj ducându-se să trăiască într-o zonă în care conflictele armate sunt la ordinea zilei. Mai mult, Ilie Stan n-a plecat singur. „Iliesta” a luat cu el ajutoare de nădejde, completându-şi cu români atât staff-ul tehnic cât şi lotul de jucători. Astfel, s-a ajuns ca echipa FC Zakho să aibă în componenţă trei fotbalişti români.

Spectatorii urmăresc meciurile „cocoțați” pe microbuze
Spectatorii urmăresc meciurile „cocoțați” pe microbuze

Este vorba despre Florin Costea, Cristi Daminuţă şi Mihai Leca. Ştiind că în Irak condiţiile de pregătire sunt ca şi inexistente, Ilie Stan şi-a convins şefii să facă un cantonament de câteva săptămâni în România, la Poiana Braşov. Campionatul din Irak a început abia la mijlocul lunii septembrie, astfel că Ilie Stan şi ceilalţi români au avut timp berechet să-i înveţe fotbal pe irakieni. Primul meci oficial disputat pe teren propriu a reprezentat însă un şoc pentru ai noştri. Zakho a remizat (1-1) cu Al Zawra, însă senzaţional a fost modul în care Daminuţă şi compania au fost susţinuţi din tribune. Din tribune e impropriu spus, arena din Zakho fiind încă în construcţie. Acest detaliu nu i-a împiedicat pe fanii irakieni să vină la meci şi să-şi ajute favoriţii. În loc să stea pe scaune, aşa cum e normal, suporterii s-au suit pe dealurile din împrejurimi, pe autobuze aflate în spatele unor garduri de sârmă ghimpată sau pe schelele unor blocuri aflate în paragină. Privind aceste imagini, probabil că românii de la Zakho au regretat momentul în care au lăsat fotbalul din România pentru cel din Irak.

Leca e fundaş-golgheter

În primele două partide ale campionatului, ambele disputate pe teren propriu, FC Zakho a făcut tot atâtea remize, cu acelaşi scor, 1-1. În primul meci, golul a fost marcat de fundaşul Mihai Leca (23 de ani), trecut pe la Concordia Chiajna şi Oţelul Galaţi. Pe teren s-a aflat şi Cristi Daminuţă, în timp ce Florin Costea a lipsit din cauza unei accidentări.

simeon stalpnicul png
image
image
image
image
image
image
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net