VIDEO: 17 ani de la un moment de aur al gimnasticii româneşti, urmat de o mare nedreptate

Ultima actualizare:

    Andreea Răducan, Simona Amânar şi Maria Olaru  au ocupat podiumul olimpic  în anul 2000, la Sydney
Andreea Răducan, Simona Amânar şi Maria Olaru au ocupat podiumul olimpic în anul 2000, la Sydney

Ziua de 21 septembrie este una de referinţă pentru gimnastica românească. În urmă cu 17 ani, adică în anul 2000, la Sydney, trei românce au ocupat podiumul de la individual compus din cadrul Jocurile Olimpice de vară. Numele lor: Andreea Răducan, Simona Amânar şi Maria Olaru. A fost un moment de mare bucurie, care a fost urmat de o mare durere pentru sportul românesc.

După cum deja se ştie, legendarul triumf al gimnasticii româneşti a fost pătat de decizia fără precedent a Comitetului Executiv al Comitetului Olimpic Internaţional (CIO). Acesta a hotărât, la propunerea comisiei medicale a forului, retragerea medaliei câştigate de Andreea în concursul individual compus, deoarece sportiva a fost depistată pozitiv la un control antidoping. Românca avea în organism pseudoefedrină, însă vina nu îi aparţine nici cât negru sub unghie. Aceasta îi fusese prescrisă de medicul echipei, Ioachim Oană, care, pentru a-i trata răceala cu care Andreea se pricopsise, i-a dat o banală pastilă de nurofen!


    Andreea raducan a sarbatorit victoria pe umerii lui OCtavian BelluFOTO: Guliver/ GettyImage
Andreea raducan a sarbatorit victoria pe umerii lui OCtavian BelluFOTO: Guliver/ GettyImage

Decizia a fost una care a revoltat pe toată lumea. Ion Ţiriac, preşedintele de atunci al Comitetului Olimpic Român a apărat-o pe micuţa gimnastă până în pânzele albe, însă în ciuda scandalului imens medalia i-a fost furată de CIO. Organism care, ştiindu-se cu musca pe căciulă, a luat o decizie fără precedent până acum în lumea sportului: i-a luat Andreei medalia din cauza controlului pozitiv, deci a considerat-o dopată, dar nu a suspendat-o nici măcar un minut - deci a considerat-o nevinovată - permiţându-i să concureze în continuare, chiar în finalele pe aparate de la Sydney! O situaţie paradoxală şi ruşinoasă pentru întreg sportul mondial, care dovedea o inconsecvenţă crasă, deoarece dacă eşti dopat nu ai voie să concurezi, în vreme ce, dacă ai voie să concurezi nu eşti dopat, deci medaliile nu ar trebui să-ţi fie retrase.

În urma acestei decizii, Simona Amânar a devenit campioană olimpică, Maria Olaru a urcat pe doi, iar pe trei a ajuns o sportivă din China, care a refuzat, însă, medalia, fiind şi ea revoltată de decizia CIO.

Culmea este că, deşi peste câţiva ani pseudoefedrina a fost ştearsă de pe lista substanţelor interzise în gimnastică, pentru că s-a constatat că nu ajută sportivul, ci, din contră, îi încetineşte mişcările! Cu toate acestea, cei de la Comitetul Olimpic Internaţional refuză şi acum, după 17 ani de la acel incident, să restabilească ordinea corectă şi să-i atribuie Andreei Răducan medalia de aur pe care a cucerit-o pe merit! Pentru că ea a concurat având în corp o substanţă permisă.

Au existat multe voci care au spus că totul a făcut parte dintr-un plan menit să discrediteze România şi astfel ţara noastră să nu figureze cu acest succes excepţional în palmaresul olimpic – un podium 100% românesc, în dauna marilor puteri SUA, Rusia şi China era ceva de neconceput - astfel că acesta e unul dintre motivele pentru care această medalie nu-i este returnată posesoarei de drept. Ca o confirmare a faptului că acel rezultat, obţinut sub bagheta antrenorilor Octavian Bellu şi Mariana Bitang, a deranjat foarte mult, este şi faptul că imediat după succesul nostru regulamentul s-a schimbat şi de atunci o ţară nu mai poate alinia mai mult de două sportive în finalele de la individual compus.


    Andreea Răducan a strălucit în cea mai fericită zi din viaţa ei foto: Dorin Constanda
Andreea Răducan a strălucit în cea mai fericită zi din viaţa ei foto: Dorin Constanda

Acum, la 17 ani de la acel moment în care a trecut de la extaz la agonie în doar 24 de ore, Andreea Răducan este o femeie fericită. Ea este însărcinată în 8 luni, urmând să nască o fetiţă în luna octombrie, la câteva zile după ce va împlini 34 de ani şi cam în perioada în care va aniversa un an de la căsătorie. Până atunci, se ocupă de destinele Federaţiei Române de Gimnastică, a cărei preşedinte a fost aleasă în luna august, dar şi de activitatea Fundaţiei Olimpice Române, acolo unde este preşedinte de aproape 10 ani şi unde a reuşit acţiuni cu adevărat valoroase pentru sportul românesc.

Iar noi trăim cu speranţa că va veni o vreme când se va restabili dreptatea şi Andreea Răducan îşi va recăpăta medalia de aur furată de CIO acum 16 ani.


    Andreea Răducan este însărcinată în 9 luni, dar nu renunță la condusfoto: arhiva personală
Andreea Răducan este însărcinată în 9 luni, dar nu renunță la condusfoto: arhiva personală
image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net