Superman de România ”zboară” vineri la Mondiale

Ultima actualizare:

    Alex Avasiloae zboară și la 7 m înălțime la trampoline
Alex Avasiloae zboară și la 7 m înălțime la trampoline

Are doar 17 ani, dar vineri va scrie istorie. Va deveni primul compatriot participant la Campionatul Mondial de Trampoline, cea mai nouă și mai spectaculoasă disciplină înființată de Federația Română de Gimnastică.

Un sport rezervat doar celor foarte curajoși, trampoline constă într-o succesiune de 10 sărituri la plasa elastică, fiecare cu diverse elemente de dificultate. În timpul execuțiilor, fiecare sportiv devine cu adevărat Superman, fiind aruncat până la 7-8 m înălțime. La nici 9 luni de când s-a apucat de acest sport, Alex Avasiloae va merge la cea mai tare competiție fără să mai fi participat la vreun alt concurs în trampoline. „Sunt foarte emoționat. Eu mi-am pregătit cele două integrale bine”, a declarat Alex înaintea plecării spre Baku, locul de desfășurare al CM. El va concura la categoria de vârstă 17-21 de ani.

Alex a venit în trampoline cu o bază din săriturile în apă, plasa elastică fiind un element esențial al pregătirii tuturor sportivilor, care-și antrenează acolo elementele artistice din timpul zborului spre apă. Multiplu medaliat în probele de sărituri de la trambulinele de 1 m și 3 m, el nu a făcut altceva decât să-și perfecționeze tehnica pe care oricum o avea. Totuși, de când s-a apucat de trampoline și până acum, sportivul a progresat enorm: „Am evoluat ceva, ținând cont că în primele luni nu puteam să leg 3-4 elemente foarte ușoare, acum am ajuns să leg 10 elemente grele”, a povestit mândru Alex pentru Sports Net. El este antrenat chiar de tatăl său, care e la bază antrenor de sărituri în apă. Florin Avasiloaie recunoaște că îi este foarte dificil să îmbine rolul de tată cu cel de tehnician: „Pot surveni accidente. E plăcut să îl vezi pe podium, dar în același timp e ciudat să îți vezi copilul căzând de pe trambulină de la 6-7 metri. Treci foarte ușor de la rău la bine, de la extraordinar la foarte rău”, a declarat Avasiloae senior. El îl însoțește la Baku pe Alex, alături de kinetoterapeutul Răzvan Spirescu și de Mircea Brînzea, coordonatorul delegației.


    Alex Avasiloae, alături de tatăl lui, care îi este și antrenor
Alex Avasiloae, alături de tatăl lui, care îi este și antrenor

Alex Avasiloae nu mai avea unde să sară în apă

Alex a renunțat la săriturile în apă dintr-un motiv simplu: nu mai avea unde să se antreneze în București. „Este cel mai frustrant lucru, pentru că faci un sport în care trebuie să sări în apă și tu nu ai bazin să te antrenezi. Singurul bazin unde aș putea să mă pregătesc este la Bacău și mi-e foarte greu să ajung, drumul e de 4 ore și condițiile nu sunt unele în care să faci performanță”, a explicat Alex Avasiloae.


    Alex Avasiloae a fost multiplu medaliat la sărituri în apă
Alex Avasiloae a fost multiplu medaliat la sărituri în apă

Trampoline, cel mai nou sport implementat de Federația Românăde Gimnastică

Federația Română de Gimnastică a implementat toate disciplinele existente la Federația Internațională: Trampoline Gymnastics, Parkour, Gym for all și Acrobatics și a format prima echipă de Trampoline din istoria noastră. Este vorba de trei sportivi: Alexandru Avasiloae, Dorin Todirașu și Roxana Doroftei, legitimați la CSA Steaua și antrenați de Florin Avasiloae, tatăl lui Alex. Trampoline are patru categorii: individual masculin, individual feminin, sincron băieți și sincron fete.

„Această ramură a gimnasticii constă în 10 sărituri cu elemente de dificultate. Trampoline, disciplină olimpică din anul 2000, constă în catapultarea sportivilor la o înălțime foarte mare și una dintre cele mai spectaculoase ramuri din gimnastica internațională”, a explicat Mircea Brînzea, director tehnic Trampoline.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net