Sportul își reintră în drepturi și în România. 5 măsuri anunțate marți de MTS

ionut_stroe.jpg

Ionuț Stroe, Ministrul Tineretului și Sportului
Ionuț Stroe, Ministrul Tineretului și Sportului
FOTO: Sportpictures.eu

Ușor-ușor, sportul primește permisiunea reluării în toată țara. În faza a doua a relaxării, care a început la 1 iunie, s-au deschis bazinele și sălile de sport. De asemenea, se poate începe organizarea competițiilor sportive în aer liber. ”Click!” vă prezintă cele mai importante decizii anunțate de ministrul tineretului și sportului, Ionuț Stroe.

Se deschid bazinele. Din această lună se pot redeschide bazinele în aer liber sau acoperite. Astfel, sportivii de performanță (legitimați la un club) se vor putea întoarce în apă, după mai bine de două luni de așteptare. Bineînțeles că există restricții, cea mai importantă fiind aceea a existenței unui singur sportiv pe culoar. În afara apei trebuie luate aceleași măsuri de prevenție ca în orice bază sportivă.

Se pot reîncepe antrenamentele în săli. Începând de la 1 iunie s-au redeschis și sălile de sport. Astfel, își pot relua antrenamentele și sportivii de la disciplinele de sală, numai că în această fază o pot face doar individual. Conform normelor, pentru a face antrenamente individuale, sportivii trebuie să aibă o distanță de 2 metri între ei și un spațiu de 7 metri pătrați pe care să lucreze. Deocamdată nu este permis lucrul comun cu mingea în sală, afectate fiind sporturile de echipă ca voleiul, bachetul sau handbalul. De la intrarea până la ieșirea din sală se aplică aceleași măsuri preventive ca în orice bază sportivă. Din păcate, deocamdată nu se redeschid și sălile sau terenurile aflate în subordinea unităților de învățământ, acolo unde se pregătesc cea mai mare parte dintre copiii și juniorii țării. Ionuț Stroe a declarat că va discuta cu cei de la Ministerul Educației și Cercetării pentru ca în viitorul apropiat să fie permis accesul și în aceste locuri de antrenament.

Sălile de fitness nu se redeschid. Conform declarației ministrului Ionuț Stroe, în această fază a relaxării nu se vor redeschide sălile de fitness. El a spus că deși acestea nu se află în subordinea MTS, știe că nu se pot redeschide, din cauza condițiilor impuse pentru buna funcționare: dezinfectarea aparatelor după fiecare folosire, imposibilitatea de a asigura distanțarea socială în clasele de aerobic sau de spinning etc.

Se pot relua competițiile în aer liber. Una dintre cele mai importante măsuri luate în acest al doilea val al relaxării este permisiunea reluării competițiilor în aer liber. Au fost gândite măsuri atât pentru sporturile de echipă – deocamdată doar fotbalul se reia – cât și pentru cele individuale, astfel încât riscul unei posibile contaminări cu coronavirus.

Competițiile vor avea loc fără spectatori. Chiar dacă de la 1 iunie este permis accesul a 500 de spectatori la evenimentele culturale din aer liber, la sport încă nu este permis așa ceva. Ministrul Ionuț Stroe a explicat de ce: ”Eu înţeleg situaţia de la cultură, gândindu-ne comparativ s-ar putea să resimţim o frustrare, o nedreptate, cei din zona sportului. Publicul din cele două zone este uşor diferit. Cel din zona sportului este mult mai numeros, publicul din sport este mult mai pătimaş, publicul din zona sportivă interacţionează radical diferit faţă de participanţii la un spectacol. Ne-ar fi foarte uşor să spunem da şi să spunem că din punctul nostru de vedere, dacă există aşa o mare solicitare sau o mare aşteptare să se facă lucrul acesta, îl vom face. Dar organizatorul meciului ar putea fi direct responsabil de distanţarea între spectatori. Clubul ar fi direct responsabil de o eventuală infectare sau de eventuale victime care ar putea rezulta de acolo. Nu cred că este confortabil în această perioadă să-ţi asumi aceste responsabilităţi, ştiindu-se faptul că publicul din zona sportului este un public pătimaş şi condiţiile sunt cele care sunt”, a declarat Ionuț Stroe în conferința de presă de ieri.

Ce sporturi se reiau după fotbal

Dacă fotbalul va fi primul sport care se va relua oficial după pandemia de coronavirus, în iunie va mai fi o competiție sportivă care va reîncepe. E vorba de Campionatul Național de Automobilism, care intenționează să programeze prima cursă din acest an la 20 iulie, la Cheile Grădiștei. Conform ministrului Ionuț Stroe, au mai cerut permisiunea de a organiza competiții Federația de Ciclism, care vrea să înceapă pe 2 iulie Turul Ciclist al Sibiului, și Federația de Motociclism, care în perioada 21-25 iulie are programată o nouă ediție a Red Bull Romaniacs, o competiție moto enduro unică în Europa.

Loading...

Citește și

  • Dani Oțil, Cătălin Oprișan și Răzvan Simion, în pantaloni scurți la emisiunea de dimineață

    În politică, lumea nu reține neapărat realizările, ci în special gafele. Iar ministrul tineretului și sportului, Ionuț Stroe, și-a căpătat un loc de cinste în istorie. De duminică, lumea îl va recunoaște peste tot ca fiind ”ministrul în chiloți”. El a fost susținut de la distanță de Dani Oțil și de Răzvan Simion.

  • Ionut Stroe în chiloti

    Ionut Stroe, ministrul Tineretului și Sportului în Guvernul Orban, care a intrat în istorie drept „Ministrul în chiloți” are 40 de ani și spune că-i plac ținutele sportive. Chiar prea sportive am spune noi, având în vedere vestimentația mai mult decât lejeră în care a apărut, recent, la televizor: în cămașă și chiloți negri, gen boxeri. Cu tiv la piciorușe.