Sportul halterelor, în anchetă. Președintele IWF se retrage temporar

tamas-ajan-h_51654741.jpg

Tamas Ajan, președintele IWF, s-a născut la Gherla, în ianuarie 1939
Tamas Ajan, președintele IWF, s-a născut la Gherla, în ianuarie 1939
Foto: EPA-EFE

Născut la Gherla, președintele forului mondial, ungurul Tamas Ajan, s-a retras temporar din funcție

Furtuna s-a declanșat la început de an, când postul german de televiziune ARD a difuzat un documentar despre ”cultura corupție” din sportul halterelor la nivel internațional. Potrivit acestuia, Federaţia Internaţională de Haltere (IWF) ar fi acoperit de multă vreme practici de dopaj, iar până în 2017 halterofilii de înalt nivel nu ar fi fost controlaţi în mod regulat, în timp ce unii ofiţeri de control doping ar fi primit bani pentru a manipula eşantioanele. La puțin timp după aceste dezvăluiri, Comitetul Internațional Olimpic a anunțat crearea unei comisii disciplinare, iar Consiliul de Administrație al IWF a numit experți independenți pentru a examina afirmațiile realizatorilor documentarului ARD.  
Printre cei acuzați se află Tamas Ajan, președintele forului mondial. "Ajan este responsabil pentru crearea unui sistem care a instituit dopajul în haltere şi care a scăpat de sub control de decenii. S-a răspândit o cultură a corupţiei", a spus Christian Baumgartner, preşedintele federaţiei din Germania. Născut la Gherla, în 12 ianuarie 1939, stabilit în Ungaria cu familia sa, Tamas Ajan este membru IWF din 1976, activând ca secretar general timp de 24 de ani, înainte de a fi ales președinte. Oficialul a anunțat ieri că se retrage din funcție pentru 90 de zile, adică până la finalizarea anchetei, interimatul fiind asigurat de Ursula Papandrea, șefa federației din SUA. 
În ultimele zile au apărut informații că trei halterofili români participanți la JO de la Londra, în 2012, ar fi folosit substanțe interzise. La reanalizarea eșantioanelor, s-a aflat că Roxana Cocoș și Răzvan Martin, iar Gabriel Sâncrăian ar fi utilizat metaboliţi de stanozolol şi metenolon. Primii doi riscă să piardă medaliile de bronz cucerite atunci, iar pe celălalt îl paște suspendarea pe viață din sport, el mai fiind depistat pozitiv în două rânduri... În plus, cum și al 4-lea halterofil român prezent la Londra, Florin Croitoru, a fost prins dopat, iar numărul cazurilor este de 20 în ultimii 12 ani, România riscă să fie exclusă din întrecerea olimpică de haltere de la Tokyo. 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1