Să fie ziua ta, Horia!

Ultima actualizare:

    Horia Tecău şi Jean Julien Rojer sunt pe locul 4 în clasamentul mondial de dubluFoto: Guliver/GettyImages
Horia Tecău şi Jean Julien Rojer sunt pe locul 4 în clasamentul mondial de dubluFoto: Guliver/GettyImages

Pentru Horia Tecău şi pentru tenisul românesc a venit ziua cea mare. Ziua în care un român poate triumfa la Wimbledon, după 42 de ani. A patra finală pe iarba londoneză întruneşte toate motivele pentru a fi una fericită pentru cel mai bun jucător de dublu din România de după Ilie Năstase.

Calificaţi în ultimul act la Wimbledon după un meci dramatic, câştigat în faţa perechii Florin Mergea/ Rohan Bopanna cu 13-11 în setul decisiv, Horia Tecău şi olandezul Jean Julien Rojer au astăzi şansa de a cuceri, în premieră, un titlu de Grand Slam la dublu. Favoriţi numărul 4 la actuala ediţie, ambii sunt foşti campioni la dublu mixt la alte turnee de Grand Slam, dar nimic nu se compară cu un trofeu în proba clasică. Adversari în finala de azi le vor fi Jamie Murray (Marea Britanie) şi John Peers (Australia). Jamie este fratele mai mare al mult mai cunoscutului Andy Murray, dar şi unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Horia din circuit. De altfel, românul face pregătire, în fiecare iarnă, la Miami, alături de fraţii Murray. Aflat la a patra finală din carieră la Wimbledon, Horia trebuie să întoarcă în favoarea lui acest lucru. Pentru că este cel mai experimentat - deşi nu cel mai în vârstă - jucător care va fi prezent azi pe teren. Nimeni în afara lui nu a mai jucat cu trofeul pe masă la un turneu de Grand Slam, iar acest lucru ar putea înclina decisiv balanţa spre perechea româno-olandeză, aşa cum speră o ţară întreagă. Ultimul român care s-a impus la Wimbledon a fost Ilie Năstase, cel care în 1973 a făcut pereche cu americanul Kimmy Connors.

Întrebat care este secretul rezultatelor bune obţinute alături de Rojer, Horia a recunoscut: ”Avem un parteneriat foarte sudat, plus că suntem şi foarte buni prieteni în afara terenului”. Lucru care se vede şi din trofeele câştigate de-a lungul celor aproape doi ani de colaborare: 8 trofee câştigate din 11 finale disputate. Azi poate veni cel de-al nouălea titlu, dar, cu siguranţă, cel mai strălucitor dintre toate. Banii parcă nici nu mai contează într-o astfel de finală, dar nu sunt nici ei de neglijat. O victorie le-ar aduce lui Horia şi lui Jean Julien un cec de 475.000 de euro, pe care îl vor împărţi frăţeşte. 

Mai mult decât atât, dacă vor învinge în meciul de azi – va fi transmis în direct de DigiSport - Horia Tecău şi Jean Julien Rojer vor urca pe primul loc în clasamentul pentru Turneul Campionilor, adică vor fi cea mai valoroasă echipă din lume. Lucru firesc, având în vedere că sunt singura pereche care a jucat cel puţin în semifinale la primele trei turnee de Grand Slam ale acestui sezon.

A pierdut trei finale, alături de Lindstedt


    Foto: AP
Foto: AP

Pentru Horia Tecău, aceasta va fi cea de-a patra finală de dublu jucată la Wimbledon. În precedentele 3 meciuri, disputate în 2010, 2011 şi 2012, partenerul lui Horia a fost suedezul Robert Lindstedt. Cel mai aproape de trofeu, Horia Tecău a fost în anul 2012, atunci când el şi partenerul lui au fost învinşi cu scorul de 4-6, 6-4, 7-6, 6-7, 6-3 de cuplul Jonathan Marray/ Frederik Nielsen, intrat pe tablou graţie unui wild card. 

image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net