S-a stins din viață Constantin Costi Steriade, promotor al voleiului pe plajă în România

steriade-constantin.jpg

Costi Steriade
Costi Steriade
Foto: Arhiva personală

Forțat să se retragă din arbitraj în urmă cu două decenii, CONSTANTIN STERIADE s-a stins din viață la nici 68 de ani. Fost jucător de volei, s-a dedicat arbitrajului, promovând voleiul pe plajă în anii 90.

Sora fostului jucător și arbitru de volei a făcut tristul anunț: „Astăzi, 3 Martie 2021, iubitul meu frate Constantin Steriade s-a înălțat la Dumnezeu. Din tot sufletul ii doresc lumina și iertarea tuturor pacatelor știute si neștiute. Rămân cu o durere și un gol în suflet, un dor de nedescris. Având în vedere condițiile impuse de pandemie, înmormântarea va fi restrânsă, dar va mulțumesc pt gândurile bune si rugăciuni”. 
Născut în Bucureşti, în 1953, de profesie inginer, Costi Steriade a debutat ca jucător de volei la CSŞ 2 Bucureşti, avându-l ca antrenor pe profesorul Ion Şoacă. Ulterior, a mai jucat la Medicina Bucureşti (1974), SARO Târgovişte (1976) şi Calculatorul Bucureşti, cu care a obţinut locul 5 în Diviziei A (1983). Timp de 14 ani a participat la 300 de meciuri în prima divizie. În cadrul lotului naţional, a jucat timp de 4 ani în 20 de jocuri internaţionale. 
Paralel cu profesia de inginer, a deținut şi calificarea de antrenor de volei (categoria a II-a). A realizat un Program de statistică pe calculator, o lucrare originală în voleiul românesc. Arbitru internaţional de volei indoor, a fost primul arbitru din România atestat de FIVB în volei pe plajă (beach volleyball). Din 1993, vreme de câțiva ani, a fost coordonatorul Comisiei Naţionale de Volei pe plajă, care a elaborat un Buletin informativ, editat de FRV.
Oamenii de sport au postat mesaje în care regretă dispariția prematură a lui Costi Steriade.  Iată câteva:
Costinel Stan (antrenor de volei): ”Dumnezeu să-l odihnească. S-a stins Costi Steriade. A fost un bun jucător și pe urmă un cunoscut arbitru internațional. În plină glorie a fost scos din sport de Gh. Vișan. Împreună cu Florin Scorțaru a fost îndepărtat și nu li s-a permis să mai revină vreodată. Steriade a suferit, s-a îmbolnăvit. A avut după aceea o viață grea, plină de lipsuri. A trăit cu durerea în suflet, că nu a mai putut să oficieze în sălile de sport. A fost un băiat stilat, un om discret și prietenos, n-a supărat pe nimeni niciodată. Porecla lui era <<Primarul>>. O romanță veche, <<De-ar fi mândra-n deal la cruce>> are o strofă :
"Cartea n-are cine-o face,
Căci primarul nostru zace"
Dan Gîrleanu (fost internațional de volei): „Odihnească-se in pace... Costi Steriade a fost un jucător bun și un arbitru internațional f. bun... dar mai presus de toate a fost un om... Condoleanțe familiei îndurerate...”.
În 28 ianuarie, Costi Steriade postase următorul mesaj pe contul său de Facebook: 
„M-am întrebat uneori <<Am făcut astăzi ceva deosebit?>>
Cred că la sfârșitul zilei de astăzi voi fi mulțumit, că am reușit să vă transmit o parte din povestea mea.
Încep prin a vă spune că mi-a plăcut sportul, prin ce e mai frumos în el. Și încă îmi mai place.
Am practicat voleiul, joc de echipă. Ambiția, tenacitate, disciplina, respectul față de coechipieri și față de adversari, faptul că nu am renunțat niciodată la succes, sunt calități care mi-au folosit pentru restul vieții. Au fost și obstacole și eșecuri, dar am învățat lecțiile și am mers mai departe.
Am învățat că: <<MENS SANA IN CORPORE SANO>>  și că un stil de viață ordonat , sănătos , necesită o grijă deosebită pentru corp și minte. 
Totdeauna mi-au plăcut provocările, mi-a plăcut să realizez ceva deosebit pentru mine și pentru alții. De multe ori am luat-o de la zero, am plecat în necunoscut, dar la final satisfacțiile au fost deosebite.
Sunt recunoscător unor oameni din viața mea care, in anumite momente mi-au dat un Click (Click ce a produs schimbarea) și au determinat creșterea mea in Valoare.
Cred că și atunci când într-adevăr nu mai poate, omul devine deschis spre schimbare.
Conștientizați-vă adevărata valoare! 
La finalul fiecărei zile gândiți-vă la ce ați făcut bine în acea zi, la ce ați realizat. 
Faptul că devii conștient de Valoarea ta, te ajuta să te comporți si cu mai multa Încredere.
Știu că, dacă îți dorești o viață mai frumoasă și mai bună, dacă ai curaj să acționezi, întotdeauna vei putea”.

Dumnezeu să-l odihnească în pace! Condoleanțe familiei. 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1