Rugbyștii speră să poată juca ”meciul pe care-l așteptăm de un an”

Ultima actualizare:

    Naționala de rugby a României are meci pe 7 februarieFOTO: Sportpictures.eu
Naționala de rugby a României are meci pe 7 februarieFOTO: Sportpictures.eu

Rugby-ul românesc a intrat în linie dreaptă pentru cel mai așteptat, dar și amânat meci din ultimele 11 luni: cel cu Belgia. Primul pas spre această partidă a fost făcut de la începutul săptămânii, când componenții naționalei României au făcut vizita medicală. Reveniți după vacanță sănătoși tun și cu moralul bun, ”Stejarii” sunt deciși să nu lase să le scape victoria în disputa programată la 7 februarie, pe stadionul ”Ion Oblemenco”, din Craiova.

”Va fi un partidă grea, pentru că venim după pauză. E un meci pe care îl așteptăm de un an. Eu cred că va fi bine, așa am încredere”, a declarat unul dintre titularii naționalei, Constantin Pristaviță.

”Deocamdată avem doar testele medicale, după care ne vom duce la Izvorani și vom începe să pregătim meciul. Avem destul timp ca să ne putem intra în formă. Nu cred că dacă jucam partida anul trecut, ar fi fost cu totul alt rezultat față de acum. Nouă ne trebuie cinci puncte și cred că pe asta ne putem baza. Atuul nostru este că n-am pierdut acasă mai niciodată și că formăm o echipă în care tot timpul jucăm foarte bine când avem cuțitul la os”, spune și unul dintre cei mai experimentați jucători, Eugen Căpățână.

”Cred că era bine să fi jucat meciul anul trecut”

Partida România – Belgia a fost amânată anul trecut de două ori din cauza pandemiei de coronavirus. Ea ar fi trebuit să se dispute prima dată la 14 martie, iar apoi la 1 noiembrie. Până la urmă, a treia dată stabilită de forul european a fost 7 februarie. Pristaviță spune că el ar fi preferat să joace partida anul trecut: ”Cred că era bine să fi jucat meciul anul trecut, să-l fi terminat. Era și ultima partidă, veneam după patru meciuri din CEN și cred că era bine dacă am fi terminat atunci și nu mai aveam grija ei acum”, a sps el.

”Trebuie să fim pregătiți să câștigăm cinci puncte”

Meciul este foarte important, deoarece în cazul unei victorii echipa noastră va evita ultimul loc în Rugby Europe Championship și implicit un meci de baraj pentru evitarea retrogradării, contra Olandei. Jucătorii noștri nu se tem de o eventuală nouă amânare a partidei și sunt deciși să se pregătească cât mai bine pentru a obține victoria. ”Cred că cel mai important e să ne axăm pe pregătirea noastră și să lăsăm grijile, pentru că nu putem să facem nimic noi în legătură cu ele. Să le lăsăm pentru manageri, pentru conducere. Noi trebuie să ne pregătim, să fim pregătiți să câștigăm cinci puncte”, a declarat pentru Sportsnet Eugen Căpățână.

Testele fizice sunt obligatorii și chinuitoare
Testele fizice sunt obligatorii și chinuitoare

Partida România – Belgia va avea loc la Craiova

Pentru prima dată în istoria naționalei, ”Stejarii” vor juca un meci pe stadionul ”Ion Oblemenco” din Craiova. Partida va avea loc la 7 februarie, de la ora 15.30, urmând să fie transmisă în direct de TVR 1.

După cum au recunoscut, jucătorii noștri nu sunt deranjați de faptul că dispută fiecare partidă internațională pe un alt stadion, ci că nu vor avea spectatori în tribune. ”Vom trata meciul la fel, nu contează unde-l jucăm, cum îl jucăm. De multe ori contează și stadionul, dar nevând public, nu cred că va fi o diferență mare. E un pic greu să tot schimbi stadionul la fiecare meci acasă, că tot trebuie să călătorești, să schimbi orașe, să schimbi terenurile de antrenament, cazări, însă ne-am obișnuit, de ceva vreme tot în deplasare jucăm”, recunoaște Constantin Pristaviță.

”Singura problemă e că nu putem avea spectatori. Cred că rugby-ul trebuie să se joace în toată țara, ca toată lumea să se poată bucura de el. Singurul impediment ar fi acesta, că nu pot asista oameni la meci, dar pentru mine ca sportiv e bine să văd toată România și să am de povestit că am jucat peste tot. În cazul meu, pentru că sunt destul de emotiv, suporterii reprezintă un ajutor foarte mare. Cred că jucăm pentru cineva, pentru familie, pentru suporteri, pentru tot ce înseamnă suflarea rugbystică și cred că în acest context al pandemiei trebuie să ne gândim că ne vor urmări și ne vor susține, doar că altfel decât au făcut-o până acum. Dar vor fi cu siguranță acolo”, îl completează Căpățână.

Fiecare rugbyst are propria mască de înregitrare a capacității la efort
Fiecare rugbyst are propria mască de înregitrare a capacității la efort

Vremea rece nu îi sperie pe ”Stejari”

La ora partidei cu Belgia este posibil ca temperatura să fie una rece, de iarnă. Obișnuiți să evolueze în orice anotimp și pe orice teren, românii spun că nu se tem de starea vremii sau a terenului și că nimic nu îi va putea face să nu lupte până la ultima picătură de energie pentru obținerea victoriei.

”Nu se schimbă strategia. Ce vom întâmpina noi în funcție de teren, de vreme, asta vor face și ei. Nu trebuie să ne căutăm scuze, trebuie să fim concentrați sută la sută și să aducem cele cinci puncte, să ne gândim la calificarea ce va urma pentru Mondiale. Ăsta e lucrul cel mai important”, declară Eugen Căpățână.

Pentru Constantin Pristaviță, cea mai mare dorință legată de vreme este ca meciul să nu se joace pe un teren înghețat: ”Cel mai bine este să joci pe un teren curat, în timp ce cel mai dificil este o faci pe un teren înghețat. Atunci e foarte greu, nu poți să joci, e ca și cum am juca în parcare, nu e ceva normal. Însă oricum va fi vremea, noi vrem să jucăm la cel mai înalt nivel la care putem”, spune el.

Calificarea la Cupa Mondială din 2023, marele obiectiv

La scurt timp după meciul cu Belgia va debuta ediţia 2021 a Rugby Europe Championship, ediţie care marchează debutul campaniei de calificare la Cupa Mondială din Franţa 2023 pentru zona europeană. Primele două clasate în ierarhia cumulată a competiţiei 2021 – 2022 se vor califica direct la Cupa Mondială, în timp ce ocupanta locului 3 va merge la turneul final de recalificare. Spre marea competiție de peste doi ani sunt îndreptate gândurile tuturor jucătorilor și oficialilor.

”Ca de fiecare dată, vrem să ne calificăm din prima, să reușim să câștigăm meciurile importante și să rezolvăm calificarea de anul acesta pe cât mai mult posibil”, a încheiat Pristaviță. El a fost completat de Eugen Căpățână: ”Am mai spus-o și o mai spun, nu contează de pe ce loc te califici, important e să fii acolo, să fii cu națiunile mari și să demonstrezi încă o dată că rugby-ul încă poate, că rugby-ul e la nivel înalt”.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net