Romeo Gontineac, soluția de salvare pentru Aurillac

Ultima actualizare:

    Romeo Gontineac s-a stabilit la Aurillac de două deceniiFoto: Guliver / GettyImages
Romeo Gontineac s-a stabilit la Aurillac de două deceniiFoto: Guliver / GettyImages

Fost internațional român de rugby a fost numit antrenor la Aurillac, formație din liga a doua franceză. Gruparea din orașul aflat în Masivul Central se afla într-o situație dificilă, ocupând penultimul loc în Pro D2. Cu Romeo Gontineac abia investit antrenor principal, ea încearcă să se salveze de la retrogradare. Și a reușit un prim succes după un meci în care a evoluat ofensiv.

De la numirea lui Romeo Gontineac ca antrenor principal, în 15 ianuarie, Aurillac a disputat două meciuri. Mai întâi, a pierdut (15-38) pe terenul liderului din Pro D2, USA Perpignan, însă după ce a rezistat până la pauză (10-12). Vineri seară, Aurillac a obținut un succes extrem de important pe teren propriu: 23-6 (10-3) cu Rouen Normandie. Cum a marcat 3 eseuri prin Niordaze și Coertzen (două), formația românului a obținut și punctul bonus ofensiv. Astfel că Aurillac a depășit-o pe Rouen în clasament, urcând pe locul 14 și părăsind zona din care se retrogradează. În etapa următoare, a 19-a, în 31 ianuarie, Aurillac va evolua pe terenul lui Mont-de-Marsan, ocupanta locului 11 în liga a doua franceză.  Rezultatele slabe din această ediție de campionat l-au obligat pe președintele lui Stade Aurillacois, Christian Millette să ia o decizie dificilă la mijlocul acestei luni. Oficialul a anunțat înlocuirea lui  Thierry Peuchlestrade, care adunase 17 ani la cârma primei echipe. ”Sunt mulți factori responsabili de această situație. Nu este vina lui Thierry”, a declarat Millette, care a precizat apoi și numele noului antrenor. Iar desemnarea lui Romeo Gontineac, cel socotit ”un adevărat fiu” la Aurillac, n-a surprins pe nimeni. Născut la Botoșani, în 18 decembrie 1973, format la ”U” Cluj, acesta a trecut pe la Griffons, Grenoble și Pau la venirea în Franța. Apoi, între 1998 și 2010, a evoluat pentru Aurillac, iar din 2013 și până mai ieri a activat acolo ca antrenor la centrul de copii și juniori. În plus, Gontineac era anunțat drept successor al lui Peuchlestrade, însă în vara lui 2022. Tocmai de aceea, noul antrenor s-a limitat să declare: ”Aș fi preferat ca aceasta să se petreacă la final de campionat, dar sunt pregătit. Trebuie să salvăm clubul”.  

A fost pe punctul de a învinge Scoția

Selecționat de 76 de ori în echipa României, participant la edițiile din 1995, 1999, 2003 și 2007 ale Cupei Mondiale, Romeo Gontineac a fost investit antrenor al naționalei în toamna anului 2010. Un an mai apoi, în Noua Zeelandă, a fost pe punctul de a-i conduce pe stejari la un succes istoric în fața Scoției, echipă pregătită pe atunci de Andy Robinson, actualul antrenor al României. Conduși cu 24-21, ”ciulinii” au marcat două eseuri în ultimele șase minute, impunându-se cu 34-24. 

Și-a cunoscut soția în Africa de Sud

La puțin timp după debutul în echipa de seniori a României, contra Franței, în aprilie 1995, Romeo Gontineac a participat la Cupa Mondială din Africa de Sud. Acolo, el a cunoscut-o pe Lucinda, cea care i-a devenit soție.  În 1996 a semnat cu gruparea sud-africană SWD Eagles, din provincia Western Cape, şi s-a căsătorit. În 1998 s-a stabilit la Aurillac, acolo unde s-au născut cei doi copii ai săi, Taylor (1999) şi Olivia Rose (2003).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net