România candidează la organizarea CM de rugby pentru echipele sub 20 de ani

romania-cm-1996-cmi016.jpg

Gazdă a ediției 1995 a CM de rugby U19, România a ocupat locul 5 deși nu a pierdut niciun meci pe teren
Gazdă a ediției 1995 a CM de rugby U19, România a ocupat locul 5 deși nu a pierdut niciun meci pe teren
Foto: Mircea Mateescu

Federaţia Română de Rugby (FRR) a depus oficial candidatura țării noastre pentru a organiza ediţia 2022 a Campionatului Mondial rezervat echipelor sub 20 de ani (U20). Socotită a doua competiţie rugbystică ca importanță după Cupă Mondială de seniori, aceasta a mai avut loc în țara noastră în 1973, 1986 și 1995, pe când era organizată de Federația Internațională de Rugby Asociație (FIRA).

Ideea disputării unei competiții rezervată echipelor de juniori și/sau de tineret, la nivel mondial, în sportul cu balonul oval, a apărut înainte de război, însă ea s-a materializat abia în 1969. Vizând statutul de for mondial, FIRA a organizat prima ediție a Campionatului Mondial pentru reprezentative sub 20 de ani în 1969. Aceasta s-a desfășurat în Spania, iar pe podium s-au clasat atunci echipele Franței, Marocului și României. Și trebuie spus că la acea vreme competiția a avut rang de Campionat European. De atunci, întrecerea s-a disputat anual, fiind supervizată de FIRA până în 2001. E de menționat că națiunile de limbă engleză au fost integrate în ea abia din 1994, când au acceptat să participe Africa de Sud, Țara Galilor, Scoția, Noua Zeelandă și Australia. În acest răstimp, competiția a fost dominată de Franța (19 titluri / 11 medalii de argint) și Argentina (7 / 2), urmate de Noua Zeelandă (5 / 3), Africa de Sud (3 / 1), România (2 / 3), Italia (1 / 9), Australia (1 / 1), Irlanda (1 / 0), Spania (0 / 3), URSS (0 / 3), Țara Galilor (0 / 2) și Maroc (0 / 1). 
E de precizat că România a găzduit competiția în 1973, 1986 și 1995 și că a ocupat locul 1 în 1972, în Italia, și în 1973, la București. Naționala noastră a mai ocupat locul 2 în 1974, 1975 și 1976, respectiv locul 3 în 1969, 1971, 1985, 1986 și 1996.  
În 2002, în contextul în care FIRA s-a transformat în Asociație Europeană de Rugby (FIRA-AER), competiția a fost preluată de forul mondial (International Rugby Board). Și până în 2007, inclusiv, ea a fost rezervată reprezentativelor formate din jucători sub 19 ani.  În acest interval de timp, întrecerea a fost dominată de Noua Zeelandă (3 titluri), Africa de Sud (două titluri) și Australia (un titlu).  
În 2008, s-a trecut la formatul actual, desfășurându-se douăsprezece ediții. Pe lista câștigătoarelor s-au aflat Noua Zeelandă (2008, 2009, 2010, 2011, 2015, 2017), Anglia (2013, 2014, 2016), Franța (2018, 2019) și Africa de Sud (2012). Programată în Italia, ediția din acest an a CM U20 a fost anulată din cauza pandemiei de Covid-19. Iar dacă România candidează la organizarea ediției din 2022, aceea din 2021 va fi găzduită de SUA.  
Potrivit unui comunicat, FRR a primit din partea Guvernului României şi a Ministerului Tineretului şi Sportului o scrisoare de garanţie prin care este susţinută oficial candidatura României, primind astfel asigurări că se vor face toate eforturile pentru a sprijini organizarea acestui eveniment sportiv la standardele internaţionale solicitate.
"Doresc să mulţumesc în primul rând premierului Ludovic Orban şi ministrului Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, pentru susţinerea şi sprijinul pe care ni-l oferă, este un cec în alb, că să spun aşa, care ne onorează, dar ne şi obligă. Este o provocare pentru noi să putem organiza în România această competiţie care reuneşte cele mai bune echipe din lume la nivel de tineret. Acest lucru ne-ar aduce enorm de multe beneficii, creşterea exponenţială a interesului pentru rugby şi sport din partea publicului larg, o mai mare vizibilitate pentru rugby şi sport la nivel naţional şi internaţional, o mai bună percepţie a României din postura de organizator de evenimente sportive, investiţii logistice de care vor beneficia pe termen mediu şi lung comunităţile locale, îmbunătăţirea infrastructurii sportive, promovarea voluntariatului în rândul tinerilor, expunerea copiilor la valorile sportului prin intermediul unor evenimente dedicate de tip Legacy, dacă ar fi să punctez doar câteva dintre acestea. Dincolo de toate este însă o oportunitate uriaşa pentru iubitorii de rugby, de sport, să vadă aceste echipe în România, să trăiască o experienţă incredibilă din postură de spectator. Aş dori să mai spun că este foarte important că putem beneficia de infrastructura sportivă pe care România a realizat-o pentru organizarea Euro 2020, este un câştig pentru toată lumea şi că, sperăm noi, cu ajutorul autorităţilor locale, să reuşim să modernizăm unele dintre bazele de rugby, investiţii care pot ajută enorm la creşterea şi dezvoltarea rugbyului românesc", a declarat Alin Petrache, preşedintele FRR.
În comunicat se precizează că ”în urmă cu doi ani, România găzduia în premieră, la Bucureşti, pe Stadionul Arcul de Triumf, World Rugby U20 Trophy, a doua competiţie valorică din lume la această categorie de vârstă. La această competiţie au participat România, Samoa, Fiji, Namibia, Uruguay, Portugalia, Hong-Kong şi Canada, trofeul revenind echipei Fiji ce a învins în finală Samoa, 58-8. În ce priveşte World Rugby U20 Trophy, România a primit din partea World Rugby cel mai mare punctaj legat de organizarea turneului din întreaga istorie a competiţiei, stabilind astfel un nou standard organizatoric”. 
O reacție a avut și Ionuţ Stroe, ministrul Tineretului şi Sportului, în cadrul videoconferinței pe care a susținut-o pe pagina sa de Facebook: "Aşa cum am mai spus, susţinem în continuare organizarea de competiţii de nivel înalt în ţara noastră. Iar astăzi pot să anunţ faptul că Guvernul României s-a angajat prin Ministerul Tineretului şi Sportului să sprijine organizarea Cupei Mondiale de rugby sub 20 de ani din 2022. Ne-am depus oficial candidatura la World Rugby (n.r. - Federaţia Internaţională de Rugby), pentru această competiţie majoră, a doua ca importanţă după Cupa Mondială de seniori din lume. România poate fi şi trebuie fi percepută mai bine ca organizator de mari competiţii sportive internaţionale. Sunt evenimente majore la care ne angajăm pentru viitor”

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1