România are 80% șanse să fie prezentă la Jocurile Olimpice la gimnastică ritmică

Ultima actualizare:

    Conferința de presă a Federației Române de GImnastică Ritmică
Conferința de presă a Federației Române de GImnastică Ritmică

Planuri mari la Federația Română de Gimnastică Ritmică. Președintele forului, fosta mare campioană Irina Deleanu, a afirmat luni că în următorii cinci ani își propune să transforme acest sport în sportul național numărul 1 pentru femei. De asemenea, s-au prezentat programul competițional pentru 2020, dar și șansele de calificare la Jocurile Olimpice.

Strategia pentru următorii ani a Federației a fost prezentată luni, într-o conferință de presă în care au fost cuminicate și următoarele competiții internaționale care vor fi organizate de România, dar și calculele pentru calificarea unei sportive, Denisa Mailat, la Jocurile Olimpice.

”Noi întotdeauna ne-am confruntat cu problema financiară. Federaţia noastră nu beneficiază de un buget care să permită organizarea mai multor competiţii. Federaţia Română de Gimnastică Ritmică are anul acesta un buget de nici 200.000 de euro, din care aproximativ 50% vine de la MTS, şi ne luptăm cu federaţii din Rusia, Belarus, Italia sau Ucraina care au bugete de milioane de euro... Rusia de exemplu are 6 milioane. Dar noi totuşi cu acest buget mic reuşim să facem performanţă şi să intrăm în competiţii internaţionale”, a explicat Irina Deleanu.

Cupa Irina Deleanu va avea loc în weekend, la sala Polivalentă din București

Aceasta a menţionat că în acest an Federaţia pe care o conduce va organiza două competiţii internaţionale în România. "Anul acesta ne-am propus să organizăm două competiţii internaţionale, Cupa Irina Deleanu, care a ajuns la ediţia numărul 19 şi care va avea loc în acest weekend, la sala Polivalentă, şi World Challenge Cup, care se va desfăşura al doilea an consecutiv la Cluj-Napoca. După succesul de anul trecut, Uniunea Internaţională de Gimnastică ne-a propus să organizăm un format de competiţie nou din 2021. Este vorba despre Cupa Europei, care se va desfăşura în patru etape, iar una dintre acestea va fi găzduită de noi la Cluj în 2021”, a mai declarat ea.

Bugetul Federației Române de Gimnastică din 2020, diminuat cu 50%

Marea problemă o reprezintă însă lipsa banilor, iar anul acesta ea este mai prezentă ca oricând, pentru că și bugetul de la MTS a fost diminuat cu 50%. ”Nu vreau să ne comparăm cu federaţiile olimpice cu rezultate mai mari... eu înţeleg că este an olimpic, înţeleg că sunt federaţii cu rezultate mai bune ca ale noastre, cum sunt canotaj, scrimă şi altele. Dar nu înţeleg de ce nouă ni s-a diminuat considerabil bugetul şi s-au dublat bugetele federaţiilor neolimpice. Şi nu vreau să dau nume, pentru că toţi vrem să facem sport în ţara asta. Dar e de neînţeles cum federaţii neolimpice au reuşit să îşi dubleze bugetul într-un an olimpic cum este 2020. Când l-am întrebat, domnul ministru nu a putut să îmi dea o explicaţie clară. Mi-a spus doar că ăsta a fost bugetul şi aşa a fost împărţit”, a declarat Irina Deleanu. Ea este îngrijorată pentru că în acest moment nu exită fondurile necesare organizării celei mai importante competiții internațională din program, Cupa Mondială de la Cluj, din vară, la care și-au anunțat participarea toate vedetele acestui sport, fiind ultima verificare înainte de Jocurile Olimpice.

”Urmează să mai discutăm la minister referitor la World Challenge Cup, pentru că la ora actuală nu dispunem de fondurile necesare. MTS şi Guvernul ne îndeamnă an de an să ne descurcăm singuri, să găsim fonduri din venituri proprii... Şi noi încercăm să facem asta, dar legea nu ne permite foarte multe, companiile private nu sunt motivate să facă acest lucru. La World Challenge Cup (26-28 iunie) aşteptăm cele mai bune gimnaste ale lumii, pentru că această competiţie se desfăşoară cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo şi toate sportivele vor veni să îşi prezinte exerciţiile şi să intre în formă. Sunt îngrijorată în ceea ce priveşte fondurile pentru această competiție. Însă am încredere că lucrurile se vor rezolva în bine până la urmă. Întotdeauna mi s-a întâmplat aşa. Cheltuielile de organizare a World Challenge Cup sunt de două milioane de lei, în condiţiile în care bugetul de la MTS este de 800.000 de lei. E o misiune imposibilă, dar sperăm că la Cluj ne vom revedea cu zâmbetul pe buze", a mai spus Irina Deleanu.

Irina Deleanu
Irina Deleanu

”Denisa Mailat are 80% șanse de calificare la Jocurile Olimpice”

În ceea ce privește șansele de a fi reprezentați la Jocurile Olimpice de o sportivă, legendara antrenoare a lotului naţional de gimnastică ritmică, Maria Gîrbă, care conduce echipa și aduce medalii pentru România de 40 de ani, a declarat că Denisa Mailat are aproximativ 80% şanse să se califice la competiția de la Tokyo. ”Suntem în grafic, ca să spun aşa. Aşteptăm bine pregătite perioada competiţională care urmează, în ciuda accidentărilor, a condiţiilor de pregătire sau cele legate de schimbările de program. Suntem în grafic, ne străduim. Şansele noastre de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo cu Denisa Mailat sunt acum de aproximativ 80%”, a afirmat Maria Gîrbă.

În România nu există nici o sală de antrrenament cu o înălțime regulamentară

La rândul său, Denisa Mailat a declarat că nu doreşte să se gândească prea mult la şansele de calificare la cea mai importantă competiție din sport. ”Nu vreau să spun eu acum câte şanse am la calificare. Vreau să văd pe parcurs ce se va întâmpla. Eu sper doar să fie totul bine şi să fiu sănătoasă. Grand Prix-ul de la Moscova a fost primul concurs din acest an, am avut ceva emoţii, dar prin muncă sper să scap uşor-uşor de ele la competiţiile următoare”, a spus Denisa. Atât ea, cât și coechipierele sale, suferă din cauză că în țară nu există o sală pentru gimnastică ritmică. Adică o sală cu podium de concurs (acum fetele se pregătesc pe un covor pe care îl rulează la începutul fiecărui antrenament, după care îl strâng), dar și cu o înălțime regulamentară, de minimum 15 metri. Acum, înălțimea tavanului este sălii în care se pregătesc este la doatr 8 metri, prea puțin pentrun desfășurarea exercițiilor și antrenarea amplitudinii la care sunt efectuate aruncările obiectelor.

Gimnasta în vârstă de 17 ani chiar a recunoscut că se simte ciudat la concurs într-o sală normală, după ce s-a antrenat doar în săli mici. ”Este diferit în sala de concurs faţă de sala unde facem antrenamentele. Afară, în aer liber, ar fi greu să ne antrenăm. Bate şi vântul, depinde mult şi de vreme. Gimnastica ritmică e sport de sală. Dar pe noi doamnele antrenoare ne învaţă să ne adaptăm când aruncăm obiectele în sus. Dar cred că performanţele mele ar fi la fel şi cu o sală de antrenamente mai înaltă, pentru că eu spun că nu contează sala, ci cine mă antrenează”, a explicat Mailat.

Denisa Mailat
Denisa Mailat

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
image
actualitate.net
image
actualitate.net