Rio de Janeiro va găzdui Jocurile Olimpice din 2016

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Rio de Janeiro a fost ales vineri, la Congresul CIO de la Copenhaga, să fie gazda Jocurilor Olimpice de vară din 2016, obţinând această nominalizare în detrimentul oraşelor Madrid, Chicago şi Tokyo. Oraşul brazilian a organizat Jocurile Pan-Americane, iar în 2014 va găzdui şi meciuri la turneul final al Cupei Mondiale de fotbal.

După turul I de voturi, oraşul american Chicago a fost eliminat, în timp ce după manşa secundă a ieşit din competiţie Tokyo, în finală rămânând doar Rio de Janeiro şi Madrid.

Aceasta va fi prima ediţie a Jocurilor Olimpice organizată în America de Sud.

Rio de Janeiro a fost ales să candideze pe 1 septembrie 2006 în detrimentul oraşului Sao Paolo. Aceasta este cea de-a cincea încercare a oraşului Rio de a organiza o ediţie a Jocurilor Olimpice, după ce a mai candidat în 1936, 1940, 2004 şi 2012.

Pentru că Rio a fost ales oraş gazdă, Jocurile Olimpice din 2016 ar avea loc în perioada 5-21 august.

Planul autorităţilor din Rio include patru zone, care au caracteristici social-economice total diferite:

- Barra, inima JO, care este o zonă aflată în dezvoltare, are nevoie de investiţii la nivel de infrastructură şi confort, construcţia satului olimpic, satului pentru presă şi a unor arene;

- Copacabana, o zonă care atrage mulţi turişti, care va fi gazda sporturilor outdoor şi va avea nevoie de edificii temporare;

simeon stalpnicul png

- Maracana, cea mai populată din zone, care are stadionul destinat atletismului şi arena Maracana, care va găzdui ceremoniile de deschidere şi închidere;

- Deodoro, zona cu cei mai mulţi tineri, nu are infrastructura necesară, iar în cazul construcţiei unor arene, ar aduce multe oportunităţi sociale.

La nivel de construcţii, Rio trebuie să ridice nouă edificii permanente şi două temporare. Rio este oraşul care are nevoie de cele mai multe investiţii, 2,860 de miliarde de dolari, conform calculelor făcute de CIO.

Pentru a susţine Rio de Janeiro, la Copenhaga a fost prezent legendarul Pele, alături de Gustavo Kuerten, dar şi de preşedintele statului, Luiz Inacio Lula da Silva.

Iniţial, au fost depuse 21 de cereri de candidatură, fiind aprobate doar şapte - Chicago, Madrid, Rio de Janeiro, Tokyo, Baku, Praga şi Doha. În finală au rămas doar patru oraşe, după ce Doha, chiar dacă a avut un punctaj mai mare decât Rio, nu s-a calificat, deoarece îşi propusese să organizeze această ediţie a Jocurilor Olimpice în luna octombrie, în afara calendarului CIO, iar Praga şi Baku nu au primit punctajul necesar.

Coordonatele de plecare ale finalistelor:

Rio de Janeiro

Data propusă: 5 – 21 august 2016

Număr locuitori: 6.093.472

Buget: 17,2 miliarde de dolari

Rio de Janeiro ar putea deveni primul oraş din America de Sud care ar putea primi Olimpiada, după ce a pierdut finalele din 1936, 1940, 2004 şi 2012. Rio, care a mai găzduit Jocurile Pan-Americane din 2007, a câştigat lupta locală cu oraşul Sao Paulo.

Chicago

Data propusă: 22 iulie – 7 august 2016

Număr locuitori: 2.853.114

Buget: 49,3 milioane de dolari

Chicago a câştigat lupta locală cu Houston, Los Angeles, Philadelphia şi San Francisco. Jocurile Olimpice s-ar putea întoarce pentru prima dată după 20 de ani în SUA (Atlanta 1996). Potrivit specialiştilor, oraşul american stă cel mai bine la capitolul infrastructură, lobby şi finanţare.

Tokyo

Data propusă: 29 iulie – 14 august 2016

Număr locuitori: 12.790.000

Buget: 7,44 miliarde de dolari

Capitala „Soarelui Răsare” are mici şanse să câştige, având în vedere că Beijingul (China) a organizat ultima Olimpiadă. Ar fi pentru prima dată după 1964 când Tokyo - ales încă din 2006 ca reprezentant al Japoniei lăsând „acasă” Osaka, Sapporo şi Nagoya - va organiza Olimpiada.

Madrid

Data propusă: 5 – 21 august 2016

Număr locuitori: 3.213.271

Buget: 42 de milioane de dolari

Madridul vrea revanşa, după ce a pierdut lupta cu Londra şi Parisul la organizarea J.O. din 2012. Ar fi al doilea oraş spaniol care organizează o Olimpiadă după Barcelona (1992). Se spune că Madridul ar putea pierde deoarece Olimpiada de Vară (Londra 2012) şi cea de Iarnă (Soci 2014) vor fi tot în Europa.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net