Relu Auraș a fost numit antrenor la lotul național de box

relu_auras_si_francisc_vastag.jpg

În urmă cu ani, Relu Auraș a fost antrenorul lui Francisc Vaștag
În urmă cu ani, Relu Auraș a fost antrenorul lui Francisc Vaștag

Băcăuanul Relu Auraș a fost solicitat după ce pugiliștii noștri au ratat calificarea în ”sferturi” la Jocurile Europene de la Minsk. În vârstă de 52 de ani, Relu Auraș îl înlocuiește pe Valentin Vrânceanu.

Președinte al FR de Box, Vasile Câtea a explicat schimbarea într-un comunicat:  ”Într-un Birou Federal am venit cu propunerea ca în perspectiva Jocurilor Olimpice să schimbăm antrenorul coordonator al lotului naţional de seniori. Astfel, domnul Relu Auraş l-a înlocuit pe domnul Valentin Vrânceanu. Sportivii rămân aceiaşi. E vorba de mentalitate, de dăruire şi de pasiunea pe care fiecare e dispus să o investească în lotul naţonal. Relu Auraş va veni la lot în primul rând cu seriozitate şi disciplină. E un antrenor pragmatic, conştient, ţine la aceste lucruri. Îi apreciază foarte mult pe sportivi, le rezolvă toate problemele, dar în acelaşi timp are şi el această condiţie, ca ei să se supună programului pe care îl impune antrenorul”. 
Principalul obiectiv al noului antrenor îl reprezintă calificarea boxerilor români la Jocurile Olimpice din 2020. ”Vor fi două turnee de calificare, unul continental, probabil la sfârşitul lunii februarie, la Londra, şi altul mondial, care va fi în mai, probabil la Tokyo. Lotul cu care vom merge e de patru băieţi şi două fete. Lucrurile sper să se reaşeze, să intre pe făgaşul normal. Potenţial există, trebuie doar seriozitate, dăruire şi pasiune, pentru a ne atinge acest scop”, a mai spus Câtea. 
Mandatul noului antrenor este până după JO de la Tokyo, dar şeful boxului românesc îşi doreşte un parteneriat pe termen lung, până la JO din 2024: ”Noi sperăm ca mandatul lui să fie până după Jocurile Olimpice. Dacă lucrurile merg foarte bine, nu văd de ce să nu continuăm în aceeaşi echipă câştigătoare până în 2024”, a mai spus Câtea. Dincolo de încercarea de a califica un număr cât mai mare de sportivi la Jocurile Olimpice din 2020, unul dintre principalele obiective ale şefului FRB este acela de a pregăti o generaţie de campioni pentru JO din 2024. ”Jocurile Olimpice din 2024 reprezintă un parcurs a care ne gândim cu mare încredere. Cei trei ani de nefinanţare ai FRB au lăsat carenţe şi lipsuri foarte consistente în componenţa echipei de seniori cu care ar fi trebuit să ne prezentăm acum cu şanse de calificare la JO. De aceea vrem să creştem viitorii campioni. Europenele făcute în România tocmai în acest sens le-am gândit, pentru a crea şi construi o nouă generaţie. Toţi copiii care au participat la Europenele din România în ultimii doi ani, sunt copii cu real talent, cu dăruire. Trebuie să avem mare grijă de ei, să investim în ei, cu tot ce le e necesar, să le asigurăm viitorul şi liniştea să poată face performanţă”, a afirmat Vasile Câtea, care a explicat şi care este strategia gândită de FRB pentru asigurarea viitorului acestui sport în România: ”Avem în derulare o regionalizare a unor structuri regionale. Acum avem scheletul centrelor olimpice, care ne-au dat gura de aer şi ne-au ţinut în picioare în perioada de criză şi mulţumim COSR pentru asta. Centrele de excelenţă locale sunt un obiectiv pe care sper să-l realizez în cat mai multe locaţii până la sfârşitul mandatului meu, care expiră în mai puţin de un an. Am draftul în care propunem să fie parteneri Federaţia, COSR, clubul departamental din localitatea sau judeţul respective şi administraţia publică locală. E o condiţie ca sportivii să fie obligatoriu integraţi în structura de învăţământ şi de acolo să începem să livrăm către centrele olimpice şi spre loturile naţionale. E probabil singura variantă pentru a ne mări baza de selecţie, pentru că suferim enorm la acest capitol”, a concluzionat preşedintele Federaţiei Române de Box.

 

Loading...