Razie britanică în cele trei mari tururi cicliste

Ultima actualizare:

    Froome și Thomas, în Turul FranțeiFoto: Guliver / GettyImages
Froome și Thomas, în Turul FranțeiFoto: Guliver / GettyImages

Cele trei mari tururi cicliste ale lumii au fost câștigate, anul acesta, de rutieri din Marea Britanie: Chris Froome - Italia, Geraint Thomas - Franța și Simon Yates - Spania

Cotidianul ”l'Equipe” a subliniat că o astfel de triplă a mai fost izbutită doar de către francezi, în 1964, și spanioli, în 2008.Ușor-ușor, după Jocurile Olimpice din 2012, polul de putere din ciclismul mondial s-a mutat în Marea Britanie. Iar anul acesta rutierii din Insule s-au impus în cele trei mari întreceri de șosea din câte există. Christopher Froome a triumfat în ”Il Giro”, terminând pe locul 3 în ”Le Tour”. Geraint Thomas a fost cel mai bun în Turul Franței, iar Simon Yates s-a dovedit a fi cel mai rapid în ”La Vuelta”, fără ca vreunul dintre aceștia să exceleze în celelalte două curse majore.

Froome, trei victorii la rând

E de subliniat că de când se organizează cele trei tururi nimeni n-a reușit să le câștige pe toate în același an. Froome, de pildă, a izbutit ”dubla” (Franța, Spania) în 2017, triumfând în Italia, anul acesta. Ceea ce înseamnă că el a câștigat cele trei tururi la rând! O performanță deosebită chiar dacă n-a fost reușită într-un an calendaristic.Mai mult decât atât, ziaristul Amaury Perdriau, de la ”l'Equipe” a scris că doar în alți doi ani s-a mai întâmplat ca rutieri din aceeași țară să se impună în cele trei întreceri. Prima oară a fost în 1964, iar reușita le-a aparținut francezilor Jacques Anquetil (victorios în Franța și Italia) și Raymond Poulidor (Spania), iar a doua oară în 2008, când s-au evidențiat spaniolii Alberto Contador (Italia, Spania) și Carlos Sastre (Franța).

Cicliști care au izbutit ”dubla”

În istoria postbelică a celor trei tururi majore au existat câțiva rutieri care au reușit să câștige două dintre ele în același an:Fausto Coppi - 1949, 1952 (Franța, Italia)Jacques Anquetil - 1963 (Franța, Spania), 1964 (Franța, Italia)Eddy Merckx - 1970, 1972, 1974 (Franța, Italia), 1973 (Italia, Spania)Bernard Hinault - 1978 (Franța, Spania), 1982, 1985 (Franța, Italia)Giovanni Bataglin - 1981 (Italia, Spania)Stephen Roche - 1987 (Franța, Italia)Miguel Indurain - 1992, 1993 (Franța, Italia)Marco Pantani - 1998 (Franța, Italia)Alberto Contador - 2008 (Italia, Spania)Christopher Froome - 2017 (Franța, Spania)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
chirie pixabay
image
image
image
image
image
image
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Bianca Ghelber (Facebook) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net