Rareș Toader a egalat recordul național la aruncarea greutății. E la 4 cm de Tokyo

rares-toader-record-national.jpg

Rareș Toader trebuie să sară  21,10 m pentru a participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo
Rareș Toader trebuie să sară 21,10 m pentru a participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo
Foto: Facebook / Rareș Toader

Sportivul dinamovist a reușit 21,06 metri la Campionatul Național desfășurat la Cluj, în weekend. Acesta face antrenamente aruncând bolovani de 50 de kilograme!

Socotit a fi cel mai bun atlet din România în proba de aruncare a greutății, Rareș Toader (24 de ani) nici nu concepe ca peste o lună și jumătate să nu fie la Jocurile Olimpice de la Tokyo! Pentru aceasta, el are nevoie să-și îndeplinească baremul de participare, de care îl mai despart doar 4 centimetri.
Direcționat spre atletism de bunicul său, Aurel Berbece, un fost campion național de seniori la săritura în înălțime, vâlceanul s-a evidențiat de tânăr în proba de aruncarea greutății. El a cucerit medalia de bronz, la Cupa Europei din Leiria, Portugalia în 2015, pe aceea de argint la Campionatul European de juniori din 2016 (20,78 m), iar în 2019 a stabilit un nou record la Universiadă (20,60 m). Și a doborât recordurile naționale la toate categoriile de vârstă. În weekend-ul trecut, el a egalat recordul național la seniori stabilit de Andrei Gag, în 2017, tot la Cluj (21,06 m).  
Primăvara abia încheiată a fost una propice pentru Rareș Toader, care a revenit cu medalia de aur, de la Cupa Europei de la Split, unul dintre cele mai importante concursuri din acest an. În Croația, el s-a bătut pentru locul întâi cu 32 de atleți. „Am reușit un record personal. Am aruncat 20,83 metri. Mă simt foarte bine, sunt în vârf de formă. Sper să îmi mențin această formă până la JO de la Tokyo, unde deocamdată sunt în curs de calificare”, a declarat Rareș Toader, campion național în proba de aruncare a greutății.
Dinamovistul a vorbit și despre locul unde s-a desfășurat concursul de aruncări din Croația.  „La Cupa Europei noi am aruncat într-un amfiteatru. Nu am avut stadion de încălzire și am fost nevoit să iau niște bolovani din amfiteatrul acela, să mă încălzesc și să intru în competiție. Faptul că în pandemie ridicam zilnic bolovani de zeci de kilograme, m-au ajutat să obțin medalia de aur”. 
Până la Tokyo, Rareș își concentrează toată energia pe concursurile la care va participa și pe calificarea la Jocurile Olimpice. Nu mai are timp de nimic, dar nu-i pare rău. „Momentan nu mă mai gândesc la altceva, pentru că sunt în focuri. Schimb cât mai multe țări, cât mai multe orașe, asta îmi ocupă tot timpul. Sunt între primii 30 în lume.  Așa este criteriul de calificare. Deocamdată, sunt cooptat pentru lotul olimpic de la Tokyo. Voi fi la Tokyo!”, a promis Rareș Toader, campion național în proba de aruncare a greutății.

Loading...