Provincie vs București 8-4. Echipele din Capitală au câștigat campionatul la handbal și la polo

Ultima actualizare:

    Băimărenii au cucerit al 8-lea titlu de campioni din istorieFoto: Marian Burlacu
Băimărenii au cucerit al 8-lea titlu de campioni din istorieFoto: Marian Burlacu

Raportul de forțe din sporturile de echipă, la nivel național, nu s-a schimbat foarte mult în 2021. În timp ce formațiile din Capitală s-au dovedit a fi cele mai valoroase la handbal și polo, cele din „Restul țării” domină în baschet, hochei, fotbal, rugby și volei.

Practic, Provincia a obținut un număr dublu de titluri față de București (8-4). Dacă ne referim la orașe, atunci ierarhia după titlurile de campioană obținute în 2021, la sporturile de echipă, arată astfel: București - 4 titluri, Cluj - 3, Brașov - 1, Sf. Gheorghe - 1, Târgoviște - 1, Galați - 1, Baia Mare - 1. În cazul regiunilor istorice, situația se prezintă în felul următor: Transilvania - 6, Muntenia - 5, Moldova - 1. Triumful înregistrat de CSM Știința Baia Mare în sportul cu balonul oval (11-3 în finala cu Steaua) a confirmat superioritatea grupărilor din Provincie față de acelea din Capitală. Iar la rugby dominația este și mai evidentă, ultimul titlu câștigat de o grupare din București datând din 2009, când Dinamo s-a impus (6-0) în finala cu Steaua. De atunci, Baia Mare (7 titluri) și Timișoara (5) și-au împărțit succesele. Și aceasta într-un sport în care formațiile din București au obținut 84 din cele 104 titluri puse în joc din 1914 încoace!Un alt sport în care Provincia se află la putere este fotbalul, acolo unde titlurile au poposit la Cluj, în vitrina CFR-ului (masculin) și Olimpiei (feminin). Și în timp ce gruparea vișinie a bifat al 4-lea succes la rând, cea pregătită de Iulian Szekely a obținut al 10-lea titlu consecutiv în Liga 1 și a 7-a Cupă a României din istoria grupării. De asemenea, baschetul și hocheiul a fost o „afacere” între transilvăneni în 2021. Sub panou, disputele pentru titlu au fost câștigate de „U” Cluj (3-2 cu CSM Oradea în finală) și Sepsi Sf. Gheorghe (3-1 cu CSM Satu Mare). În timp ce la hochei pe gheață, Corona Brașov s-a impus (3-2) în finala cu HSC Csíkszereda, revenind de la 0-2. La volei s-a consemnat o premieră în întrecerea feminină, acolo unde CSM Târgoviște a cucerit primul titlu, întrerupând seria succeselor lui Volei Alba Blaj. Cunoscut până acum pentru victoriile echipei feminine de baschet, orașul dâmbovițean intră astfel pe o listă selectă, alături de București (47 de titluri), Iași (2), Craiova (5), Bacău (4), Piatra Neamț (1), Galați (4), Constanța (2) și Blaj (5). Și la masculin titlul a ajuns tot în sudul țării, însă în Moldova. Mai exact la Galați, acolo unde Arcada s-a dovedit a fi cea mai puternică pentru al doilea an la rând.Dominatoare în anii 80, când Dinamo și Steaua câștigau majoritatea titlurilor, Capitala rămâne sus în handbal (Dinamo și CSM București) și polo (Steaua și Rapid). Și în aceste discipline, însă, întâietatea bucureștenilor este contestată de formațiile din Provincie. În întrecerea feminină de handbal, de pildă, CSMB a pierdut atât Cupa, cât și Supercupa României, toamna aceasta, în fața formației Gloria Buzău. 

Campioanele României în 2021 în sporturile de echipă

Baschet (masculin): ”U” ClujBaschet (feminin): ACS Sepsi SIC Sfântu GheorgheHandbal (masculin): CS Dinamo BucureștiHandbal (feminin): CSM BucureștiHochei (masculin): Corona BrașovFotbal (masculin): CFR ClujFotbal (feminin): ”U” Olimpia ClujPolo (masculin): CSA Steaua BucureștiPolo (feminin): Rapid BucureștiRugby (masculin): CSM Știința Baia MareVolei (masculin): Arcada GalațiVolei (feminin): CSM Târgoviște

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net