Premieră negativă pentru gimnaste: au ratat calificarea în finala Campionatului European

Ultima actualizare:

    La Europene, bârna a fost un aparat preferat de românceFOTO: EPA
La Europene, bârna a fost un aparat preferat de românceFOTO: EPA

Echipa feminină de gimnastică a României a mai bifat o premieră negativă: pentru prima dată în istorie a ratat calificarea în finala pe echipe de la Europene. Din păcate, este vorba de un dezastru anunţat de mult, de necalificările la Jocurile Olimpice sau în finala Campionatului Mondial.

În calificările care au avut loc joi seară, fetele noastre au fost copleşite de emoţii. Atât de mult încât la paralele au ratat toate cele trei execuţii, ceea ce a fost decisiv în pierderea locului în finala echipelor. Formaţia antrenată de Nicolae Forminte a terminat calificările pe locul 12, o poziţie pe care nici în cele mai negre vise nu şi-ar fi imaginat cineva că ar putea să o ocupe.

A fost pentru prima dată când echipa feminină ratează calificarea în finala Campionatului European, o competiţie la care am făcut legea ani buni, Concret, din cele 12 ediţii precedente, româncele au cucerit de 6 ori titlul continental, au devenit o dată vicecampioane şi de două ori ori au încheiat pe locul 3. La ultima ediţie au terminat pe poziţia a şasea, iar la ediţia din 2002 nu am participat cu echipă, deoarece antrenorii Octavian Bellu şi Mariana Bitang nu au avut cinci senioare pe care să le poată selecta. De altfel, în acel an s-a tras primul mare semnal de alarmă referitor la soarta acestui sport în România. Şi poate nu este deloc întâmplător că trei dintre cele patru fetiţe care ne-au reprezentat la Europenele din Glasgow, Laura Iacob, Nica Ivănuş şi Denisa Golgotă, sunt născute chiar în 2002. A patra, Carmen Ghiciuc, este mai mare cu un an fiind, la 17 ani, veterana lotului. Vârsta mică a celor patru este încă o explicaţie a eşecului suferit în Scoţia. Nu este deloc uşor ca la primul concurs de junioare să porţi pe umeri aşteptările unei întregi ţări, iar presiunea imensă le-a tras practic în jos de la paralele.

Totuşi, în această zi tristă pentru gimnastica românească a apărut, totuşi, şi o rază de speranţă: Denisa Golgotă s-a calificat în două finale pe aparate: sol şi sărituri. Ambele vor avea loc duminică şi vor fi transmise în direct de TVR 1, după ora 16.20.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net