Povestea fabuloasă a lui Vanderlei Cordeiro. El a aprins flacăra olimpică

Ultima actualizare:

    Vanderlei Cordeiro de Lima a rămas în istoria sportului pentru fair play-ul său deosebitGetty Images
Vanderlei Cordeiro de Lima a rămas în istoria sportului pentru fair play-ul său deosebitGetty Images

Maratonistul brazilian Vanderlei Cordeiro de Lima este cel care a aprins flacăra olimpică pe Stadionul Maracana, în ziua festivității de deschidere a Olimpiadei de la Rio. Povestea sportivului este pur și simplu fabuloasă!

După ce Pele, legenda fotbalului mondial, a refuzat să fie el cel care să poarte flacăra olimpică din cauza stării sale de sănătate, Brazilia a ales un erou atipic care să marcheze startul Olimpiadei. Este vorba despre maratonistul Vanderlei Cordeiro de Lima, câștigător al medaliei de bronz la Olimpiada de la Atena (2004). 

De Lima a rămas în istoria sportului după ce a câștigat bronzul la Olimpiada de la Atena, deși a fost trântit de un protestatar în timpul cursei. Sportivul se afla primul și mai avea puțin până la linia de finish când. Șansa unei medalii de aur a fost spulberată de un preot irlandez, Cornelius Horan, care l-a prins de braț pe maratonist și l-a împins pe acesta în mulțime. 

Horan avea un lung palmares. El a mai întrerupt și alte evenimente sportive de acest gen vrând să promoveze teoria că omenirea este aproape de sfârșit. Poliția a susținut la acea vreme că preotul era băut. Ulterior, a fost răspopit de Biserica Catolică. 

Din cauza acestui incident, de Lima a pierdut secunde prețioase până când, un alt spectator, l-a împins pe Horan și l-a ajutat pe sportiv să își continue cursa. Răul fusese făcut, însă, maratonistul a mers imperturbabil mai departe și a terminat cursa pe locul 3, cu un chip luminat de un mare zâmbet. 

„Dacă nu era nebunul ăla, sunt sigur că aș fi câștigat aurul! La modul cum am alergat, eram de neoprit”, a spus sportivul la finalul acelei curse. 

Pe lângă faptul că a cucerit medalia de bronz, de Lima a primit și medalia Pierre de Coubertin, pentru „că a demonstrat un fair play excepțional și pentru respectarea valorilor olimpice.”

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net