O pastilă de 20 milioane $

Ultima actualizare:

    Maria Şarapova a făcut anunţul într-o conferinţă  de presă ţinută într-un  hotel din Los AngelesFoto: Gettyimages/ AP
Maria Şarapova a făcut anunţul într-o conferinţă de presă ţinută într-un hotel din Los AngelesFoto: Gettyimages/ AP

Seara zilei de luni a adus una dintre cele mai mari bombe din istoria sportului profesionist! Rusoaica Maria Şarapova, cea mai bine plătită sportivă a lumii în 2015, a anunţat că a fost depistată dopată în timpul Australian Open. Vestea a căzut ca un trăznet, venind din partea cui nu se aştepta nimeni. Urmările vor fi devastatoare pentru Şarapova şi pentru tenis.

“Am primit acum câteva zile o scrisoare de la Federaţia Internaţională de Tenis, în care eram informată de faptul că am făcut obiectul unui control antidoping pozitiv la Australian Open. De zece ani iau un medicament pe reţetă de la medicul meu de familie, iar acest medicament nu era pe lista produselor interzise de Agenţia Mondială Antidoping, dar regulamentul s-a schimbat de la 1 ianuarie şi acest medicament a devenit produs interzis, lucru pe care nu îl ştiam. Am făcut o greşeală enormă, mi-am dezamăgit suporterii şi am dezamăgit sportul, ştiu că m-am expus unor consecinţe, dar nu vreau să îmi închei cariera în acest mod şi sper că voi avea din nou şansa să joc”, a spus rusoaica într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o la Los Angeles.

Ea a dezvăluit că substanţa incriminată este meldonium, o substanţă devenită peste noapte celebră. Chiar dacă Şarapova spune că lua încă din 2006 medicamentul (Mildronat) care conţinea substanţa incriminată deoarece aşa putea ţine în frâu diabetul la care e predispusă, lucrurile par cusute cu aţă albă. Nu doar pentru că l-a luat neîntrerupt timp de 10 ani, dar mai ales pentru că nu mai puţin de alţi cinci sportivi din Rusia au fost depistaţi pozitiv la această substanţă în ultimele săptămâni – trei patinatori, un ciclist şi un voleibalist -, ceea ce duce cu gândul la un dopaj în masă al sportivilor din această ţară cu meldonium. Această substanţă îmbunătăţeşte rezistenţa inimii şi creşte performanţele sportive, asigurând şi o mai rapidă recuperare după efort. De altfel, cei de la agenţia antidoping l-au trecut pe lista medicamentelor interzise tocmai pentru că au descoperit că există sportivi care fac abuz de el.

După ce a trecut şocul iniţial nu doar fanii sau specialiştii s-au dezmeticit şi au reacţionat, ci şi sponsorii Şarapovei. Cum ea este una dintre sportivele cu cel mai mare succes la fani, a făcut şi o groază de reclame, care îi umpleau conturile. Numai că acum doi sponsori principali, Nike şi Porsche, au anunţat că suspendă contractele cu ea. Un altul - producătorul de ceasuri TAG Heuer – a anunţat că nu va mai prelungi înţelegerea care oricum expirase la finalul anului trecut. Cum doar din contractul cu producătorul de echipament sportiv câştiga 12,5 milioane de dolari pe an, iar cel cu firma de automobile era cam la 5 milioane de dolari pe an, rezultă că ea va pierde 17,5 milioane de dolari în 2016. Dacă adunăm şi posibilele câştiguri din turnee, pentru că rusoaica este numărul 7 mondial şi putea câştiga oricând un turneu, dar va fi suspendată, atunci pierderile ei se vor ridica sigur la peste 20 de milioane de dolari în acest an. Totul din cauza unei pastile...

Click! spune

Mildronat, medicamentul luat de Şarapova, e folosit în tratarea anginei pectorale şi a infarctului miocardic, dar şi în cazul micşorării capacităţii de muncă şi în cel al unui efort fizic sporit. De la 1 ianuarie, Agenţia Mondială Antidoping a adăugat substanţa activă din mildronat, meldonium, pe lista celor intezise. Meldoniumul creşte vascularizarea muşchiului cardiac şi îmbunătăţeşte performanţele sportive.

Va fi suspendată minimum 6 luni

Pentru Şarapova, fost lider WTA şi câştigătoare a cinci Grand Slam-uri, urmează o perioadă de incertitudini. Ea va fi suspendată provizoriu de Federaţia Internaţională din 12 martie, urmând ca după ce i se va asculta declaraţia, după ce i se vor consulta medicii şi se vor administra toate probele, să îi fie comunicată şi suspendarea. Aceasta poate varia de la 6 luni la 2 ani, dar, dacă nu se dovedeşte că făcea parte dintr-un sistem de doping organizat, atunci e de aşteptat să primească pedeapsa minimă.

Capriati, fost lider mondial: «Să i se retragă titlurile»

Vestea depistării pozitive a Şarapovei a căzut ca un trăsnet în lumea sportului. Apărată de foarte multe foste vedete ale tenisului, rusoaica a fost şi criticată dur de un fost lider mondial, Jennifer Capriati (39 de ani). „Sunt extrem de furioasă şi dezamăgită. A trebuit să-mi pierd cariera, dar nu am ales niciodată să trişez. A trebuit să arunc prosopul şi să sufăr. Nu am beneficiat de o echipă de medici plătită la nivel înalt care să caute pentru mine o modalitate de a trişa şi de a fenta sistemul. Care e explicaţia faptului că o persoană ia un medicament de inimă care ajută inima să se recupereze mai repede, fără a avea o problemă cardiacă?”, a postat ea pe Twitter. Ea a încheiat: „Dacă totul este adevărat ar trebui să i se retragă fiecare titlu”.


    Foto: Gettyimages/ AP
Foto: Gettyimages/ AP

Alte nume din tenis care s-au dopat!

Maria Şarapova este unul dintre cele mai mari nume din tenisul mondial asupra căruia a căzut sabia ruşinii provocată de dopaj, dar nu şi singurul. În decursul anilor, mulţi jucători importanţi ai sportului alb au fost prinşi trişând, iar majoritatea au revenit în circuit.Un record a bătut însă americanul Wayne Odesnik, locul 267 ATP, care anul trecut a fost suspendat 15 ani pentru dopaj de Federaţia Internaţională de Tenis. Fostul loc 77 în 2009 a mai fost suspendat în perioada aprilie 2010 - august 2011, după ce a fost prins în posesie cu hormoni de creştere.În 2013, croatul Marin Cilic, numărul 24 ATP, a fost suspendat nouă luni de Federaţia Internaţională de tenis, după ce a fost prins cu substanţe interzise într-un turneu la München.În luna mai 2009, tenismanul francez Richard Gasquet, număr 23 mondial la acea dată, prins drogat cu cocaină la turneul de tenis de la Miami (SUA), a stat pe bară patru luni. Acum a revenit din nou la nivel înalt.Martina Hingis, un nume aproape la fel de mare ca cel al Mariei Şarapova, a fost şi ea suspendată doi ani în 2008 pentru consum de substanţe interzise luate pentru a-i spori performanţele fizice.Andre Aggasi a fost suspendat provizoriu în 1997 pentru că a folosit un drog, dar a scăpat de o suspendare oficială pentru că a minţit în faţa comisiei.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net