O altă gimnastă confirmă bătăile: «Şi acum mai am coşmaruri»

Ultima actualizare:

    Mariana Bitang avea un limbaj mai  colorat faţă de  elevele saleFOTOGRAFII: Mediafax
Mariana Bitang avea un limbaj mai colorat faţă de elevele saleFOTOGRAFII: Mediafax

Chiar în zilele în care, în Elveţia, echipa feminină de gimnastică a României luptă la Campionatele Europene, întreaga ţară e pusă pe jar în urma destăinuirilor făcute de Maria Olaru în cartea autobiografică „Preţul aurului. Sinceritate incomodă”. Răscolind puţin în trecut, vedem că metodele inumane de tratament a sportivelor au fost resimţite negativ şi de alte fost gimnaste.

În volumul său, Maria Olaru pomeneşte de cazul traumatizant al fostei sale colege de lot, Andreea Ulmeanu. Aceasta a fost bătută de tatăl ei cu cureaua pe podiumul de la sol, în  faţa tuturor coechipierelor, pentru a da un exemplu! „Vina” Andreei era aceea că ar fi introdus dulciuri în cantonament.

La aproape 15 ani de la acea întâmplare, Andreea Ulmeanu, care a cucerit titlul mondial cu echipa la Ghent, în 2001, era încă marcată de cele întâmplate. Într-un interviu acordat în 2011 pentru opiniatimisoarei.ro, aceasta recunoştea: „Şi în momentul de faţă mai am coşmaruri. A fost traumatizant. La 12-13 ani să ai un regim de viaţă mai ceva ca la militari?! Gândiţi-vă că la ora 7 ne trezeam. Pe la 7 şi jumătate aveam cântarul, în fiecare dimineaţă. Asistenta scria în caiet greutatea şi domnul Bellu verifica. Mergeam la micul dejun la 8 fără zece şi după, aveam două ore de şcoală, de la 8 la 10. La 10 jumătate începeam antrenamentul până pe la 2, apoi mâncam. După masă aveam recuperarea, în functie de traumatismele pe care le aveam, apoi aveam o oră de somn şi la 5 începeam al doilea antrenament, până pe la 7 jumate - 8. După aceea masă, în funcţie de greutatea pe care o aveai dimineaţa la cântar. Dacă aveai greutatea optimă mâncai, dacă nu, răbdai!”, declara, acum cinci ani, Andreea Ulmeanu. O dovadă în plus că la Deva era un fel de „Cetate a Groazei”, în care copiii puteau fi ţinuţi nu doar în teroare, ci şi fără mâncare, dacă o cerea cântarul. 

Acum este antrenoare de fitness

Andreea Ulmeanu este  instructor de fitness acum
Andreea Ulmeanu este instructor de fitness acum

Acum în vârstă de 32 de ani, Andreea Ulmeanu este instructor de fitness în Timişoara, are o familie şi încearcă să uite de coşmarul de la Deva.

În ceea ce o priveşte pe Maria Olaru, cea care a făcut destăinuirile dureroase din perioada de activitate sportivă, ea a declarat, surprinzător, la Pro TV că nu are regrete. „Dacă aş lua-o de la capăt, aş lua-o pe acelaşi drum. Sunt convinsă că aş avea aceeaşi tărie şi aceeaşi putere”, a spus ea. Lansarea oficială a cărţii Mariei Olaru va avea loc sâmbătă, la Bookfest, la standul editurii „Vremea”.

Bellu şi Bitang au antrenat doar în ţară

Octavian Bellu  are cel mai bogat  palmares dintre  toţi antrenorii
Octavian Bellu are cel mai bogat palmares dintre toţi antrenorii

Maria Olaru este doar ultimul caz de fostă gimnastă care i-a acuzat pe antrenorii Octavian Bellu şi Mariana Bitang de folosirea unor metode neortodoxe în pregătire. Despre Bellu, Maria Olaru a spus că de câteva ori i-a tras câteva palme. „Avea domnul Bellu o palmă grea...”, a fost exprimarea fostei gimnaste în carte. Despre Bitang, Olaru a dezvăluit că avea un limbaj total neortodox, în care expresii de tipul „vaci medaliate”, „vite” sau „idioate” erau la ordinea zilei. De-a lungul timpului, cei doi antrenori – cei mai valoroşi din lume, conform performanţelor realizate – au plecat de mai multe ori de la conducerea lotului fie deranjaţi de scandaluri, fie supăraţi pe COSR. Chiar dacă s-a vorbit de existenţa unor oferte de afară, ei nu au dat niciodată curs solicitărilor. Gura lumii spune că străinii ar fi fost puşi la curent cu metodele de antrenament şi negocierile au picat, ei nedorind, totuşi, să-şi pună în cap întreaga opinie publică în cazul în care aceste metode erau aplicate şi în SUA, Canada sau alte ţări.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
FotoJet (25) jpg
Zinedine Zidane (EPA) jpg
Farul Constanta CFR Cluj (Sportpictures) jpg
Rapid FCSB (Sportpictures) jpg
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net