A murit Anton Marian Netolitzchi, fostul mare baschetbalist al Stelei

Ultima actualizare:

    Anton Marian NetolitzchiFoto: Arhiva personală
Anton Marian NetolitzchiFoto: Arhiva personală

Fost component al echipei de baschet Steaua, Anton Marian Netolitzchi a încetat din viaţă astăzi, la vârsta de 63 de ani. Marele campion a fost răpus de COVID-19. Anunțul a fost făcut de CSA Steaua şi Federaţia Română de Baschet. Anton Marian Netolitzchi a fost unul dintre cei mai importanţi jucători din istoria baschetului românesc. A început să practice acest sport la vârsta de 10 ani, iar în 1977 a ajuns la Steaua Bucureşti, singura echipă pentru care a evoluat în toată cariera, până în 1993.

În comunicatul postat pe pagina de Facebook, “Federaţia Română de Baschet anunţă cu multă tristeţe şi profund regret trecerea în nefiinţă a fostului mare internaţional Anton Netolitzchi. În vârstă de numai 63 de ani, cel mai titrat jucător al CSA Steaua Bucuresti s-a stins din viata, astăzi, la secţia ATI a Spitalului Colentina, după o lungă şi grea suferinţă cauzată de virusul Sars-Cov-2, la numai patru luni de la decesul fratelui sau Valerian Netolitzchi!”.Născut la 6 martie 1958, în București, Anton Netolitzchi a fost atras de tânăr de sportul de sub panouri. Ocupă în 1968, cu echipa liceului nr. 35 din București, locul 1 la toate categoriile de vârstă. Participă la festivaluri de minibaschet la București (1969), Suceava (1970), cucerind titlurile de campion național în intervalul 1974-1977. A fost declarat cel mai bun jucător junior din anul 1977.  Din 1977 este legitimat la CSA Steaua, echipă cu care a cucerit 11 titluri de campoin naţional cu echipa Steaua Bucureşti, primul în 1978, ultimul în 1991, iar în 1993 a câştigat şi Cupa României.  Selecționat de 46 de ori în echipele naționale de juniori și tineret (1974-1977), iar apoi de 130 de ori în cea de seniori (1978-1989). A participat la 5 ediții ale Campionatului European, grupa A, ocupând locul 10 în Germania (1985) și locul 12 în Grecia (1987). După retragerea din activitate, a fost antrenor în cadrul secţiei de baschet, a echipei roş-albastre, atât la seniori, cât şi la tineret, ocupând această funcţie până la începutul anilor 2000. Maestru al Sportului și Maestru Emerit al Sportului, a dobândit Ordinul și Medalia ”Meritul Sportiv” clasa I în 2007. Între 2001 și 2008 a fost șeful Biroului Instruire Sportivă la CSA Steaua. Fiul campionului, Anton Alexandru Netolitzchi a postat următorul mesaj pe rețelele de socializare: „După atâtea titluri câștigate ca baschetbalist cu Steaua și după atâtea rezultate cu echipa națională a României, astăzi, 17.03.2021, inima tatălui meu a încetat să mai bată. După ce în noiembrie COVID-ul l-a luat pe unchiul meu (n.r. Valerian Netolitzchi) dintre noi, același virus nenorocit l-a omorât și pe tatăl meu. Dumnezeu să te odihnească în pace, tăticule! Te iubesc și te voi iubi mereu!”

Netolitzchi era să moară la cutremurul din martie 1977

Într-o postare făcută pe pagina sa de  Facebook, în 2015, Netolitzchi a relatat cum a trăit cutremurul din 4 martie 1977. ”În jurul orei 21.00, împreună cu patru colegi de echipă, de la Liceul Sportiv nr. 35 din București, consumam o prăjitură la cofetaria Scala, de pe bulevardul General Magheru. La ora 21.21, am fost șocați de zgomotul infiorător al geamurilor mari ale cofetăriei, care au început să tremure. Masa a început să se clatine… Pământul se cutremura… Nu prea realizam noi ce se întâmplă… Gigi Neculce a conștientizat primul ce se petrece. Ne-am ridicat de la masă – plătisem consumația – și fiecare cu destinul lui. Când ieșeam din cofetărie, am văzut oamenii de la mese privindu-ne mirați de graba cu care părăseam cofetaria! Masa noastră era în colțul cofetăriei, departe de prima ușă de acces. Am ieșit în bulevard, trăgând cu mine și o angajată. Și am văzut cum semaforul suspendat din centrul intersecției a căzut pe o mașină. Și cum o porțiune a blocului unde se afla cofetaria s-a prăbușit în partea dreaptă, spre lacto-barul paralel cu bulevardul! Am ajuns – în mod normal, nu aveam ce să caut acolo – în mijlocul bulevardului, printre rânduri de mașini, autobuze și troleibuze. A urmat un vuiet puternic și am fost învăluit de un nor de praf provocat de prăbușirea unei părți din blocul Scala! A urmat o clipă de liniște profundă! Când s-a ridicat norul de praf, am realizat dezastrul produs de cutremur și faptul că am avut zile! Dacă blocul se prăbușea spre bulevard, consecințele puteau fi tragice pentru mine! Așa a vrut Dumnezeu! Să aniversez astăzi, 38 de ani! Minunea de la cofetăria Scala. M-am născut a doua oară! Le urez, cu această ocazie, ”La multi ani!”, fraților mei de conjuctură Richter Gigi Neculce , Richter Voicu Suciu, Richter Alexandru Buzeșteanu și Richter Radu Popovici!”, a scris Netolitzchi, care urma să-și sărbătorească ziua de naștere pe 6 martie 1977. 

image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net