Luptătorul de libere Albert Saritov a obținut calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo

saritov-albert-rio-2016-gettyimages-593233414.jpg

Albert Saritov a fluturat drapelul României după ce a obținut medalia de bronz la JO de la Rio
Albert Saritov a fluturat drapelul României după ce a obținut medalia de bronz la JO de la Rio
Foto: Guliver / GettyImages

Medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, sub drapelul României, luptătorul de libere Albert Saritov (35 de ani) a obținut, astăzi (joi, 6 mai), calificarea la ediția ce va avea loc la Tokyo, la vară. Acesta este al 64-lea sportiv român care își asigură prezența la competiția polisportivă de la vară. În cadrul turneului de calificare de la Sofia, Saritov l-a învins în semifinalele categoriei 97 kg pe ucraineanul Valeri Andriiţev și va lupta, mâine, în finală, cu italianul Abraham de Jesus Conyedo Ruano.

Într-o postare pe pagina oficială de Facebook,  Federația Română de Lupte (FRL) a făcut fericitul anunț: „Luptătorul liberist, medaliat cu bronz la ediția de la Rio, va reprezenta România la Jocurile Olimpice din Japonia! Albert și-a asigurat în această seară biletul olimpic prin calificarea în finala categoriei 97 de kilograme, din cadrul Turneului de la Sofia! Felicitări Albert! Felicitări antrenorilor și staff-ului tehnic! Felicitări tuturor celor care au contribuit în pregătirea lui, în tot acest ciclu olimpic! România continuă lupta pentru calificări!”.
Născut în 8 iulie 1985, la Hasaviurt (Rusia), Albert Saritov a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial din 2011, de la Istanbul. Naturalizat român, acesta a concurat la Rio, iar la CE de lupte de la Roma, de anul trecut, a obținut medalia de argint la categoria 97 de kilograme. În noiembrie 2017, a fost inclus în "Samurai 2020", programul de asistență specială a sportivilor cu potențial de a obține medalii la JO Tokyo 2020. 
La turneul de calificare de la Sofia, România mai este reprezentată de următorii sportivi:
Lupte libere: Kovacs Răzvan (57 kg), Okhlopkov Nikolai (65 kg), Kapraev Zurab (74 kg), Palaghia Mihai (86 kg), Chintoan Rareș (125 kg). Antrenori: Ion Vremere, Alexandr Zubrilin.
Lupte greco-romane: Arnăut Răzvan (60 kg), Cojocari Ilie (77 kg), Alexuc Ciurariu Alin (130 kg). Antrenori: Arghira Anton, Cărare Petre.
Lupte feminin: Ana Andreea (53 kg), Zhydachevska Kateryna (57 kg), Incze Kriszta (62 kg), Axente Cătălina (76 kg). Antrenori: Nikolay Stoianov, Adina Popescu. 

Lista sportivilor români calificați la JO Tokyo

Atletism (5): Florentina Iuşco și Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alin Firfirică (aruncarea discului)
Baschet (4): echipa feminină de baschet 3x3
Box (1): Cosmin Gîrleanu (cat. 52 kg)
Canotaj (18): patru rame masculin, dublu vâsle feminin - categorie uşoară, patru rame feminin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, dublu rame masculin
Ciclism (2): Vlad Dascălu mountain bike, 1 loc nenominal cotă parte la ciclism pe şosea, grație poziției ocupate la final de 2019 în clasamentul pe națiuni
Fotbal (18): echipa naţională olimpică
Gimnastică artistică (3): Maria Holbură, Larisa Iordache (individual compus), Marian Drăgulescu (sărituri)
Înot (2): Robert Glinţă și Daniel Martin (100 m spate)
Kaiac-canoe (2): canoe-2 masculin - 1.000 m
Lupte (2): Albert Saritov (lupte libere, cat.97 kg), Alina Vuc (cat. 50 kg)
Scrimă (2): Ana Maria Popescu Brânză (spadă individual), Iulian Teodosiu (sabie individual)
Tenis de masă (4): echipa feminină formată din 3 jucătoare (Eliza Samara, Bernadette Szocs, Daniela Dodean Monteiro), Ovidiu Ionescu
Tir sportiv (1): Laura Coman (puşcă aer comprimat 10 m)

Loading...