Lewis Hamilton, făcut cavaler cu scandal

Ultima actualizare:

    Lewis Hamilton este de acum SirFOTO: EPA
Lewis Hamilton este de acum SirFOTO: EPA

Pilotul echipei Mercedes Lewis Hamilton a primit titlul de cavaler al Imperiului Britanic, după ce a câştigat a şaptea oară Campionatul Mondial de Formula 1. Numai că decorarea nu a fost făcută fără scandal.

Hamilton, în vârstă de 35 de ani, este al patrulea pilot de Formula 1 care primeşte această distincţie, după alţi doi britanici, Stirling Moss şi Jackie Stewart şi după australianul Jack Brabham, dar e primul care devine "Sir" în timp ce se află încă în activitate.

Decorarea lui Hamilton a fost pusă sub semnul îndoielii pentru că locuieşte la Monaco, un paradis fiscal. Totodată, el a fost vizat de o anchetă după ce şi-a înregistrat avionul personal în Insula Man, un alt paradis fiscal. Făcând acest lucru, el a economisit 3,3 milioane de lire sterline (3,7 milioane de euro) din taxele pe care trebuia să le plătească pentru avionul cumpărat cu 16,5 milioane de lire sterline (18,5 milioane de euro). Ancheta a stabilit că "artificiul" financiar făcut de sportivul echipei Mercedes este legal.

Potrivit presei britanice, premierul Boris Johnson a intervenit personal pentru a se asigura că Hamilton va fi recompensat pentru realizările sale sportive.

Lewis Hamilton a mai fost propus în trecut pentru titlu de cavaler, ceea ce l-a nemulţumit pe fostul pilot Jackie Stewart.

Triplul campion mondial în Marele Circ, în 1969, 1971 şi 1973, a aşteptat aproape 30 de ani după finalul carierei pentru a deveni cavaler.

Lewis Hamilton este al patrulea cel mai tânăr sportiv britanic ridicat la rangul de cavaler. În 2017, tenismenul Andy Murray devenea "Sir" la vârsta de 29 de ani. De asemenea, cicliştii Bradley Wiggins şi Chris Hoy au primit aceeaşi distincţie la vârsta de 32 de ani.

Pentru a deveni cavaler, o persoană trebuie să fie trecută pe o listă ce îi este înaintată Reginei Elisabeta a II-a spre aprobare de către premierul Marii Britanii, în urma unor propuneri venite de la persoane fizice, organizaţii sau instituţii guvernamentale. Aceste onoruri se acordă de două ori pe an, de ziua reginei şi de Anul Nou.

Lewis Hamilton a devenit în acest an pentru a șaptea oară campion mondial la Formula 1, egalând recordul deținut de Michael Schumacher. În plus, cu 95 de victorii de etapă, el a stabilit un nou record mondial, depășind vechea performanță deținută de Michael Schumacher (91 de victorii).

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net