Lewis Hamilton acuză: „A fost o farsă! Fanii să-și primească banii înapoi”

Ultima actualizare:

    Lewis Hamilton a înfruntat frigul și ploaia pe circuitul din BelgiaFoto: EPA-EFE
Lewis Hamilton a înfruntat frigul și ploaia pe circuitul din BelgiaFoto: EPA-EFE

Amânată cu circa trei ore din cauza condițiilor meteo nefavorabile - ploaie torențială și vizibilitate redusă, cursa de Formula 1 de la Spa-Francorchamps s-a încheiat după numai 10 minute! Chinuiți de așteptarea în frig, unii piloți i-au acuzat pe administratorii întrecerii că au permis derularea întrecerii deși nu se vedea nimic din monoposturi.

Cel mai vehement critic a fost septuplul campion mondial Lewis Hamilton. Britanicul a fost nemulțumit de faptul că s-a forţat parcurgerea a două tururi în spatele maşinii de siguranţă doar pentru a se putea considera că Marele Premiu al Belgiei s-a desfășurat... Mai exact, în această situație în care s-au parcurs cel puțin două tururi s-au acordat jumătate dintre puncte. Iar organizatorii au evitat pierderea taxei pentru disputarea întrecerii. "Sunt dezamăgit pentru fani”, a spus Hamilton. „Nu avem control asupra condiţiilor meteorologice şi îmi place să concurez pe ploaie, dar astăzi (n.r. - duminică, 29 august) a fost vorba despre ceva mai important. Spectatorii au rămas acolo şi încă mai aveau energie, dar cursa lor a fost furată şi merită să-şi primească banii înapoi. Banii vorbesc! Decizia de a efectua două tururi a fost un scenariu financiar. Aşa, toată lumea îşi ia banii şi cred că şi fanii trebuie să-i primească înapoi, pentru că, din nefericire, nu au văzut cursa pe care ar fi trebuit să o vadă şi pentru care au plătit. Este o ruşine să nu poţi concura în ziua de luni", a spus pilotul de la Mercedes, la microfonul Sky.Britanicul nu s-a potolit și a reluat tema pe reţelele sociale: "Astăzi a fost o farsă şi singurii oameni care au pierdut au fost fanii care au plătit bani buni pentru a ne urmări concurând. Bineînţeles că nu poţi face nimic în legătură cu vremea, dar avem echipamente sofisticate care să ne spună ce se întâmplă şi a fost clar că vremea nu avea să ne lase. Am fost trimişi pe pistă dintr-un singur motiv. Două tururi în spatele maşinii de siguranţă, fără posibilitatea de a câştiga sau pierde un loc sau de a oferi divertisment fanilor. Asta nu este o cursă. Ar fi trebuit să renunţăm la asta, să nu-i supunem pe piloţi riscurilor şi, cel mai important, fanii, care sunt inima sportului nostru, trebuie să-şi primească banii înapoi. Astăzi nu a existat niciun moment în care am fi putut să concurăm”. a scris pilotul Mercedes pe Instagram.Hamilton nu a fost singurul pilot nemulțumit de ceea ce s-a întâmplat pe circuitul din Belgia, unul dintre cele mai spectaculoase din lume. Fost dublu campion mondial, Fernando Alonso (Alpine) consideră că nu poţi acorda puncte atunci când nu există o cursă: "Pentru unii a fost un pic de Crăciun mai devreme, pentru că au fost oferite astăzi câteva cadouri unora. Deşi nu am concurat, tot primeşti o poziţie şi puncte. E puţin şocant", a spus spaniolul.Clasat pe 5, Sebastian Vettel (Aston Martin) a fost alt pilot critic cu privire la acordarea punctelor: "Evident, nu a fost nicio cursă. Aşa că nu ar trebui să avem puncte", a precizat germanul, adăugând că acordarea punctelor i se pare "cu adevărat ciudată".Până și câștigătorul ”întrecerii ce nu a avut loc”, Max Verstappen (Red Bull), a mărturisit că și-ar fi dorit să se impună la Spa după o cursă. ”Este păcat! Această întrecere ar fi trebuit să se desfășoare”. 

Organizatorii cursei de la Spa se apără

Întrebat de motorsport.com dacă faptul că nu ar fi fost îndeplinite condiţiile unei curse ar fi avut un impact asupra acordului cu organizatorul MP al Belgiei, CEO Formula 1, Stefano Domenicali, a negat: "Nu, nu! Când aud că a existat o discuţie comercială în spatele acestui lucru... Este total neadevărat, pentru că atunci când vorbim despre curse, există responsabilitate. Acesta este un proces clar şi aceste lucruri nu sunt deloc conectate".Întrebat şi dacă F1 primeşte taxa totală fără o cursă, el a adăugat: "Absolut. De aceea am spus că este greşit a considera că a fost ceva legat de o implicaţie comercială”.Director al cursei, Michael Masi a declarat că monoposturile au fost trimise a doua oară pe pistă "pentru a vedea care sunt condiţiile". "Cu toţii vizam o fereastră pe care am crezut-o acolo. A existat o perioadă din punct de vedere meteo în care am crezut că putem ţine cursa. Dar aţi văzut cu toţii cât de rapid se schimbă vremea în acest loc şi vremea s-a deteriorat atât rapid că nu am putut", a mai spus el.Întrerupt duminică, 29 august, de două ori, din cauza ploii, Marele Premiu al Belgiei, a XII-a etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, a fost oprit definitiv de comisarii Federației Internaționale de Automobilism (FIA), după ce condiţiile meteo nu s-au îmbunătăţit. Acesta a fost amânat după două tururi de încălzire. Apoi, în turul de formare a grilei, mexicanul Sergio Perez (Red Bull) a pierdut controlul monopostului său şi a lovit barierele de protecţie ale pistei. Totuși, în contextul în care cursa a fost amânată cu circa trei ore, mecanicii Red Bull au izbutit să repare bolidul. Astfel că, la ora 19.17, Perez a plecat ultimul în coloana ce a urmat mașina de securitate. După mai puţin de zece minute, în care s-au parcurs trei tururi numai în spatele safety-car-ului, fără depăşiri şi în condiții de vizibilitate foarte redusă, comisarii FIA au oprit cursa a doua oară, de data aceasta definitiv.FIA a decis să se acorde puncte pe baza regulii că acestea se înjumătăţesc dacă nu se desfăşoară 75 la sută dintr-un grand prix. Aflat în pole position, olandezul Max Verstappen (Red Bull) a fost declarat câştigător al MP al Belgiei şi a primit 12,5 puncte (faţă de 25 în mod normal). Podiumul a fost completat de britanicii George Russel (Williams, 9 puncte) şi Lewis Hamilton (Mercedes, 7,5 puncte). Organizatorii au ţinut şi festivitatea de premiere pe podium, cu obişnuita baie cu şampanie (vin spumant).După această pseudo-cursă, Lewis Hamilton (Mercedes) ocupă primul loc în clasamentul piloților, cu 202,5 puncte, urmat de marele său rival, Max Verstappen (Red Bull), cu 199,5p, și tânărul Lando Norris (McLaren), cu 113p. La constructori, Mercedes este lider, cu 310,5 puncte, urmată de Red Bull (303,5p), McLaren (169p), Ferrari (165,5p) și Alpine (80p).Următoare etapă din Campionatul Mondial de Formula 1, Marele Premiu al Olandei se va desfășura în 5 septembrie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net