În Japonia se vorbește tot mai mult despre anularea Jocurilor Olimpice de la Tokyo

tokyo-2021-epa-efe-h_56826042.jpg

JO Tokyo
JO Tokyo
Foto: EPA-EFE

Numărul 2 în Partidul Liberal Democrat din Japonia, aflat la putere, Toshihiro Nikai a declarat că anularea Jocurilor Olimpice de la Tokyo poate reprezenta o opţiune în cazul în care situaţia cu privire la COVID-19 se va înrăutăţi.

Informația a fost difuzată de „Japan Times”. “Dacă este imposibil, atunci ar trebui anulate. Ce sens are să se organizeze Jocurile Olimpice dacă sunt responsabile pentru propagarea infecţiilor? Va trebui să luăm o decizie”, a spus Nikai, secretar general al partidului. Acesta a precizat, totodată, şi că găzduirea JO este o oportunitate importantă pentru Japonia şi că trebuie să se depună eforturi în continuare pentru ca evenimentul să aibă loc.
Un mesaj asemănător a fost transmis ieri, cu exact o sută de zile înainte de ceremonia de deschidere a competiţiei. Atunci, Haruo Ozaki, preşedintele Asociaţiei Medicale din Tokyo a anunţat că va fi "foarte dificilă" organizarea competiției polisportive din cauza situaţiei sanitare. Haruo Ozaki a declarat pentru cotidianul ”Sports Hochi”: „Dacă va continua să crească numărul infectărilor,  va fi dificil să se organizeze Jocurile Olimpice în forma actuală, cu sportivi venind din toate ţările, chiar dacă nu este public".
Anularea JO de la Tokyo ar reprezenta o dură lovitură pentru Japonia. Anul trecut, când s-a decis amânarea competiției pentru 2021, organizatorii Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de vară de la Tokyo au estimat că adoptarea măsurilor anti-COVID-19 vor costa aproximativ 100 miliarde de yeni japonezi, adică circa 960 milioane dolari sau 800 de milioane de euro.  
Mai exact, reprogramarea Jocurile Olimpice în perioada 23 iulie - 8 august, respectiv a Jocurile Paralimpice în perioada 24 august - 5 septembrie 2021 va costa 200 miliarde yeni (1,9 miliarde dolari / 1,6 miliarde de euro)! 
Programate în vara anului trecut, Jocurile Olimpice au fost amânate cu un an din cauza pandemiei de coronavirus. Acestea urmează să se desfășoare în perioada 23 iulie - 8 august, în capitala Japoniei. Jocurile paralimpice sunt programate în perioada 24 august - 5 septembrie.

Loading...