INTERVIU EVENIMENT Daniel Negreanu: «În 2013 am câştigat 4 milioane de dolari!»

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Într-o lume a minţilor ascuţite şi a celor care-şi antrenează obsesiv norocul, Daniel Negreanu dă ora exactă. Românul născut în Canada, din părinţi fugiţi de ororile comunismului, e cel mai cunoscut personaj din pokerul mondial.

Are o poveste fascinantă fie numai şi pentru faptul că a abandonat liceul, deoarece şi-a dat seama că poate câştiga mai mult decât profesorii săi, jucând poker. "Eu mă visam un mare jucător de snooker, dar am ajuns la poker. Şi atunci am decis să mă concentrez pe asta. Se pare că n-am greşit", spune el.

L-am întâlnit pe Negreanu la EPT (European Poker Tour) organizat de PokerStars, desfăşurat la Praga, ultimul mare eveniment al acestui an. Într-un interviu-eveniment pentru Click! Daniel vorbeşte fără perdea despre realizările sale şi planurile pentru 2014.

Click!: Joci poker de mai bine de 15 de ani şi totuşi te menţii în top. Care e secretul tău?

Daniel Negreanu: Păi dacă ţi-l spun nu mai e secret. Dincolo de asta, sunt un om atent la fiecare amănunt, fie el cât de mic. Pokerul a evoluat mult acum. Nu mai e ca atunci când m-am apucat eu, acum e cu adevărat un sport. Atunci era aşa un hobby la o ţigare şi un pahar de băutură. Am strategiile mele. Sper exemplu, la fiecare şase luni schimb ceva. Mă adaptez la tot orice văd nou la adversarii mei.

E mai greu acum ca atunci când te-ai apucat?

Ooo. Acum onlineul îţi oferă enorm. Poţi exersa pe calculator la infinit. Poţi juca la zece mese. Pokerul e industrie deja, dar eu nu mi-am pierdut plăcerea de a juca. O fac ca atunci când m-am apucat, deşi, evident sunt la alt nivel, din toate punctele de vedere. Inclusiv financiar.

Cât timp îţi ocupă pokerul zilnic?

Când sunt acasă, în Las Vegas, puţin. Nu mai joc decât la turnee. Cam jumătate din an sunt în State, cealaltă jumătate plecat. În principal în Europa, dar am jucat şi în Australia şi în Brazilia, am jucat peste tot în lume. Acasă am programul meu, mă scol la 10, merg o oră la sală, citesc, joc golf, acum m-am apucat să învăţ spaniola, am ce face. Încerc să evit pokerul în afara turneelor. Trebuie să fac şi altceva.

Iar la turnee?

Joc până le câştig. 2013 a fost comparabil cu 2004. Dacă după nouă ani sunt din nou primul înseamnă că nu pierd timpul. La turnee programul e încărcat. Joci, ai interviuri, sunt ambasador PokerStars, am o mulţime de evenimente.

Cât ai câştigat cel mai mult la un turneu?

Am făcut 2.000.000 $.

Şi cât ai pierdut?

1,3 milioane de dolari într-o seară. Dar luasem cu o seară mai devreme 700.000 de dolari, deci paguba a fost doar de 600.000 de dolari. Oricum, în poker trebuie să fii conştient că şi pierzi.

Te-ai născut în Canada, trăieşti în America, dar spui că eşti român?

Eu sunt român. M-am născut din părinţi români. Mama era din Braşov, tata din Iaşi. Ei au trăit în România şi au fugit în Canada, unde m-am născut eu. La noi în casă se vorbea româno-engleza. Mama îmi striga: "Daniel, du-te jos şi close the door după taică-tu". Acum trăiesc în Las Vegas, dar n-am cetăţenia americană, sunt doar rezident, deşi stau de 15 ani acolo. În acte sunt canadian, însă repet, deşi n-am foarte multe legături cu ţara sunt roman. Aşa mă consider.

Ce legături ai în ţară?

Puţine. Mama a avut 9 fraţi şi surori, mai trăieşte doar cineva la Bucureşti. Nu prea am fost în România. Ultima dată am ajuns în 2011 şi am stat trei zile. O să vin două săptămâni, dar nu pentru poker. Vreau să vin să vizitez ţara, să o cunosc mai îndeaproape. De câte ori am fost mi-a plăcut.

Ştii cine e acum preşedintele ţării?

Nu, dar sigur nu mai e Ceauşescu. Nu sunt la curent cu ce se petrece în România, nu urmăresc evenimentele. Habar n-am cine e preşedinte, cine e prim-ministru, îl ştiu doar pe Hagi.

Cum aşa?

În 1994 la Mondialele din America am ţinut cu România. Trăia şi tata, el a murit în 1996. Ne-am bucurat mult pentru succesele de atunci, apoi ne-am întristat când ne-a eliminat Suedia. Peste ani m-am întâlnit la un turneu de poker cu Tomas Brolin, cel care ne-a dat gol. I-am spus că m-a făcut să plâng atunci. L-am iubit pe Hagi în 1994, apoi nu prea ştiu ce s-a mai întâmplat. Dar România nu mai e aşa bună la fotbal acum, nu?

De Steaua, de Dinamo ai auzit?

Nu. Ce sunt astea?

Echipe de fotbal.

Nu ştiu nimic de ele. Eu joc fotbal în Vegas. Sunt fan Barcelona.

Ai mulţi prieteni români?

Am câţiva. Mama obişnuia să meargă în Las Vegas la biserică, acolo erau multe familii. O comunitate frumoasă. După ce mama s-a dus, am pierdut destule contacte. Mă mai întâlnesc cu jucători români de poker pe la turnee şi mai vorbesc cu ei.Totuşi vorbeşti destul de bine româneşte.

N-am cum să uit asta. Mă bucur mult când aud româneşte. O să vin în ţară să-mi găsesc o soţie. Fetele noastre sunt cele mai frumoase.

Vrei o familie?

Da. Mă gândesc la asta. Am fost însurat doi ani cu o coreeancă, dar am divorţat. Amiabil, fără probleme, n-a fost să fie. Mă gândesc la o nevastă, la copii, am 39 de ani. Bine, dacă te întreabă cineva de mine, spune că am 25 de ani.

25 şi câte milioane?

Anul acesta aproape patru. Cam aşa, nu-i număr exact. Eu joc în primul rând de plăcere. Sigur, plăcerea e mai mare când vin şi banii.

Joacă des cu Leonardo DiCaprio

Dacă n-ai fi fost un jucător de poker ce ţi-ar fi plăcut să faci?

Să fac filme. De fapt, n-am renunţat la ideea asta. Am şi apărut puţin în nişte pelicule, precum Lucky You. Mi-ar plăcea şi să fiu actor sau regizor. Cred că aş face faţă, mai ales că am multe cunoştinţe la Hollywood, care m-ar putea ajuta.

Joci poker cu starurile?

Mai joc. La Hollywood toată lumea joacă poker. Am jucat cu destule vedete, Di Caprio joacă binişor, dar Tobey Maguire (actorul din Spiderman) e cel mai bun. L-am avut elev. Acum joacă bine şi chiar face bani din poker.

Mai predai poker?

Am un site pe care dau lecţii. Aşa faţă în faţă nu mai predau. Repet, acum nu vreau ca pokerul să-mi ocupe tot timpul. Am nevoie şi de altceva.

Ce sfat ai pentru pokeriştii mai tineri?

Să fie atenţi cu banii lor. S-ar putea să nu-i aibă mereu şi să cadă în alte vicii. Şi să simtă plăcerea înainte de toate.

Cât timp mai ai de gând să joci poker?

Până mor. E un sport, sau un hobby, la care nu contează vârsta. După ce mă voi aşeza la casa mea o să o mai răresc, ca să mă ocup de familie, dar voi juca mereu.

S-a iubit cu o fostă «Miss Ungaria»

Notorietatea, succesul şi charisma atrag femeile care un magnet în jurul lui Daniel. De-a lungul timpului, a avut iubite care de care mai celebre şi mai frumoase. Amanda Leatherman, actriţă de meserie, i-a stat alături românului o perioadă, pentru ca apoi locul ei să fie luat de Krisztina Polgar, 23 de ani fostă Miss Earth Ungaria. La începutul anului a participat la un reality-show, în care vedetele încercau să-şi găsească „jumătatea".

«Nadal joacă bine, Ronaldo n-ar pasiune»

Daniel a jucat la Praga, la aceeaşi masă, cu tenismanul Rafael Nadal, liderul ATP, cu foştii fotbalişti Ronaldo şi Şevcenko, cu fostul schior Alberto Tomba şi cu jucătoarea de poker Fatima Moreira de Melo. Partida, organizată de PokerStars în scop caritabil, a fost câştigată de Rafael Nadal, care şi-a adjudecat 50.000 de euro şi i-a lăsat o impresie foarte bună românului.

„Nu ştiam că joacă aşa de bine. Cineva m-a întrebat dacă l-am lăsat să bată. Nici vorbă! A jucat bine, dar a avut şi noroc. Şi Şevcenko joacă foarte bine. El a luat lecţii de la un profesionist. Ronaldo mi s-a părut amuzant. N-are pasiune pentru poker, dar e un tip grozav", a povestit Negreanu.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net