I-am învăţat handbal şi ne-au doborât recordul

Ultima actualizare:

    Karabatici a ridicat deasupra capului trofeul mondial câştigat de FranţaFoto: Guliver/GettyImages
Karabatici a ridicat deasupra capului trofeul mondial câştigat de FranţaFoto: Guliver/GettyImages

Finala Campionatului Mondial de Handbal masculin dintre Franţa şi mercenarii Qatarului a fost câştigată în cele din urmă de europeni, scor 25-22. „Cocoşii” au în acest moment un trofeu în plus faţă de români, situaţie incredibilă dacă ne gândim la cum au decurs lucrurile în istorie.

În 1974, când România câştiga cel de-al patrulea titlu mondial al său în handbalul masculin, Franţa nici nu visa la primul. În acele vemuri, şefii „Les bleus” stăteau în tribune şi luau notiţe de la Gaţu, Voina sau Licu şi aduceau în „Hexagon” o pleiadă de antrenori români, în frunte cu fostul nostru selecţioner, Niculae Nedeff, doar pentru a învăţa acest sport. Şi au învăţat. Francezii au creat un adevărat sistem în handbal, au construit săli de sport şi au făcut selecţii în toate colţurile ţării.

Rezultatele s-au văzut 20 de ani mai târziu. În 1995, Franţa a câştigat primul său Campionat Mondial de Handbal masculin şi ceea ce părea a fi un accident, a fost de fapt o bombă cu efect întârziat.

Pentru „Cocoşi” au urmat alte medalii de aur în 2001, 2009, 2010 şi a cincea, anul acesta, în Qatar. Brusc, Franţa a devenit cea mai titrată echipă naţională de handbal masculin şi lumea nu se mai întreabă cum a fost posibil, ci cum poate fi oprit tăvălugul lui Karabatici şi compania. Nu se ştie încă, dau un lucru este cert: câteva mulţumiri către românii care i-au învăţat cum se bate mingea de parchet şi pe care tocmai i-au întrecut, nu doar că ar fi inspirate, ci şi meritate. În ceea ce priveşte România, n-are rost să mai discută. Băieţii lui Aihan Omer au pierdut în calificări cu Suedia şi au văzut turneul la televizor, la fel cum urmează să facă şi la Europeanul din 2016, după ultima ruşine, în faţa Finlandei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net