Handbalul, la ora de spaniolă

Ultima actualizare:

    Cristina Neagu  este liderul  naţionalei RomânieiFoto: Guliver/ Gettyimages
Cristina Neagu este liderul naţionalei RomânieiFoto: Guliver/ Gettyimages

Mutare şoc în sportul românesc. Cea mai valoroasă naţională din ţară, cea feminină de handbal, are un nou antrenor.

Click! vă prezintă cinci secrete ale spaniolului Ambros Martin, cel care conduce, de miercuri (5 octombrie), selecţionata în locul suedezului Tomas Ryde. 

1. Antrenează şi pe Gyor

În vârstă de 48 de ani, pe numele său întreg Ambrosio Jose Martin Cedres, spaniolul este considerat unul dintre cei mai valoroşi tehnicieni de handbal din lume. Antrenează din 2012 formaţia maghiară de club Gyor, cu care a cucerit de două ori Liga Campionilor. A pierdut finala anul acesta, contra celor de la CSM Bucureşti. El va pregăti naţionala în paralel cu formaţia de club, o practică des întâlnită la echipele mari. 

2. A fost coechipier cu Alexandru Buligan

Înainte de a deveni antrenor de top, ibericul a fost un jucător valoros. El a cucerit, alături de formaţia Portland San Antonio, Cupa Cupelor (2000), Supercupa Europei (2000) şi Liga Campionilor (2001), fiind coechipier, printre alţii, şi cu portarul român Alexandru Buligan, o adevărată legendă a handbalului.

3. Pune mare preţ pe apărare

La toate echipele pe care le-a condus, a aplicat aceeaşi filosofie: apărarea e cea mai bună armă. „Este un antrenor care pune mare preţ pe apărare. Filosofia lui este ceva de genul: «Dacă nu am defensivă, nu îmi merge nici atacul!»“, dezvăluia, în 2013, una dintre fostele lui eleve. Astfel a reuşit să cucerească, în 2009, Cupa EHF cu formaţia spaniolă Itxaco, producând una dintre cele mai mari surprize din istoria competiţiei. Apoi, a continuat pe acelaşi drum şi la Gyor.

Ambros Martin
Ambros Martin

4. A mai fost în „cărţi” pentru naţionala României

Anul trecut, în luna martie, Ambros Martin a fost foarte aproape de a antrena naţionala României. Chiar cu o zi înainte să semneze contractul, oficialii de la Gyor nu  i-au permis să preia şi naţionala noastră. În locul lui a fost numit, atunci, suedezul Tomas Ryde.

5. Are ca obiectiv calificarea la Jocurile Olimpice din 2020

Antrenorul spaniol a semnat un contract valabil pe patru ani, având ca obiectiv final calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020. Desemnat cel mai bun antrenor din lume în 2013 şi 2014, acesta va debuta pe banca naţionalei noastre chiar în aceste zile, la turneul internaţional care va avea loc în weekend, la Eindhoven, în Olanda.

Ryde se va dedica afacerilor

Tomas Ryde
Tomas Ryde

Fostul antrenor al naţionalei de handbal feminin a României, suedezul Tomas Ryde, a explicat motivele plecării din funcţie. El spune că a decis să încheie colaborarea cu FRH în urmă cu trei săptămâni, pentru a se dedica afacerilor. „De ce m-am oprit? Volumul meu de muncă la Serica şi ceea ce este cerut pentru a forma o nouă echipă nu sunt compatibile. Serica este compania mea şi a doua mea familie, avem şanse de a face lucruri mari şi trebuie să-mi asum responsabilitatea de CEO. Pe de altă parte, echipa României are şi ea de făcut lucruri mari şi, în opinia mea, cu un lot nou”, a scris, marţi seară, Tomas Ryde pe blogul personal.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net