Handbal: Franţa-Croaţia, finala Euro

Ultima actualizare:

Croaţia a depăşit Polonia în semifinale, scor 24-21, într-un meci echilibrat în care polonezii au condus la pauză cu 10-9. Însă imediat după pauză Duvnjak a marcat trei goluri consecutive pentru a duce scorul la 12-10 pentru croaţi. Aceştia nu au mai cedat conducerea pe tabelă până la finalul jocului, şi au reuşit să se distanţeze la patru goluri, 23-19, când mai erau două minute şi jumătate din meci. Cupici cu şase goluri a fost principalul marcator pentru ex-iugoslavi în timp ce Michal Jurecki a fost omul de bază al polonezilor cu şapte goluri din nouă şuturi.

În cealaltă semifinală Franţa a învins fără probleme Islanda, scor 36-28, într-o reeditare a finalei olimpice de la Beijing. Islandezii nu au rezistat decât în prima parte a jocului deşi au luptat din răsputeri să răzbune înfrângerea din 2008. Însă apărarea de fier a francezilor şi incursiunile devastatoare ale superstarului Nikola Karabatici i-au demoralizat pe nordici, care au căzut complet în repriza a doua. Antrenorul cocoşilor, Claude Onesta, şi-a permis chiar să odihnească pe final câţiva dintre jucătorii de elită în vederea finalei de duminică cu Croaţia.

La un an distanţă de la finala Campionatului Mondial din 2009, Franţa şi Croaţia se întâlnesc din nou, de această dată în lupta pentru trofeul european. Croaţii îşi doresc să răzbune înfrângerea suferită anul trecut chiar pe teren propriu, însă francezii par de neoprit în realizarea unei triple istorice: titlul olimpic, cel mondial şi cel european, deţinute în acelaşi timp, performanţă care nu a mai fost reuşită de nicio altă naţională masculină de handbal.

Ultima victorie a Croaţiei împotriva marii rivale a fost reuşită la mondialele din 2009, însă în partida desfăşurată în grupe, scor 22-19. Croaţia nu are niciun titlu european în palmares, în schimb deţine două titluri olimpice (1996 şi 2004) şi unul mondial (2003). Franţa este campioana mondială şi olimpică en-titre şi mai deţine un titlu european în 2006 şi două mondiale în 1995 şi 2001.

image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net