Face Franţa «hexagon» de titluri?

Ultima actualizare:

    Francezii au obţinut victorii pe bandă  rulantă la acest  Campionat MondialFotografii: Guliver/ Gettyimages
Francezii au obţinut victorii pe bandă rulantă la acest Campionat MondialFotografii: Guliver/ Gettyimages

În ultimele două decenii, naţionala masculină de handbal a Franţei a dominat autoritar marile competiţii, obţinând nu mai puţin de cinci medalii de aur la Mondiale. A şasea latură a „hexagonului” ar putea fi construită astăzi, chiar la Paris.

În urmă cu jumătate de secol, România era invincibilă la handbal, iar francezii luau notiţe de la antrenorii noştri. Roata s-a întors după Revoluţie, atunci când tricolorii au făcut pasul înapoi, iar „cocoşii” au trecut rapid în faţă. După un argint în 1993, Franţa a luat primul titlu mondial în 1995, punând bazele unei adevărate dictaturi în handbalul masculin. Practic, au urmat alte 10 ediţii de Campionat Mondial la care francezii au lipsit din semifinale de numai două ori (în 1999 şi 2013). În rest, bilanţul Franţei la Mondiale a crescut la cinci medalii de aur, una de argint şi trei de bronz, neluând în calcul alte asemenea distincţii la Europene şi Olimpiade.

Organizată chiar de Franţa, ediţia din acest an a Mondialului n-are cum să se încheie decât cu o altă victorie, a şasea, pentru naţionala din Hexagon. La începutul competiţiei, „albaştrii” conduşi în teren de super-starul Karabatic erau cotaţi de departe cu prima şansă, dar Danemarca, Germania şi Spania puteau încurca socotelile. Toate au fost eliminate pe parcurs, începând din optimi, astfel că Franţa a rămas să se bată doar cu propria umbră. Azi, în finala CM de la Paris, orice alt rezultat decât victoria ar fi o catastrofă naţională pentru „cocoşi”.

Norvegia, a doua finalistă

simeon stalpnicul png

A doua finalistă a Campionatului Mondial de handbal masculin este Norvegia. Nordicii au învins în semifinală, la capătul unui meci dramatic, după prelungiri, formația Croației. Scorul final a fost 28-25, după ce, la expirarea timpului regulamentar de joc, rezultatul era egal, 22-22. Croații au luptat aseară pentru medalia de bronz, după închiderea ediției, contra Sloveniei.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net