Ea e Regina Jocurilor Olimpice de iarnă

Ultima actualizare:

    Marit Bjoergen a ajuns  la 14 medalii olimpiceFotografii: Guliver/ Getty Images
Marit Bjoergen a ajuns la 14 medalii olimpiceFotografii: Guliver/ Getty Images

Orice ediţie a Jocurilor Olimpice are eroii săi, dar cea disputată în această lună, la Pyeongchang, a dat o eroină pentru istorie. Căci norvegianca Marit Bjoergen a devenit cel mai medaliat sportiv din istoria celei mai importante competiţii hibernale din lume.

În vârstă de aproape 38 de ani şi practicantă a schiului fond, Marit Bjoergen a adunat până acum la Pyeongchang patru medalii (una de aur, una de argint şi două de bronz), cu care a ajuns la un total de 14 medalii olimpice. Dintre acestea, şapte sunt de aur, patru de argint şi trei de bronz. Această cifră reprezintă un record atât pentru probele feminine cât şi masculine. Ea l-a depăşit la acest capitol pe un alt norvegian celebru, Ole Einar Bjoerndalen. 

Născută la 21 martie 1980, la Trondheim, nordica a debutat la Jocurile Olimpice în 2002. De atunci, visul olimpic a fost cel care a făcut-o să nu renunţe, chiar dacă acasă o aşteaptă, din 2015, un băieţel. ”Dacă cineva mi-ar fi spus în 2002, la debutul meu olimpic, că voi fi tot pe schiuri, concurând în 2018, i-aş fi spus că e imposibil. Totuşi, iată-mă aici şi încă luptând pentru medalii”, a mai spus nordica. Ea va concura pentru ultima oară azi, în proba maraton, de 30 de kilometri cu start în masă. Şi, cine ştie, poate i se îndeplineşte obiectivul: ”Am visat că voi stabili un nou record de medalii, dar nu ştii niciodată dacă iese. Obiectivul meu era să iau un titlu individual, iar acesta nu a fost încă îndeplinit. Încă mai pot lupta pentru el, duminică”, a declarat Bjoergen după ce a dus echipa Norvegiei pe locul 3 la echipe. Într-adevăr, la această ediţie a JO, ea a cucerit aurul la ştafeta de 4x5 km, argintul la 15 km skyatlon şi bronzurile la 10 km liber şi sprint pe echipe. Dacă îşi va extinde sau nu recordul vom afla în cursul zilei de azi. 


    Norvegianca   a debutat la  JO în 2002
Norvegianca a debutat la JO în 2002

Michael Phelps, cel mai titrat la JO de vară

Cei mai titraţi sportivi din istoria olimpismului provin, însă, din sporturi care se practică la Jocurile Olimpice de vară. Înotătorul american Michael Phelps este lider absolut, cu 28 de medalii, dar să nu uităm că el a cucerit şi 7 titluri la o ediţie, lucru pe care şi dacă l-ar vrea, Bjoergen nu l-ar putea realiza, pentru că nu are atâtea probe. A doua în clasamentul all-time este gimnasta sovietică Larisa Latynina, cu 18 medalii, iar al treilea, gimnastul din fosta URSS, Nikolai Andrianov, cu 15. 

simeon stalpnicul png
image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net