După Jocurile Olimpice de la Tokyo, declinul sportului românesc e complet

Ultima actualizare:

    Ancuța Bodnar și Simona Radiș au cucerit a 90-a medalie olimpică de aur pentru RomâniaFoto: Guliver/ GettyImages
Ancuța Bodnar și Simona Radiș au cucerit a 90-a medalie olimpică de aur pentru RomâniaFoto: Guliver/ GettyImages

Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo s-au încheiat cu patru medalii pentru delegația României: un aur și trei medalii de argint. Chiar dacă palmaresul e mai bun față de Rio de Janeiro 2016, când s-au lua un aur, un argint și două bronzuri, senzația este de dezamăgire. Pentru că s-a întâmplat pentru prima dată în ultimii 50 de ani când pe podium au urcat reprezentanții a doar două sporturi. Click! vă propune o trecere în revistă a felului în care a decăzut sau a avansat fiecare sport olimpic.

Atletism. Un sport în care nu am mai cucerit o medalie de la Beijing 2008, aurul de la maraton al excepționalei Constantina Diță. Am ajuns să ne bucurăm că am avut doi sportivi în finale: Bianca Ghelber, locul 6 la aruncarea cocanului, și Alexandru Novac, al 12-lea la suliță.

Baschet 3x3. Un sport inclus în premieră pe lista olimpică. Am fost reprezentați de echipa feminină, care a terminat pe locul 7 din opt paricipante.

Box. Un sport care trăiește din gloria generațiilor anterioare. Ultima medalie olimpică a fost bronzul obținut de Ionuț Gheorghe la Atena, în 2004. La actuala ediție Claudia Nechita a fost la o singură victorie de podium, fiind învinsă în sferturi.

Caiac canoe. Până la ediția Sydney 2000, inclusiv, nu a existat deplasare la Jocurile Olimpice fără măcar un titlu. Ultimele medalii la această competiție au fost obținute în urmă cu 21 de ani, un aur și două bronzuri. De atunci, flotila noastră s-a scufundat încet, dar sigur. Locul 5 obținut la canoe dublu ar fi dătător de speranțe, dar echipajul se va destrăma după Europene.

Canotaj. După două ediții slabe – la Londra, în 2012, nu au luat nici o medalie, iar în 2016, la Rio, au cucerit un bronz - reprezentanții canotajului au redevenit ”Flotila de Aur”. Un titlu olimpic cucerit de Simona Radiș și Ancuța Bodnar, la dublu vâsle, și două medalii de argint, obținute de echipajele masculine de dublu rame și patru rame fără cârmaci au salvat cu adevărat onoarea sportului românesc.

Ciclism. Ciclismul a avut doar participări sporadice la JO. Din ultimele 10 ediții, cicliștii români au participat doar la Atena (2004), Londra (2012) și la Tokyo. Dar acum, în Japonia, Vlad Dascălu, la mountain bike a fost la doar 15 secunde de podium! El a terminat pe locul 7.

Fotbal. România respectă la acest sport întocmai principiul olimpic ”important e să participi”. La prima apariție sub cele cinci cercuri din 1952 încoace, fotbaliștii noștri s-au făcut de râs, ratând calificarea în sferturi într-o grupă cu Honduras, Noua Zeelandă și Coreea de Sud.

Gimnastică. Un sport unde trăim doar din amintiri. Ultimele medalii ale celui mai aureolat sport olimpic românesc a venit în urmă cu 9 ani, la Londra: un aur, un argint si un bronz. De atunci, secetă absolută. Anul acesta, Larisa Iordache a avut însă ghinionul accidentării.

Judo. Un sport unde începusem să contăm nu a mai cucerit nici o medalie de la Londra, din 2012, când am obținut două arginturi. La actuala ediție, prestațiile românilor au fost foarte slabe.

Lupte. Medalia de bronz cucerită la Rio de Janeiro, acum cinci ani, dar și rezultatele obținute de români la Europene, ne făceau să visăm. Însă trezirea a fost bruscă, niciun sportiv român neajungând în sferturi măcar.

Natație. Paradoxal, deși ultimele medalii olimpice au venit în 2004 (un aur și un bronz), este un sport la care putem visa în viitor. Puștiul minune David Popovici a terminat pe 4 la 200 m liber și pe 7 la 100 m liber, ceea ce ne face să sperăm la măcar o medalie la Paris, în 2024.

Scrimă. Argintul cucerit de Ana Maria Popescu nu trebuie să ne păcălească. Dintr-un trecut de aur, în care eram reprezentați la mai multe arme și participam și la probele de echipă, am ajuns să avem doi sportivi calificați. Una, din fericire, a fost Ana, care după argintul din 2008 și aurul cucerit cu echipa în 2016 a urcat acum pe treapta a doua a podiumului.

Tenis. Cu un număr al absenților mai mare decât cel al prezenților, nu puteam emite pretenții. Astfel, argintul cucerit acum cinci ani la Rio de cuplul Tecău/ Mergea, rămâne singular.

Tenis de masă. ”Zidul Asiatic” a fost din nou de netrecut pentru reprezentantele noastre, care nu au reușit să aducă prima medalie olimpică pentru acest sport. Au terminat totuși pe 5.

Tir. Laura Ilie a fost la un foc de finală, însă ghinionul a făcut ca ea să termine doar pe 9. UItima medalie a acestui sport a fost aurul lui Alin Moldoveanu de la Londra, în 2012.

Tir cu arcul. Am bifat a treia participare din istorie, după Moscova 1980 și Beijing 2008. Puștoaica Mădălina Amăistroaie a terminat pe 33, dar la cei 18 ani ai ei este o performanță foarte bună.

Triatlon. Am înregistrat o participare în premieră printr-un francez naturalizat: Felix Pierre Duchampt. El a terminat pe locul 36.

image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net