Muhammad Ali a murit. De ce și-a schimbat Muhammad Ali numele

Ultima actualizare:

    Muhammad Ali, în timpul luptei cu Joe Bugner, meciul de box având loc pe stadionul Merdeka din Kuala Lumpur. Ali a câștigat și a păstrat titlul mondial (5 iulie 1975)Foto: Getty Images
Muhammad Ali, în timpul luptei cu Joe Bugner, meciul de box având loc pe stadionul Merdeka din Kuala Lumpur. Ali a câștigat și a păstrat titlul mondial (5 iulie 1975)Foto: Getty Images

Muhammad Ali a murit pe 3 iunie 2016 la vârsta de 74 de ani. În 1974 a fost ales sportivul anului în SUA iar, în 1999, revista americană Sports Illustrated îl desemna sportivul secolului. Muhammad Ali s-a născut sub numele de Cassius Marcellus Clay Jr. pe 17 ianuarie 1942, în Louisville (statul Kentucky, SUA). De ce și-a schimbat, însă, numele, Muhammad Ali?

Muhammad Ali a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice din 1960 și a devenit campion mondial la categoria grea în 1964. Suspendat pentru că nu a vrut să își satisfacă stagiul militar, Muhammad Ali a recâștigat de 2 ori titlul de campion mondial în anii '70, impunându-se în fața lui Joe Frazier și George Foreman. Diagnosticat cu boala Parkinson în 1984, Ali și-a dedicat întreaga viață acțiunilor filantropice.

Ali a primit la botez numele tatălui său, Cassius Marcellus Clay Sr. Inițial, și-a schimbat numele în Cassius X, după ce a devenit prietenul lui Malcolm X: "Cassius Clay e numele lui de sclav". În 1964, după îndelungi introspecții, a ajuns la concluzia că trebuie să adere la grupul musulman Națiunea Islamului. Pe 6 martie al aceluiaş an, Elijah Muhammad, liderul grupării, l-a botezat Muhammad Ali, după ce boxerul s-a convertit la islamism.În baza noii sale credințe, Muhammad Ali a refuzat să se înroleze în armată și să meargă pe front, în războiul din Vietnam. „Allah nu m-a trimis la război”, avea să spună la acea vreme Muhammad Ali, stârnind furia oficialilor americani care au decis să îl deposedeze de toate titlurile și medaliile câștigate. Pe Ali, această decizie l-a costat 10,000,000 milioane de dolari.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net