„David Beckham al șahului” a câștigat super-turneul de la București

Ultima actualizare:

    Levon Aronian, la festivitatea de premiere
Levon Aronian, la festivitatea de premiere

Săptămâna șahului a luat sfârșit duminică, la București, după o luptă foarte strânsă și adrenalină până la ultima mutare. Levon Aronian, asemănat de specialiști cu fostul mare fotbalist David Beckham, este marele câștigător al Superbet Rapid & Blitz, cu 20 de puncte acumulate în cele 5 zile ale turneului.

Marele maestru armean (37) s-a luptat până în ultimul moment pentru a ajunge în fruntea clasamentului, jucând două runde extra de șah rapid cu Sergey Karjakin, în tie-breakuri.

„Aș vrea să le mulțumesc organizatorilor, dar și celor care au venit să ne urmărească. Au fost zile foarte obositoare, dar timpul a trecut repede și foarte plăcut pentru că am simțit interesul din sală. Mulțumesc familiei și, mai ales, soției mele. Mă bucur că această etapă a avut loc în România, o țară de care sunt foarte atașat, și cu o tradiție a șahului. Sper ca în viitor să mă întâlnesc în turnee cu copiii pe care i-am cunoscut aici, la jocurile demonstrative“, a declarat Aronian când a primit trofeul.

Aronian a plecat acasă cu un cec în valoare de 31,250 de dolari, înmânat de Augusta Dragic, cofondator al Superbet și președintele Consiliului Director al Fundației Superbet. Aceeași valoare a premiului a ajuns și la ucraineanul Sergey Karjakin (29), cel care a jucat și el în finală tie-breakul de departajare. Karjakin a pornit cu 14 puncte, după 3 zile de șah rapid și una de blitz, și a ajuns, după cele 9 runde de blitz la 20. Valoarea totală a premiilor oferite în cadrul competiției este de 150,000 de dolari.

„Suntem mândri că am reușit să aducem acest prestigios turneu aici, să punem România pe harta șahului internațional și ne dorim ca evenimentul să devină o tradiție. Sunt fericită să anunț, în premieră, că vom continua să investim în șah în România, iar în mai 2020 vom da startul turneului Grand Chess Tour la București”, a declarat Augusta Dragic.

„Superbet susține sportul românesc, aceasta este promisiunea noastră. Misiunea noastră se va vedea și prin viitoarele evenimente pe care le vom organiza. Ne dorim să aducem în lumina reflectoarelor mai ales acele sporturi care merită mai multă atenție, așa cum este șahul. Ne-am bucurat să fim parteneri cu Federația Română de Șah și să inaugurăm Superchess Cup, un eveniment local căruia îi prevedem un viitor strălucit”, a declarat Vlad Ardeleanu, Director General Superbet Holding România.

La fel ca în cazul competiției internaționale, și prima ediție Superchess Cup s-a încheiat cu o luptă foarte strânsă. Marele maestru Constantin Lupulescu s-a distanțat de Andrei Istrățescu cu 0,5 puncte, terminând competiția cu 25,5 puncte. Premiile puse în joc la acest turneu au fost de 15,000 de dolari.

„Turneul a fost o experiență extraordinară. Am văzut mulți spectatori și jurnaliști interesați, șahul românesc avea nevoie de așa ceva: să fie în atenția oamenilor. Voi reveni și la anul pentru a-mi apăra titlul”, a declarat Constantin Lupulescu.

Clasamentul final al Superbet Rapid & Blitz 2019 este următorul:

Aronian Levon – 20 puncteKarjakin Sergey – 20 puncteAnand Viswanathan – 19,5 puncteLe Quang Liem – 19 puncteKorobov Anton – 18,5 puncteArtemiev Vladislav – 18 puncteGiri Anish – 18 puncteSo Wesley – 16,5 puncteMamedyarov Shakhriyar – 16,5 puncteCaruana Fabiano – 14 puncte

Clasamentul final al Superchess Cup 2019 este următorul:

Lupulescu Constantin – 25,5 puncteIstrățescu Andrei – 25 punctePârligras Mircea-Emilian – 24 puncteDeac Bogdan-Daniel – 24 puncteMiron Lucian-Costin – 19,5 puncteGavrilescu David – 18 puncteDavid Alexandru-Vasile – 16,5 puncteGeorgescu Tiberiu-Marian – 12,5 punctePeptan Corina-Isabela – 10 puncteCosma Elena-Luminița – 5 puncte

image
image
image
image
image
image
Darius Olaru (stanga) si Cosmin Matei (Sportpictures) jpg
Simona Halep si Paula Badosa (EPA) jpg
Trabzonspor Fenerbache (X, Twitter) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Adrian Mutu, Sportpictures jpg
Carlos Alcaraz, Getty Images jpg
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
Daniel Niculae (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net