Darko Zakoc explică de ce sârbii sunt tari în sporturile de echipă: ”Ne interesează doar victoria!”

darko-zakoc-volei-albablaj-antrenor-sport-pictures_rps4186mica.jpg

Antrenorul lui Volei Alba Blaj ridică brațele spre cer în semn de victorie
Darko Zakoc exultă la sfârșitul semifinalei Ligii Campionilor cu Galatasaray Istanbul
Foto: Sport Pictures

Din 1990 încoace doar trei echipe de club din țara noastră au disputat o finală de Liga Campionilor. Iar Darko Zakoc este unul dintre antrenorii care au atins acest nivel alături de Radu Voina (Oltchim / handbal / 2010) și danezul Kim Rasmussen (CSM București / handbal / 2016).

Tehnicianul sârb consideră că în țara noastră există numeroși tineri talentanți, mulți dintre ei fiind înzestrați să facă sport de performanță. Iar acesta este și unul dintre motivele pentru care Zakoc a acceptat să lucreze în voleiul nostru, mai întâi cu Tomis Constanța, iar din 2015 cu Volei Alba Blaj. A călcat, practic, pe urmele lui Zoran Terzic, care a activat la Metal Galați, în urmă cu un deceniu, și care a făcut istorie și cu echipa Serbiei pe plan mondial. 
Întrebat de ce sârbii sunt atât de puternici în sporturile de echipă cu mingea, Zakoc a răspuns fără să clipească: ”Atunci când intrăm pe teren ne propunem să câștigăm. Pe noi ne interesează doar victoria!”. Așa se explică, probabil, și ascensiunea formației feminine de volei din Blaj, un oraș cu 20.000 de locuitori. O formație fondată cu doar șapte ani în urmă și care, impulsionată fiind de ambițiile antrenorului său, a câștigat trei titluri de campioană a României (2015-2017).

Cetățean de Onoare în orașul Blaj

Gruparea din orașul supanumit ”Mica Romă” de către Eminescu nu s-a limitat, însă, doar la competițiile interne, izbutind să dispute finala Ligii Campionilor la cea de-a treia participare. Iar antrenorul Zakoc a subliniat că reușita e una istorică: "Este ceva fantastic! Mă simt minunat. Le mulţumesc fetelor! Nu în sens tehnic, ci pentru faptul că au luptat din primul şi până în ultimul moment. Eu am spus şi înainte de semifinala cu Galatasaray că dacă vom juca cu inima avem şanse. Şi s-a văzut că am scris istorie, nu doar pentru Blaj, ci pentru tot voleiul românesc prin calificarea în finala Ligii Campionilor”. 
Confirmat ca antrenor și pentru următorul an competițional, sârbul se ferește să facă previziuni. ”De la an la an Liga Campionilor e tot mai tare. Vom vedea cum vom construi echipa pentru anul ce vine. Oricum, noi vom participa în toate competițiile cu aceeași ambiție”, a mărturisit Darko Zakoc, cel căruia i-a fost atribuit la sfârșitul lunii mai și titlul de ”Cetățean de onoare” al Blaj-ului. 

A cucerit 18 titluri de campion 

Născut în Uzice, al 20-lea oraș din Serbia după numărul de locuitori (59.747), în 24 mai 1963, Darko Zakoc a activat ca antrenor, mai întâi, la formația locală. Cu Jedinstvo a câștigat Liga Sârbă între 1994 și 2001, iar această serie de opt succese l-au propulsat și la echipa națională. A mai câștigat campionatul cu Postar 064 Beograd (2006-2009), 2004 Tomis Constanța (2011, 2012) și CSM Volei Alba Blaj (2015-2017). Între 2010 și 2012, a pregătit echipa feminină a României cu care a participat la turneul final al Europenelor (locul 11) și la calificările pentru Jocurile Olimpice de la Londra.   

Alți sârbi care au antrenat în România

Zoran Terzic Metal Galați volei
Branko Jorovic Poli Iași baschet
Milan Mitrovic CSM Oradea baschet
Bogdan Bulj ICIM Arad baschet
 

Loading...

Citește și

  • Fetele de la  Blaj scriu istorie în Liga Campionilor

    Trofeul Ligii Campionilor la volei feminin a ajuns în România! Momentan se află în Primăria din Blaj. Seamănă ca design cu cel cucerit de Steaua în 1986. Edilul din Blaj speră să îl poată păstra la loc de cinste în micuța localitate de 20.000 de locuitori și după turneul final-four de peste 2 săptămâni (5-6 mai, Sala Polivalentă, București). În semifinale, CSM Volei Alba Blaj va întâlni pe Galatasaray Istanbul.

  • volei alba blaj

    Performanță incredibilă pentru Volei Alba Blaj! Echipa ardeleană a devenit prima formație feminină de volei din România care va juca în finala Ligii Campionilor. Meciul va avea loc duminică, de la ora 19.00, în sala Polivalentă din București.