Cristina Neagu, salvată de Maria Şarapova şi de o daneză

Ultima actualizare:

    Operată la umărul drept în 2011, Cristina Neagu e acum cea mai valoroasă jucătoare din lumeFoto: Guliver/ Gettyimages
Operată la umărul drept în 2011, Cristina Neagu e acum cea mai valoroasă jucătoare din lumeFoto: Guliver/ Gettyimages

Cristina Neagu a dovedit prin fapte că este cea mai valoroasă handbalistă a lumii. În sferturile de finală ale Campionatului Mondial, Cristina a bătut de una singură naţionala ţării gazdă, Danemarca, marcând 15 goluri. România s-a impus cu 31-30 şi s-a calificat, după 10 ani, în semifinalele Mondialului.

Cristina Neagu (27 de ani) a fost considerată încă din perioada junioratului o viitoare stea a handbalului mondial. Iar acest lucru a fost confirmat în 2010, atunci când, la doar 22 de ani, a fost desemnată cea mai bună handbalistă din lume. Numai că puţină lume îşi mai aduce aminte de chinurile prin care a trecut, începând din 2011, atunci când durerile incredibile de la umărul drept au trimis-o pe masa de operaţie. După mai multe controale făcute la numeroşi medici din Europa, Cristina a ajuns totuşi să se opereze în SUA.

Cel care i-a recomandat medicul a fost omul de afaceri Ion Ţiriac, care aflând de problemele handbalistei a pus mâna pe telefon şi a vorbit cu ea. „M-a sunat şi mi-a spus: «Uite, e un medic ce a operat-o pe Şarapova şi acum joacă fără probleme. Nu ai vrea să încerci şi tu? Ba da, cum să nu?», i-am răspuns. M-a ajutat enorm, pentru că eu eram deja decisă să mă operez, dar nu aveam unde”, povestea Cristina Neagu în 2012, într-un interviu acordat pentru Mediafax. Aceasta a dezvăluit şi că medicul american a fost singurul care i-a dat un diagnostic exact după ce a văzut RMN-ul. “Mă bucur că am aşteptat acele trei luni până la operaţie, pentru că am ajuns la medicul care trebuia. După ce a văzut RMN-ul meu, a ştiut exact ce am, deşi alţi 8-9 medici înainte nu au putut să-mi spună exact”, a mai declarat Cristina, care juca de pe la 19 ani cu dureri îngrozitoare la umăr.

Concret, din cauza efortului prea mare efectuat la o vârstă prea tânără, în cartilajul umărului drept al sportivei a apărut o gaură, care a trebuit operată. “Medicul nu ştia prea multe despre handbal, a citit mult, după ce am ajuns acolo şi mi-a explicat că afecţiunea mea a intervenit şi pentru că am făcut efort atât de mare, fiind prea tânără. Am evoluat la prea multe niveluri, toate intense, iar acum am avut destul timp să-mi dau seama că niciodată nu m-am gândit la mine. A venit timpul să fac şi asta”, mărturisea Neagu în acelaşi interviu. Ca o paranteză trebuie spus că asta e, din păcate, soarta tuturor copiilor minune din sportul românesc. Toţi antrenorii trag de ei, neţinând cont de vârsta fiecăruia sau că sunt prea fragezi pentru a fi aruncaţi de la vârste mici în luptele celor mari. Şi, de aceea, mulţi sportivi şi sportive fie joacă având dureri îngrozitoare, fie se retrag devreme, până în 30 de ani, din cauza accidentărilor. 

Recuperarea a fost lungă şi anevoioasă. Cristina disputase ultimul meci oficial în 12 februarie 2011, în Liga Campionilor. O partidă în care antrenoarea daneză de atunci a Oltchimului, celebra Anja Andersen, aflând de problemele ei la umăr, i-a interzis să arunce la poartă. A jucat pe postul de coordonatoare şi a făcut-o foarte bine. În mai a fost la control la medicul american care o salvase şi pe Şarapova, iar operaţia a venit câteva săptămâni mai târziu, pe 8 iunie 2011. A mers apoi periodic la control în SUA, iar în septembrie a primit vestea cea bună: era vindecată, dar începea un lung proces de recuperare. Care a fost urmat cu sfinţenie, deşi conducătorii de la acea vreme ai handbalului făceau presiuni ca ea să sară etapele şi să revină pe teren, pentru că venea un nou turneu final de Campionat Mondial. Neagu a suportat însă cu stoicism criticile, a răbdat atunci când era acuzată de trădare – nimeni nu se gândea la sănătatea ei – a răbdat chiar şi atunci când preşedintele Federaţiei de Handbal din acea vreme, Cristian Gaţu, îi cerea certificatul medical să vadă că nu se preface şi că nu vrea să fenteze naţionala! 

Coşmarul a ţinut 605 zile- adică un an şi 7 luni. Timp în care Cristina a strâns din dinţi, a reînvăţat să mănânce cu mâna dreaptă, să joace handbal cu mâna dreaptă, a învăţat să-şi stăpânească teama de reaccidentare (frică firească e una dintre principalele pericole pentru sportivi în procesul de revenire). A făcut primul antrenament cu mingea în luna mai 2012, revenind pe teren pe 10 octombrie 2012, în campionatul intern, jucând câteva minute. Accidentarea suferită în ianuarie 2013 – ruptură de ligamente la genunchi – şi cele 6 luni de recuperare după operaţie au părut o glumă faţă de ce îndurase înainte, aşa că semnarea contractului cu cea mai valoroasă echipă a Europei, Buducnost, a venit firesc, în 2013. De acolo s-a ridicat vechea, dar totuşi noua stea a handbalului mondial, cea de numele căreia se leagă speranţele unei întregi naţii la aceste Campionate Mondiale: Cristina Neagu. Cu siguranţă cea mai mare handbalistă a lumii.

Şanse mari pentru JO

Anja Andersen
Anja Andersen

Calificarea în semifinalele CM nu ne deschide doar perspectiva unei medalii la competiţia organizată în Danemarca, dar şi a calificării la JO. Asta pentru că - exceptând situaţia visată de noi toţi, a cuceririi titlului mondial - tricolorele vor juca acasă turneul preolimpic, din care se califică primele două clasate. Trebuie spus că Norvegia este deja calificată la Rio, din postura de campioană europeană, aşa că dacă va cuceri titlul şi la Mondiale, următoarele trei clasate vor organiza turneele preolimpice. Dacă Norvegia nu va lua titlul, atunci campioana mondială va merge la Rio, turneele preolimpice urmând să fie organizate de celelalte două echipe din semifinale plus ocupanta locului 5. 

Ordinea clasării la competiţia din Danemarca e esenţială pentru stabilirea componenţei celor patru turnee preolimpice din martie 2016. 

Turneele preolimpice

Turneul 1

Locul 2 la Mondiale

Locul 7 la Mondiale

Japonia

Tunisia

Turneul 2

Locul 3 la Mondiale

Locul 6 la Mondiale

Uruguay

Loc suplimentar Europa

Turneul 3

Locul 4 la Mondiale

Locul 5 la Mondiale

Loc suplimentar Europa

Mexic

România, calificată de sexy-jucătoarea Ada Nechita

România se poate lăuda la aceste Mondiale nu doar cu o echipă foarte valoroasă, ci şi cu una dintre cele mai frumoase jucătoare ale competiţiei. Ada Nechita combină valoarea cu frumuseţea, ea fiind, în meciul de miercuri seara, omul care a adus calificarea în semifinale! Legitimată la HCM Baia Mare, Ada a înscris în ultima secundă a prelungirilor golul calificării în semifinalele CM. În vârstă de 32 de ani, Nechita e şi una dintre cele mai curtate sportive. Doi bărbaţi celebri au reuşit să îi cucerească inima. Unul a fost fotbalistul Florin Costea, cu care a avut o legătură de patru ani, încheiată în 2013. Acum, Ada trăieşte o poveste de dragoste cu primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş.

După Danemarca vine coşmarul Norvegia

După meciul excepţional cu Danemarca, terminat cu victoria României cu 31-30 după prelungiri (la finalul timpului regulamentar scorul era 27-27), pentru naţionala ţării noastre vine un nou meci şoc. Fetele noastre vor întâlni pentru a doua oară în decurs de o săptămână Norvegia, de care au fost întrecute în grupă cu 26-22. Norvegiencele reprezintă un adevărat coşmar pentru echipa noastră, care nu a mai câştigat din 2000. Meciul de azi va începe la ora 21.45 şi va fi transmis în direct la DolceSport 1. Cei care nu prind acest post pot urmări meciul pe site-ul www.dolce-sport.ro. În cealaltă semifinală se vor întâlni, de la ora 19.00, Olanda şi Polonia. Duminică sunt programate finalele.

O daneză i-a deschis ochii

Victoria obţinută în faţa Danemarcei ne-a apropiat de Rio
Victoria obţinută în faţa Danemarcei ne-a apropiat de Rio

Salvarea carierei Cristinei Neagu a venit de la Ion Ţiriac şi, indirect, de la Maria Şarapova -  care era exemplul concret că se poate reveni după o astfel de operaţie - dar cea care i-a deschis mintea şi ochii Cristinei a fost Anja Andersen. Fosta mare jucătoare daneză a antrenat Oltchim la începutul anului 2011 câteva luni, timp suficient însă pentru a o salva pe Cristina. “Am avut o şansă extraordinară să o cunosc pe Anja Andersen, căreia îi mulţumesc din tot sufletul pentru sfatul de a mă opera. Cred că toată cariera nu i-aş putea mulţumi”, a povestit Cristina Neagu.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Bianca Ghelber (Facebook) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net